URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2018, 11:00

"Anatolian Food Festival" aduce bogăţiile Turciei la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada 3-5 august, pentru iubitorii de artă, preparate orientale, obiceiuri şi meşteşuguri otomane, va avea loc, la Cetatea Oradea, Anatolian Food Festival, sau Festivalul Turcesc, după cum a fost denumit în anii anteriori.

Pe parcusul celor trei zile, Anatolian Food Festival se va desfăşura între orele 11:00 şi 23:00 şi va aduce în centrul atenţiei atât meşteşugurile, dansurile şi cântecele Anatoliei, cât şi renumita bucătărie turcească, ilustrată printr-o expoziţie culinară care cuprinde în jur de 20 de standuri cu bunătăţi de toate felurile: tantuni, şuberek, plăcinte gözleme, kebab, baklava, rahat turcesc, kadaif.

Cafeaua, ceaiul turcesc, şerbetul Hurrem şi limonada otomană vor fi şi ele preparate tradiţional, cu ingrediente şi metode specifice bucătăriei Anatoliei.

Evenimentul va cuprinde, pe lângă comercializarea preparatelor culinare tradiţionale, şi o serie de ateliere de creaţie artistică specifică culturii Imperiului Otoman. Vizitatorii sunt invitaţi să înveţe secretele artelor orientale în cadrul atelierelor: de caligrafie, de ebru (renumita artă turcească care presupune pictatul pe apă, apoi marmorarea hârtiei), arta decorării cu henna.

Pentru copii, evenimentul promite activităţi distractive şi creative: ebru, spectacole şi concerte pentru copii.

Programul artistic al festivalului cuprinde concerte susţinute de formaţii locale de muzică vocal-instrumentală, spectacole de dans tradiţional, dar şi dansul dervişului rotitor preluat din sufism.

Anatolian Food Festival este unul dintre evenimentele de anvergură ale Fundaţiei Tuna care îşi propune să promoveze cultura turcă prin ceea ce este specific ei: ospitalitatea turcească, arta veche, folclorul şi, foarte important, arta gastronomică. Conceptul festivalului are la bază trei principii: să consolideze prietenia româno-turcă, să deschidă drumul spre un dialog intercultural şi să creeze punţi de legătură între cetăţenii celor două ţări.

De asemenea, în cadrul evenimentului vor participa în jur de 100 de voluntari, iar profitul realizat din toate activităţile va fi direcţionat către ajutorarea persoanelor nevoiaşe.

Mai multe informaţii despre eveniment se pot găsi pe website-ul http://turkfest.ro/ şi pe pagina de Facebook www.facebook.com/AnatolianFoodFestival/.

Intrarea la eveniment este liberă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
un eveniment reusit
lume ffff multa in cetate, eveniment reusit. mâncarea este multa, f buna si ieftina fata de preturile practicate de vechii comercianti. o placinta cu branza e 8 lei, cu carne 10 lei, limonada/oranjada 3 lei, kebab 10-15 lei; halva cu fistic 15-20 lei/500gr, muzica, chiar reusit evenimentul.
Postat 03 August 2018, 22:12 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON