URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2014, 17:59

Copaci pentru tot oraşul: În această toamnă, în Oradea vor fi plantaţi peste 800 de puieţi, fiecare cu o garanţie de doi ani

Copaci pentru tot oraşul: În această toamnă, în Oradea vor fi plantaţi peste 800 de puieţi, fiecare cu o garanţie de doi ani RITM SUSŢINUT. În campania de plantări de toamnă din 2013, în oraş au fost plantaţi 780 de arbori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toamna se numără puieţii. Primăria a licitat plantarea a 809 arbori în 36 de amplasamente din oraş, cei mai mulţi urmând să fie sădiţi de-a lungul malurilor pârâului Peţa.

Noutatea acestei campanii este că firma câştigătoare va trebui să ofere o garanţie de doi ani fiecărui arbore în parte. Altfel spus, dacă în următoarele 24 de luni copacul se usucă sau se îmbolnăveşte, firma va fi obligată să planteze altul, pe cheltuiala sa.

Umbră pe Peţa

Potrivit caietului de sarcini întocmit de Primărie, 210 copaci vor fi sădiţi în această toamnă pe malurile Peţei: 60 de arini, frasini şi aceri pe malul de pe strada Octavian Goga, alţi 70 de aceri şi tei în strada Făgăraşului, iar 80 de salcii, aceri şi arini între podul Cantemir şi strada Alexandru Andriţoiu.

45 de platani, păducei şi frasini vor ajunge pe strada Atelierelor, iar 30 de platani pe ambele maluri ale Crişului în zona Colegiului Emanuil Gojdu. Pe strada Ion Bogdan, lângă şcoala cu acelaşi nume, vor fi sădiţi 80 de pruni ornamentali şi păducei, iar pe Calea Borşului alţi 80 de pruni ornamentali. De asemenea, în Parcul Petofi Şandor vor fi plantaţi 7 stejari, singurii din această specie cuprinşi în actuala campanie. Pe lângă aceste zone, vor mai fi sădiţi arbori pe străzile Dimitrie Cantemir, Grădinarilor, Bumbacului, Calea Aradului, Nicolae Iorga, Roman Ciorogariu şi altele.

Copaci cu condiţii

Toţi copacii vor trebui să aibă o înălţime de minimum doi metri şi o circumferinţă a trunchiului de cel puţin 12 centimetri, condiţii impuse de municipalitate pentru ca şansele ca pomii să prindă rădăcini să fie cât mai mari. Vara, pe timp de secetă, aceştia vor trebui udaţi, ca să nu se usuce. În plus, la plantare, fiecare arbore va trebui să aibă un tutore, adică un suport din lemn ce-l va ajuta să crească drept.

Dacă puieţii nu se vor prinde ori se vor usca în doi ani de la data plantării, firma care i-a sădit va avea obligaţia să replanteze alţii în locul lor. Care va fi firma, rămâne ca Primăria să stabilească, în următoarele zile. Plantările propriu-zise vor demara abia după ce procedura de licitare va fi încheiată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
alta hotie marca bolovan! asta nu se mai satura?!
Dupa cati arbori s-au plantat in ultimii 2-3 ani ar trebui sa fie o padure orasul asta. Din pacate chestia cu ,,plantatul" este o alta furaciune a bolovanului si a hotilor de care s-a inconjurat. Se planteaza puietii si apoi sunt lasati fara a fi stropiti. Cei foarte putini care au supravietuit verilor caniculare din 2011, 2012 si 2013 anul asta au avut bafta (puietii), au mai fost ploi. Nu trebuie sa fii dendrolog, trebuie doar sa nu fii hot, ca sa vezi cum ni se fura banii din buzunar! Bolovane, cum de nu v-a trecut prin capatani sa acordati (contra bani, evident!), o ,,garantie extinsa"?!
Postat 05 Octombrie 2014, 06:04 de nascut oradean
Re: Alo..
Alo PRIMARIA??????????Asteptam si cei 18 copaci defrisati cu pista de biciclete pe Sovata,in spate la Metalica de frisati de meseriasii lui Ghilea..Alo PRIMARIA...copacii scosi de pe Sovata cind ii puneti-replantati ?????????
Postat 04 Octombrie 2014, 11:18 de Nea taticu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON