URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2017, 13:05

Direcţia de Sănătate Publică Bihor avertizează că a crescut numărul infecţiilor acute respiratorii: 8 cazuri de gripă!

Direcţia de Sănătate Publică Bihor avertizează că a crescut numărul infecţiilor acute respiratorii: 8 cazuri de gripă! globe-views.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În săptămâna 9-15 ianuarie, în Bihor a crescut numărul îmbolnăvirilor prin infecţii ale căilor respiratorii, a anunţat joi Direcţia de Sănătate Publică, printr-un comunicat semnat de directorul executiv dr. Daniela Rahotă.

Conform acestuia, în intervalul menţionat au fost raportate la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor 6.111 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în creştere faţă de săptămâna precedentă (când s-au înregistrat 5.217 cazuri), dar şi faţă de aceeaşi săptămână a anului 2016 (3.327 cazuri raportate). Mai mult, din cele 6.111 cazuri, au necesitat internare 62 cazuri.

Tot în săptămâna de referinţă, au fost înregistrate 1.746 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie, în scădere faţă de cea precedentă (1.754 cazuri), dar mai multe faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (1.146 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2015-2016), în 257 cazuri fiind necesară internarea.

Pe de altă parte, în Bihor au fost raportate 8 cazuri confirmate de gripă, în forme uşoare sau medii, nici unul nefiind mortal.

Cu acest prilej, DSP aminteşte că în ultimul trimestru al anului trecut a preluat de la Ministerul Sănătăţii un număr de 8.600 doze de vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor cu risc, toate dozele fiind administrate beneficiarilor în mod gratuit.

În condiţiile creşterii riscului de îmbolnăvire, DSP recomandă populaţiei respectarea cu mai multă stricteţe a măsurilor pentru prevenirea infecţiilor acute ale căilor respiratorii:

- optimizarea regimului de viaţă şi de activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola);

- spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică);

- în caz de strănut, folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire, batistele trebuie depuse la coşul de gunoi;

- evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală;

- în cazul instituirii măsurilor de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească;

- autoizolarea la domiciliu la apariţia semnelor de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON