URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2014, 11:03

Întrecerea viteziştilor: Debutează primul campionat local de Rally Sprint

Întrecerea viteziştilor: Debutează primul campionat local de Rally Sprint DE ÎNCERCARE. Prima cursă de Rally Sprint - un concurs care pune la încercare talentul şoferilor pe un circuit cu obstacole - a avut loc la Oradea în toamna anului trecut. Se pare că a prins, de vreme ce acum se porneşte un campionat anume dedicat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pregătiţi motoarele! Filiala judeţeană a Automobil Clubului Român organizează, pe 5 aprilie, prima etapă a unui campionat orădean de Rally Sprint.

Întrecerea, în care şoferii îmbină viteza cu îndemânarea de a parcurge un circuit presărat cu obstacole şi viraje strâmte, e deschisă oricărui pasionat care are încredere în maşina şi mai ales în măiestria sa...

Pentru pricepuţi

Orădenii pasionaţi de maşini au şansa să-şi dovedească priceperea. Filiala Bihor a Automobil Clubul Român (ACR), în colaborare cu clubul Krea Karting, au programat pentru sâmbăta aceasta startul primului campionat de Rally Sprint din Oradea. "Concursul este o combinaţie între îndemânare şi viteză. Nu este nici raliu propriu-zis, dar nici exclusiv o cursă doar de viteză", spune Adrian Cristea, preşedintele Comisiei de Automobilism şi Karting din cadrul ACR Bihor. Prima tentativă de a organiza o asemenea competiţie a avut loc în octombrie 2013, când, la Cupa de Toamnă, s-au întrecut 15 şoferi pe un circuit închis.

La fel ca atunci, organizatorii au ales şi de această dată o parcare ca loc de desfăşurare a întrecerii: cea situată în spatele Vămii Oradea, care va fi pregătită cu un traseu presărat cu obstacole şi viraje înguste. "Punem accent pe talentul concurenţilor, aşa că pe traseu vor fi amplasate mai multe jaloane. Fiecare jalon dărâmat va însemna penalizare la punctajul final", explică organizatorul.

La mili-secundă

Campionatul de Rally Sprint va cuprinde patru etape. Prima a fost programată pe 5 aprilie pentru că la această dată ACR împlineşte 110 ani de la înfiinţare. În concurs se poate înscrie orice şofer, indiferent că deţine o maşină de serie sau de competiţie. Totuşi, vehiculele vor fi diferenţiate pe cinci clase, în funcţie de puterea motorului. "Maşinile vor intra pe rând pe circuit şi vor avea de făcut trei ture de pistă, în lungime totală de peste un kilometru", explică Adrian Cristea.

Concurenţii vor parcurge circuitul de două ori, dar va fi luat în calcul doar timpul cel mai bun obţinut de fiecare. "Cronometrajul se va face printr-o aplicaţie performantă, cu fotocelulă, nu manual. Timpul porneşte când maşina pleacă de la start şi se opreşte când atinge linia de finish", spune organizatorul, precizând că în acest fel se elimină posibilele erori.

Acces gratuit

Orădenii interesaţi de competiţie se pot înscrie, contra sumei de 80 de lei, la pista de karting Krea, din strada Rampei nr. 3 (Velenţa), de unde pot obţine şi informaţii despre regulamentul concursului. "Pe noi nu ne interesează doar viteza. La Rally Sprint concurenţii trebuie să-şi demonstreze în primul rând îndemânarea. Poţi să ai o maşină mai mică şi să fii un şofer mai talentat", spune Cristea. Cei mai buni concurenţi, la fiecare clasă, vor fi premiaţi cu cupe, medalii şi diplome.

Cât despre spectatori, accesul acestora la eveniment este gratuit. "Nu facem întrecerea în scop comercial, aşa că mi-aş dori să vină cât mai multă lume să vadă cursele. Sunt chiar spectaculoase. Din motive de siguranţă, zona spectatorilor va fi delimitată la o anumită distanţă de circuit", precizează organizatorul. Totuşi, nu atât de departe încât privitorii să nu simtă energia celor aflaţi la volan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON