URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2011, 15:03

Cine nu curăţă plăteşte! Poliţia Locală a dat primele amenzi asociaţiilor care nu-şi îngrijesc spaţiile verzi

Cine nu curăţă plăteşte! Poliţia Locală a dat primele amenzi asociaţiilor care nu-şi îngrijesc spaţiile verzi JOS CU RUFELE! Sârmele întinse în jurul blocurilor, folosite de gospodine pentru a-şi întinde rufele la uscat, nu mai au ce căuta în Oradea. Asociaţiile de proprietari care nu îndepărtează sârmele sunt amendate
Cine nu curăţă plăteşte! Poliţia Locală a dat primele amenzi asociaţiilor care nu-şi îngrijesc spaţiile verzi SE POATE. Asociaţia din Splaiul Crişanei a fost amendată de poliţiştii locali pentru că nu şi-a îngrijit zona verde. După câteva zile, locatarii au şi ieşit la tuns de iarbă şi de gard viu. Dovadă că se poate...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toţi orădenii îşi doresc un oraş curat, cu cât mai multe spaţii verzi în care să se refugieze de poluare şi agitaţie. Însă când vine vorba de asumarea responsabilităţii şi de a contribui la îmbunătăţirea aspectului oraşului, nu toţi sunt la fel de hotărâţi.

La aproape un an după ce toate asociaţiile de proprietari au primit în stăpânire spaţiile verzi din jurul blocurilor, pentru a le amenaja şi întreţine, mulţi orădeni dovedesc că nu le pasă câtuşi de puţin de aceste zone. Motiv pentru care Poliţia Locală îi pune la plată.

Reguli clare

Anul trecut, cu scopul de a-i responsabiliza pe orădeni şi de a-i implica direct în încercarea de a face oraşul mai aspectuos, Primăria a împărţit fiecărei asociaţii câte un spaţiu verde. Printr-un protocol, acestea s-au angajat să răspundă de felul în care arată zonele din jurul blocurilor, locatarii având datoria de a le amenaja şi îngriji, fie ei personal, fie apelând la firme specializate.

Conform protocolului, orădenii sunt obligaţi să menţină curăţenia şi să salubrizeze periodic, să tundă gardul viu şi să cosească gazonul, să grebleze frunzele şi crengile, să planteze arbori şi arbuşti, să ude vegetaţia, dar şi să ia măsuri pentru eliminarea pelinului şi ambroziei, plante ce provoacă alergii. O altă regulă prevede că, sub nicio formă, spaţiile verzi nu pot fi micşorate, copacii nu pot fi tăiaţi fără aprobare, iar orice construcţie în aceste perimetre este interzisă.

Procentaj crunt

La începutul acestei veri, angajaţi ai Primăriei şi agenţi ai Poliţiei Locale au luat la pas toate asociaţiile, pentru a verifica dacă-şi fac treaba. Rezultatele n-au fost deloc îmbucurătoare: 85% din asociaţii s-au dovedit nepăsătoare, având spaţii verzi neîngrijite.

În cele mai multe dintre cazuri, iarba şi gardul viu nu erau tunse şi existau încă gărduleţele din sârmă, complet inestetice şi în care copiii se pot răni. La unele blocuri, bălăriile se ridicau dincolo de geamurile de la parter. Iar locatarii nu erau deloc deranjaţi de ele...

După aceste controale, fiecare asociaţie cu probleme în îngrijirea spaţiilor verzi a fost notificată de agenţii locali cu privire la ce are de făcut. De asemenea, fiecăreia i s-a dat şi o anume perioadă pentru remediere.

A treia încercare

01 Paul Kover.jpgÎn luna august, poliţiştii locali au descins iar în cartiere, pentru a verifica dacă orădenii s-au conformat. "Cei care nici atunci nu îşi îndepliniseră obligaţiile au primit avertismente", explică Paul Kover (foto), şeful Poliţiei Locale. În total, s-au împărţit doar 22 de avertismente, semn că, totuşi, cea mai mare parte din orădeni au înţeles că nu pot fi nepăsători faţă de locul în care trăiesc.

Acum, agenţii locali merg din nou la asociaţiile care au primit avertismente, pentru a verifica dacă, într-un final, şi-au dereticat curţile blocurilor. Concluziile preliminare nu sunt, însă, tocmai bune. Agenţii au trebuit să împartă deja nişte amenzi, pentru că oamenii n-au ţinut cont de avertismente. "S-au dat trei amenzi, în valoare totală de 3.500 de lei. Conform Hotărârii de Consiliu Local 760/2009, amenzile sunt între 1.000 şi 2.500 de lei", precizează Kover.

Controalele continuă

Au fost amendate Asociaţia de proprietari nr. 215 de pe strada Cazaban, Asociaţia Splaiul Crişanei şi Asociaţia Monaco de pe strada Grădinarilor. La toate trei, poliţiştii au găsit gardul viu netuns, buruienile crescute în voie, garduri de sârmă puse în neştire, mormane de gunoaie sau sârme ruginite întinse în jurul blocurilor, pe care zac haine la uscat. Taman pe dos de cum ar trebui să arate un oraş civilizat!

Dezinteresul orădenilor care locuiesc în aceste blocuri e de neînţeles, dat fiind că spaţiile verzi sunt chiar sub geamurile lor şi sunt, deci, cele mai apropiate locuri în aer liber în care ei şi copiii lor se pot relaxa. "Controalele vor continua şi toate asociaţiile care nu şi-au amenajat zonele verzi vor fi amendate. Intenţia noastră nu a fost să amendăm, motiv pentru care am şi dat notificări şi avertismente. Însă orădenii trebuie să înţeleagă că nu doar Primăria şi RER răspund de curăţenia şi aspectul oraşului", avertizează şeful Poliţiei Locale.

Aşa că, dacă n-au înţeles cu vorba bună, indolenţii n-au decât să pună banul jos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Spatiu verde
La parculetul de pe str. Rosiorilor 12 s-au ridicat gardurile... a ajuns parcare, s-a distrus iarba dintre copaci... dupa 3 sesizari la politia comunitara oamenii legii au constatat ca autoturismele parcate printre copaci nu sunt pe spatiul verde, ca nu au iarba sub roti... maine vin si impart amenzi ca de ce nu este ingrijit spatiul verde... totusi e normal ce se intampla?
Postat 30 Septembrie 2011, 15:42 de tot eu
PROSTIE
Amenda pe prostie ....amendati ca nu au curatat terenurile Primariei ....mai rau ca pe vremea comunistilor .... Auzi d-le .... " La aproape un an după ce toate asociaţiile de proprietari au primit în stăpânire spaţiile verzi din jurul blocurilor, pentru a le amenaja şi întreţine, mulţi orădeni dovedesc că nu le pasă câtuşi de puţin de aceste zone " Prostii de administratori au semnat si acum platesc din banii oamenilor desi terenul este al Primariei si Primaria avea obligatia sa-l ingrijeasca ...asa cum era pana anul trecut ....
Postat 30 Septembrie 2011, 09:36 de Sandu
nu l mai vreti pe BOLOVAN :)))
sa simtiti si voi ce a simtit ei cand ati facut prostest in Primarie:)) ce ma bucur asa va trebuie sa muriti de foame la iarna dar sa platiti caldura:))) ei na ca altii sunt primitivi si voi saraci fara banii in portofel:)) si mai urmeaza asta e nimik:)))))
Postat 29 Septembrie 2011, 20:32 de asta e pentru ca
Pe str. Bistritei nu vine garda ?!
1.Pe str. Bistritei zilnic niste tigani fac concurs de atelaje ! Dimineata, intre 8 si 9 iar dupa-masa intre 5 si 6. Cine a vazut filmul Ben Hur poate sa-si faca o idee vaga despre ce spun ! 2. S-au plantat pe aceeasi strada niste pruni ornamentali ; asta in primavara. De atunci nu a trecut nimeni sa-i stropeasca, asa ca anul viitor ,,plantatorul'' poate relua plantatul (si incasatul !). La 8,72 lei mc de apa, nu-i stropeste nimeni, nici sa faca mere, pardon, prune de aur !
Postat 29 Septembrie 2011, 15:24 de ioan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON