URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2012, 15:41

Primul transplant de celule pancreatice din ţară va fi realizat de la un donator din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă de medici din Bucureşti şi Oradea a prelevat, luni seară, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, pancreasul unui bărbat în vârstă de 33 de ani ajuns în moarte cerebrală în urma unui accident vascular-cerebral hemoragic. Ca şi consecinţă, miercuri, la Spitalul Fundeni din Bucureşti este programat primul transplant de celule pancreatice din ţară la o femeie care suferă de diabet şi este dependentă de insulină.

"Luni seară, în jurul orei 20, familia şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe", a declarat profesorul Amorin Popa, preşedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătăţii, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia încheierii Campaniei Naţionale "Controlează-ţi Diabetul" desfăşurată în acest an la Oradea.

Potrivit acestuia, intervenţia este o premieră şi urmează să fie realizată la Spitalul Fundeni de către profesorul Irinel Popescu. "Această metodă are câteva antecedente în Europa, dar foarte puţine. Nu este realizată în mod curent. Celulele pancreatice, care se introduc într-un sistem capsular astfel gândit ca să protejeze de reacţia de respingere a primitorului, vin în contact cu plasma sanguină şi eliberează insulina în circulaţie", a explicat dr. Amorin Popa.

Medicul conduce la Oradea Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, unde, în urma unor analize, s-a dovedit că pancreasul donat este perfect sănătos, iar astfel intervenţia poate fi realizată.

În mod normal, o astfel de intervenţie costă în jur de 200.000 de euro, însă, printr-un program pilot internaţional, primii cinci pacienţi din România care sunt de acord cu acest experiment vor beneficia gratuit de el.

Bărbatul de la care a fost prelevat pancreasul a ajuns la spital sâmbătă, internat la Spitalul Judeţean cu anevrism. Luni, medicii de la secţia de Terapie Intensivă a au constatat moartea cerebrală şi au solicitat familiei acordul pentru donarea de organe.

Deşi s-a aflat în şoc la aflarea veştii că tânărul, care nu era în evidenţe cu nicio afecţiune, nu mai poate fi salvat, familia a fost de acord cu prelevarea mai multor organe de la acesta.

"Soţia lui a fost mută de durere, dar trebuie apreciată că a fost de acord cu transplantul. Ficatul a fost transplantat unei femei din Bucureşti, iar cei doi rinichi au fost transplantaţi la Cluj către alţi doi pacienţi", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Carmen Pantiş, coordonatorul Programului Naţional de Transplant în Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON