URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2017, 10:08

Facultatea de Medicină vrea să-şi cumpere aparatură medicală în valoare de 2,6 milioane lei

Facultatea de Medicină vrea să-şi cumpere aparatură medicală în valoare de 2,6 milioane lei Decanul FMF, Adrian Maghiar, spune că studenţii sunt nemulţumiţi că facultatea nu are aparate medicale, astfel că anul acesta vrea să cheltuie 2,6 milioane lei pentru astfel de achiziţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei facultăţi orădene au cerut conducerii Universităţii din Oradea să le suplimenteze bugetul prevăzut iniţial pentru achiziţii. Solicitările lor au fost analizate şi aprobate luni, în şedinţa Senatului universitar.

Cei mai mulţi bani i-a cerut şi primit Facultatea de Medicină şi Farmacie, care va primi 2,6 milioane lei în loc de 466.000 de lei, suma prevăzută iniţial în bugetul facultăţii la capitolul "Materiale, obiecte de inventar şi investiţii". Cu venituri totale de 28,1 milioane lei, facultatea dispune de aceşti bani, astfel că a avut nevoie doar de acordul conducerii Universităţii pentru a-i muta dintr-un "buzunar" în altul.

Suplimentarea a fost justificată de decanul Adrian Maghiar cu necesitatea achiziţiei de aparatură. "Solicităm această derogare deoarece Facultatea de Medicină şi Farmacie nu a beneficiat de ani de zile de achiziţii de aparatură medicală didactică. În momentul de faţă, fără acest plan de achiziţii majorat nu putem oferi condiţii optime minime de învăţământ medical universitar", se arată în adresa transmisă de Maghiar conducerii Universităţii. Decanul a mai spus că "situaţia trebuie remediată deoarece există nemulţumiri majore din partea studenţilor".

O suplimentare similară a cerut şi Facultatea de Drept, o altă facultate cu venituri mai mari decât cheltuielile, şi care a cerut ca, în loc de 46.000 de lei, să cheltuie pe achiziţii 126.000 de lei.

Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial a cerut la rândul ei o suplimentare a acestui fond, cu 50.000 de lei, arătând că va trebui să plătească în acest an taxele de evaluare ARACIS pentru două programe de studiu. Deşi facultatea este pe minus, senatorii au aprobat această suplimentare, pe considerentul că aceste cheltuieli sunt obligatorii.

De altfel, tot în şedinţa de luni, senatorii au aprobat şi bugetul Universităţii din Oradea pentru 2017, întocmit în urma semnării contractului instituţional cu Ministerul Educaţiei. Conform documentului, Universitatea va avea în acest an venituri de 135 milioane lei, din care 60,3 milioane lei vor veni de la Minister, ca finanţare instituţională, iar 35,2 milioane lei din taxele studenţilor. Alocaţiile de la buget pentru burse, cămine şi cantine primite de la Ministerul Educaţiei se vor ridica la 17,6 milioane lei.

Bugetul Universităţii mai previzionează cheltuieli de 136 milioane lei, din care cei mai mulţi bani, 101 milioane lei, vor merge pentru activitatea de bază. Deficitul va fi acoperit din cele 22,4 milioane de lei pe care Universitatea le are în conturi, bani rămaşi de anul trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON