URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2020, 10:21

Cu mâinile curate: Doi orădeni produc săpunuri numai din ingrediente naturale şi le livrează... pe bicicletă! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când păşeşti în atelierul Endea, singurul din Oradea unde se fac săpunuri naturale, te învăluie o furtună de arome. Miere, lavandă, cafea, lapte de capră - sunt câteva din ingredientele pe care Andrea Revesz şi Răzvan Paută le pun în săpunurile pe care le vând de zece ani.

Convinşi că Mama Natură asigură tot ce are nevoie un săpun pentru a curăţa şi hidrata pielea, cei doi antreprenori nu folosesc defel chimicale în reţetele lor. Iar pentru ca mica lor afacere să fie la rându-i prietenoasă cu natura, antreprenorii răspund comenzilor într-un mod complet nepoluant: pe bicicletă!

De la hobby la business

Povestea săpunurilor naturale Endea a început în 2010, pe când Andrea şi Răzvan locuiau în Timişoara, unde ea studia chimia, iar el sociologia. "Noi foloseam deja numai săpunuri din ingrediente naturale, convinşi că sunt cele mai potrivite pentru piele, şi ne-am gândit cum ar fi să le facem noi", spune Răzvan. Pe atunci, credeau că cel mult îşi vor găsi un hobby... 

Tinerii spun că nu le-a fost uşor să dibuiască felul în care se fac săpunurile. "Cărţile scrise în limba română nu îţi ofereau toate detaliile, aşa că nu ne-au ieşit primele săpunuri. Abia după ce ne-am comandat nişte cărţi din America am înţeles cum se face", spune Andrea. 

Câteva luni de zile s-au jucat de-a "săpunierii", amestecând ingrediente naturale pentru a obţine săpunuri, pe care le-au testat pe ei înşişi şi pe prietenii lor. Primind la schimb laude şi încurajări, au decis să fie nu doar parteneri de viaţă, ci şi de afaceri. Într-un mic atelier amenajat de pe strada Mihai Eminescu, cei doi fac zi de zi săpunuri şi cosmetice 100% naturale.

Fără ulei de palmier!

Produsele Endea se fac exclusiv cu ingrediente naturale, pe care Andrea şi Răzvan le importă din Germania sau le cumpără de la furnizori români în care au încredere. "Materia primă de bază înseamnă apă distilată, sodă caustică şi uleiuri vegetale. Restul este creativitate", spune chimista. Reţetele de săpunuri le-a creat chiar ea. Aşa a rezultat, de pildă, săpunul cu lavandă, gălbenele, muşeţel şi cătină, săpunul cu miere şi lapte de capră ori cu propolis şi gălbenele, de altfel unul dintre cele mai vândute produse Endea.

Perfecţionistă, tânăra a refăcut fiecare reţetă până când a obţinut un produs pe placul ei. "Chiar dacă refac un lot, nu fac risipă. Toată compoziţia o topesc şi o refolosesc", spune Andrea, respingând ideea de a irosi resursele naturale, de orice fel ar fi ele. Tot din raţiuni ecologiste, nu foloseşte sub nicio formă ulei de palmier, un produs intens utilizat în lume pentru că are multiple calităţi, dar pentru care se defrişează masiv păduri tropicale.

De succes

Şi tehnica folosită de cei doi orădeni este diferită. "Toate săpunurile noastre se fac la rece, la 40 de grade Celsius. Astfel, majoritatea vitaminelor nu se pierd", explică Răzvan. Prin aceeaşi tehnică, în atelierul Endea se produc acum, în total, 58 de articole, printre care şi şampon solid, creme şi deodorante. Fireşte, toate exclusiv din materiale naturale. 

Că sunt pe gustul clienţilor se vede din vânzări: prin site-ul propriu sau prin magazinele partenere, Endea comercializează lunar între 500 şi 1.000 de produse, la preţuri care încep de la 15 lei. 

Eco-livrări

Tinerii ştiau că doar realizând ingrediente naturale nu se vor deosebi de alţi manufacturieri de produse "eco". Aşa că au decis să aibă şi un mod ecologist de livrare a produselor: de la lansarea afacerii, livrările în Oradea se fac exclusiv pe bicicletă! "Pentru mine, bicicleta era oricum mijlocul de transport folosit cel mai mult, indiferent de sezon, aşa că trebuia să fac şi livrarea într-o manieră nepoluantă", spune tânărul. 

Chiar şi la Cluj Napoca şi la Timişoara Răzvan livrează săpunuri tot cu biţa, ce-i drept, după ce ajunge în aceste oraşe cu trenul. "La Cluj e chiar uşor să mă duc, pentru că este un tren privat care are locuri amenajate pentru biciclete. Iau trenul de dimineaţă, livrez produsele, după-amiază urc bicicleta în tren şi vin acasă", spune el. Spre Timişoara, în schimb, trebuie să înghesuie biţa pe coridoarele vagoanelor CFR, care încă nu are asemenea facilităţi. 

De când distribuie săpunuri, tânărul adună anual cam 2.000 de kilometri pedalând. Fireşte, ar putea expedia comenzile cu firme de curierat, dar preferă să nu contribuie la poluarea cu noxe. O poluare pe care niciun săpun, oricât ar fi de natural, n-o poate curăţa...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bravo!
bravo!... bravo!... bravo!!!
Postat 01 Martie 2020, 15:36 de TanarSiNelinistit
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON