URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2017, 11:26

Încă 46 de oraşe şi comune din Bihor vor să-şi facă reţele de apă şi canalizare

Încă 46 de oraşe şi comune din Bihor vor să-şi facă reţele de apă şi canalizare (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni au aprobat, vineri, introducerea în Master Plan-ul privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate a încă 46 de oraşe şi comune din Bihor, care, astfel, ar putea să acceseze fonduri din bugetul central şi, mai ales, fonduri europene, altele decât cele obţinute de Aparegio pentru realizarea acestei infrastructuri.

Rămase descoperite

Master Plan-ul Consiliului Judeţean cuprindea deja listele de investiţii aferente ADI Aparegio şi mai noii AI Zona Nord-Vest (încă în curs de formare), ambele având ca scop dezvoltarea infrastructurii de apă în mai multe comune din Bihor.

"Aparegio are circa 23 de comune din jurul Oradiei, iar Zona Nord-Vest încă vreo 20 înspre Nord, dar jumătate de judeţ nu se regăseşte practic nicăieri, sunt comune care au rămas descoperite", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului, "în momentul de faţă sunt şi alte oportunităţi de finanţare a investiţiilor în infrastructura de apă uzată (n.r. – în afară de POIM 2014-2020), prin intermediul unor programe cu finanţare naţională şi din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, măsura 7.2".  

Astfel, teoretic, cele 46 de comune ar putea să-şi creeze prin proiectele proprii infrastructura de alimentare cu apă şi cea pentru apa uzată, urmând ca ulterior să se alăture unui operator autorizat sau să încerce să-şi creeze singure condiţiile necesare (staţii de epurare, etc.).

Comune vs. CAO?

În afară de includerea în Master Plan, pentru a putea încerca să obţină fonduri europene, primăriile mai au nevoie, însă, de un aviz eliberat de Compania de Apă, singurul operator recunoscut din judeţ.

În şedinţa de vineri, consilierul liberal Dacian Foncea a avertizat că ADI Aparegio şi, ca atare, Compania de Apă Oradea, văd aceste demersuri ca fiind, de fapt, înfiinţarea unor "structuri paralele" de operatori şi că nu este interesată să dea avizele respective.

"Nimeni nu vrea să evite Aparegio. Problema este că Aparegio evită comunele. Orice alt UAT vrea să intre în Aparegio află că nu sunt destule resurse financiare ", i-a răspuns vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.

Acesta a arătat că este la curent cu opoziţia CAO. "Din păcate, la Compania de Apă, comuna Ciumeghiu, cu primar PNL, stă de trei luni de zile fără să i se dea această hârtie, cu toate că era deja în Master Plan. (…) Noi introducem acum 46 de comune în Master Plan şi sunt convins că vor înţelege până la urmă că e bine să apelăm la toate fondurile europene, să realizăm aceste lucrări, urmând că după aceea să preia lucrarea gata făcută", a spus Mang.

Cu unanimitate

În fine, înaintea votului, preşedintele Pasztor Sandor le-a transmis consilierilor: "Stimaţi colegi, e simplu: aşteptăm 19 ani până ajunge Aparegio la Curăţele sau îi dăm posibilitatea să acceseze fonduri!".

În fine, proiectul privind introducerea celor 46 de UAT-uri în Master Plan a trecut cu unanimitate de voturi. Între acestea se numără Cărpinet, Salonta, Tulca, Bulz, Ştei, Avram Iancu, Căpâlna, Drăgăneşti, Holod, Şoimi, Ciumeghiu, Bratca, Budureasa, Căbeşti, Gepiu, Sânnicolau Român, Cobiuba Mare şi Nucet.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
greseala
La varianta ca din cauza lipsei infrastructurii de apa, canalizare si drum se golesc satele de la noi nu v-ati gandit? Foarte bine se face, era si cazul sa intre si satele din Bihor in lumea civilizata. Si poate nu ar strica si alti operatori in afara de Aparegio ca doar nu e corect sa aibe monopol pe tot judetul.
Postat 06 Martie 2017, 08:16 de aaaaa
In dorul leli !!
Multe sate sunt aproape pustii !! Nimeni nu mai vrea sa locuiasca in ele ! Se merita a fi canalizate ??? Ceea ce dorea la un moment dat ( aiuristic) se implineste acum natural !!! Merita investit in comunele viabile si in satele care mai atrag oameni spre locuire. Trebuie gandit bine pentru a nu se investi mai intai politic in zone abandonete ca la urma sa ramanem cu sate populate fara utilitati !
Postat 05 Martie 2017, 20:58 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON