URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2014, 16:47

Pompierii din Ştei au primit o autospecială nouă, unicat în Bihor (FOTO/VIDEO)

Pompierii subunităţii Ştei vor interveni mai rapid şi mai eficient la situaţiile de urgenţă. Printr-un proiect comun al judeţelor din nord-vestul României (Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare şi Sălaj), în valoare de peste 8,1 milioane lei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a inaugurat, miercuri, cea de-a 13-a autospecială achiziţionată cu bani europeni.

"Ce credeţi că ne-am putea dori noi, pompierii, mai mult decât o maşină nouă? Cu ajutorul Celui de Sus şi a guvernanţilor, acest lucru a început să fie posibil", a declarat miercuri generalul de brigadă al ISU Crişana, Ioan Baş. Potrivit acestuia, noua autospecială este de o "performanţă ridicată, compatibilă cu orice mijloace tehnice similare din Europa" şi va aparţine, începând de joi, subunităţii Ştei, care deserveşte 56 de localităţi, aproximativ 31.000 de oameni şi o suprafaţă de 800 de kilometri pătraţi.

"Am ţinut să distribuim această autospecială la Ştei având în vedere caracteristicile raionului de intervenţie, posibilităţile de lucru din zonă, necesitatea existenţei acolo a unei maşini de capacitate şi de putere, în special, care să se poată deplasa cu viteză sporită", a declarat Baş.

Dotări de top

Colonelul Ioan Avrămuţ a prezentat şi caracteristicile tehnice ale noii autospeciale de capacitate medie, precizând că este o maşină de mare viteză, potrivită drumurilor de munte, cu un motor de 250 de cai putere, o cutie în şase viteze plus marşarier şi cu o cabină care poate transporta un echipaj de 3+1. "Este o suprastructură uşoară, integral din aluminiu, un rezervor de apă de 3.500 de litri şi un rezervor de spumogen de 120 de litri. Poate să lucreze pentru trei activităţi mari specifice nouă: intervenţii de lucru cu apă şi spumă, prim-ajutor calificat şi descarcerare, în general uşoară", a declarat Avrămuţ. Fabricată în Polonia, maşina are o pompă produsă în Anglia, cu un debit de 2.200 de litri/minut la joasă presiune, respectiv 220 litri/minut la înaltă presiune.

Dotările autospecialei o fac chiar unică în Bihor, pentru că pompa are un sistem de încălzire a apei, ceea ce, pe timp de iarnă, împiedică formarea dopurilor de gheaţă şi defectarea ei. În plus, autospeciala este dotată şi cu un sistem de comunicare modern, prin satelit, similar celor din dispeceratele de urgenţă.

To be continued...

Proiectul prin care s-a achiziţionat această a 13-a autospecială din Bihor, denumit "Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord", a fost finanţat în proporţie de 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională, în timp ce 13% din bani au provenit din bugetul naţional, iar 2% din cel al Asociaţiei de Dezzvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord.

Prin acest proiect, pompierii bihoreni vor mai primi, cel mai probabil, încă o autospecială. Graţie economiilor făcute în proiect, Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă îşi vor mai achiziţiona câte un utilaj.

Potrivit generalului de brigadă al ISU Crişana, până la finele anului viitor, în Bihor va ajunge o autospecială de intervenţie la înălţime. "Foarte multe evenimente au loc fie în clădiri înalte, fie la nivelele superioare ale clădirilor", a declarat Baş. De altfel, chiar în această săptămână pompierii orădeni au avut de stins un incendiu la înălţime, după ce un turn de răcire al Fabricii Zahărul a luat foc.

Noul utilaj le va permite salvatorilor să urce până la înălţimea de 32 de metri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON