URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2013, 13:19

Festivalul bunătăţilor: Sătenii din comuna Roşia aşteaptă oaspeţi la a doua ediţie a festivalului "Straiţa plină"

Festivalul bunătăţilor: Sătenii din comuna Roşia aşteaptă oaspeţi la a doua ediţie a festivalului "Straiţa plină" (foto: Andrei Posmoşanu) BUCATELE BUNICII. Principala atracţie a festivalului "Straiţa plină" e târgul de produse locale, de unde vizitatorii vor putea să-şi cumpere zacuscă, dulceţuri, brânză, pălincă, sarmale, slănină şi pită de casă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot mai mulţi ţărani începeau să renunţe la tradiţii socotind că nu mai pune nimeni preţ pe ele, dar un cuplu de orăşeni mutaţi la Roşia a fost fermecat de mâncarea, meşteşugurile şi peisajele zonei. Aşa au decis aceştia să iniţieze un festival cât de poate de autentic.

"Straiţa plină" se află la a doua ediţie şi cuprinde atât un târg de bunătăţi din cămara bunicii, cât şi unul cu obiecte de artizanat, plus un spectacol, căci tinerii din sat au pregătit şi o şezătoare pentru ca vizitatorii să le vadă tradiţiile...

Bune de păstrat

15 Szabo Dezideriu.jpgAflată la 80 de kilometri de Oradea, comuna Roşia a reintrat în circuitul turistic al Bihorului după ce anul trecut Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă a redeschis peştera cu cristale din Mina Farcu şi peştera Meziad.

Pe lângă frumuseţile naturale ale zonei, a contat însă şi hotărârea de a prezenta tradiţiile păstrate din vremea străbunicilor. Culmea, nu oamenii locului au avut iniţiativa, ci un cuplu de clujeni mutaţi aici: Angela şi Dezideriu Szabo. Ambii se declară impresionaţi de farmecul zonei şi vor să-l prezinte şi altora. "Am realizat că sătenii nu-şi dau seama ce comori au. Vrem să le arătăm că ce fac ei este valoros şi, la un moment dat, ar putea fi chiar o alternativă economică", spune Dezideriu (foto).

Alături de CAPPD şi de Primăria comunei, Asociaţia "Orizont verde", înfiinţată de acesta şi de soţia sa organizează acum a doua ediţie a festivalului "Straiţa plină", programat pe 28 şi 29 septembrie.

Bunătăţi din cămară

Dacă anul trecut evenimentul a fost mai modest, de data aceasta va cuprinde mai multe activităţi. Festivalul va începe sâmbătă, 28 septembrie, când bihorenii sunt invitaţi să viziteze un traseu turistic amenajat de CAPDD, pentru a descoperi şi alte frumuseţi ale zonei pe lângă deja cunoscutele peşteri Farcu şi Meziad. "Traseul e uşor de parcurs de vizitatori de toate vârstele, şi ajunge la un moment dat într-un punct de belvedere unde am amenajat şi un balcon", spune Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD.

15 Szabo Angela.jpgGrosul evenimentelor sunt programate duminică, 29 septembrie. Începând cu ora 10 oaspeţii vor putea să-şi umple traistele cu bunătăţi, ţesături şi alte obiecte de artizanat ce vor fi expuse la Târgul de produse locale ce va fi amplasat în centrul comunei. "Se va putea cumpăra zacuscă, dulceţuri, leptar (n.r. - magiun de prune, fără zahăr), balmoş, sarmale, pălincă, bulion, pâine de casă, slănină... Cam toate produsele tradiţionale făcute în casă. De asemenea, vor fi expuse şi traiste, ţesături şi costume populare, toate făcute la războiul de ţesut", spune Angela Szabo (foto). Chiar dacă produsele sunt 100% ecologice, organizatorii zic că preţurile vor fi mai mici decât cele practicate "pe piaţă".

La şezătoare

Tot duminică, încă de la ora 10 a dimineţii, mai mulţi meşteşugari îi vor învăţa, chiar la ei acasă, pe copii şi nu numai, câteva secrete ale olăritului, ţesutului şi pictatului pe sticlă. De la ora 12, vizitatorii sunt invitaţi să urmărească piesa de teatru "Leul", realizată de Asociaţia "Experiment. Teatru. Clandestin" chiar în interiorul peşterii Meziad, spectacolul fiind urmat de un concert folk dat de Sabin Mureşan şi Melaz.

"Nu vom vinde bilete de intrare pentru aceste evenimente, doritorii plătind doar taxa obişnuită pentru vizitarea peşterii, 10 lei pentru copii, respectiv 15 pentru adulţi", explică Paul Iacobaş. De la ora 15, la Centrul Cultural din centrul comunei, Ansamblul Codrenii Bihorului va pune în scenă un alt spectacol, un soi de teatru muzical, "Şezătoarea", ce prezintă diverse ritualuri de muncă, de sărbătoare şi de curtat fetele. "Multe poezioare au fost culese chiar din sat şi sunt vechi de peste 100 de ani", spune Angela Szabo.

Cea de-a doua ediţie a "Straiţei pline" are şi o menire caritabilă, orăşenii fiind îndemnaţi să aducă la Roşia rechizite şcolare pe care să le doneze pentru câţiva copii nevoiaşi, primind la schimb bucate de-ale locului. Aşa, să ducă şi ei un dar gazdelor care-i primesc cu bunătăţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON