URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2011, 09:00

Stăpânul hărţilor: are o colecţie de mii de hărţi cu Oradea veche!

Stăpânul hărţilor: are o colecţie de mii de hărţi cu Oradea veche!  ÎMPĂRŢITĂ, NU ASCUNSĂ. Gheorghe Nedelcu (foto) e fericit să împartă cu oricine hărţile pentru care el a umblat prin străinătate. Le arată oricărui doritor, ba uneori chiar le multiplică pentru pasionaţi, convins fiind că informaţiile pe care vechile hărţi le prezintă sunt ale tuturor orădenilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi vrea să vedeţi cum arăta Oradea acum o sută de ani? Câte case avea micuţul orăşel de atunci şi câte suflete locuiau în ele? Un orădean deţine toate aceste informaţii şi e dornic să le împărtăşească pasionaţilor.

De ani de zile, Gheorghe Nedelcu sapă prin arhivele din diferite ţări după hărţi ale Oradiei şi Bihorului, iar până acum şi-a adunat o colecţie de peste 2.000 de hărţi. Printre acestea, unele sunt chiar din anul 1785, când armata austro-ungară a făcut primele măsurători topografice în Bihor...

Militar recalificat

Într-o încăpere măricică, compartimentată în stilul multinaţionalelor americane, Gheorghe Nedelcu lucrează zi de zi la biroul său tapetat şi ticsit cu hărţi. În oricare ungher te-ai uita, se văd doar hărţi, fiecare prezentând noi informaţii, iar sclipirea din ochii bărbatului când le priveşte te face rapid să-ţi dai seama că pentru el acestea sunt o adevărată bucurie.

Este angajat al compartimentului GIS (Geographic Information System, adică sistem informatic de geografie) al Consiliului Judeţean şi face hărţi digitale ale Bihorului. A ajuns aici după ce, militar fiind, a trecut în rezervă, după mai bine de 20 de ani petrecuţi în armată. Absolvent al Academiei Militare, Nedelcu a fost ofiţer de transmisiuni, chiar şef de stat major la Batalionul Transmisiuni, având misiunea de a asigura comunicaţiile în cadrul şi între unităţile militare.

"În 2001, am avut de ales între a continua cariera militară la Bucureşti sau a trece în rezervă. Am ales a doua variantă", povesteşte bărbatul, ajuns acum la vârsta de 56 de ani. În 2008, când CJ Bihor a înfiinţat, în cadrul unui proiect european, un compartiment GIS, a urmat un curs pentru a deveni un topograf digital.

Meseria, o pasiune

"După ce am început munca la GIS, mi-au picat în mâini diferite hărţi. M-am apucat să le adun", povesteşte Nedelcu. Aşa că şi-a transformat meseria de cartograf în pasiune. Iniţial, a căutat pe internet hărţi ale Oradiei şi Bihorului, iar apoi a scotocit arhivele, din ţară şi din străinătate.

"Primele hărţi foarte precise au fost făcute în 1785 de armata austriacă. Atunci, militarii au făcut măsurători topografice în tot Imperiul Austro-Ungar", explică Nedelcu. Armata austriacă a mai făcut măsurători topografice în 1819 şi în 1910, iar el le are pe toate. "Sunt de o precizie uluitoare. Dacă suprapunem o ortofotogramă (n.r. o fotografie aeriană), vedem că au lucrat cu o exactitate riguroasă", spune orădeanul.

Studiind hărţile militare austriece, a găsit tot felul de lucruri interesante. "Specific hărţilor din 1910 este că păstrează denumirea românească. Dacă era dealul Măgura, militarii au scris cu "ă" românesc, nu au tradus, pentru că dacă armata venea în zonă, doar aşa putea fi îndrumată de localnici", precizează Nedelcu, cu o vădită apreciere faţă de cei care au făcut hărţile. Nu de alta, dar îşi dă seama că tehnicile de atunci făceau din munca de cartograf una foarte dificilă. Suprinzător, specialistul spune că azi, la o sută de ani distanţă de momentul în care au fost realizate, hărţile încă sunt folosite de topografi, tocmai datorită preciziei lor.

Sovata, o mare baltă

Precum un copil ce descoperă pentru prima oară lumea, Nedelcu studiază cu privirea curioasă fiecare colţ al hărţilor deţinute. "A fost aproape şocant să văd că în zona blocurilor de pe Sovata, unde am copilărit, era o mare baltă", zice Nedelcu. Cu răbdare, urmăreşte evoluţia oraşului şi se gândeşte dacă ce e astăzi mai seamănă. "În 1782, Oradea însemna Cetatea şi o parte din actuala Velenţa. Nufărul de azi era departe de oraş, Rogerius, Ioşia nici nu existau"...

Pe o planşă a Oradiei din 1860, făcută tot de militari, a văzut cât de riguros s-au adunat datele. "Scrie pe ea în câte case se pot adăposti militarii, în câte grajduri pot lăsa caii, câţi cai pot fi achiziţionaţi şi câţi bărbaţi din localitate pot fi scoşi la muncă. Şi n-au numărat doar pentru Oradea, ci pentru fiecare localitate!".

Colecţionarul de istorie

Deşi şi la muncă, şi acasă se ocupă tot cu hărţi, nu s-a plictisit. E tot mai interesat de ele şi în fiecare zi şi-ar dori să aibă mai mult timp pentru a le studia. Până acum, colecţionarul a adunat mii de hărţi în format digital şi e decis să adâncească săpăturile. "Mă axez pe găsirea hărţilor din perioada interbelică, unde avem o gaură, pentru că atunci arhivele s-au tot mutat", spune orădeanul.

Până când îşi completează colecţia, e dispus să împărtăşească pasionaţilor, ca el, tot ce a adunat. Convins că hărţile dezvăluie informaţii pe care fiecare bihorean ar trebui să le ştie, Nedelcu împarte cu drag informaţiile digitale adunate. "Păcat că nu se predau la şcoală", zice colecţionarul. Când nu le studiază, se aşază la biroul său doldora de documente şi îşi continuă munca de a face hărţi. Pe care, cine ştie, urmaşii urmaşilor noştri le vor studia cu acelaşi mare interes cu care el priveşte acum hărţile vechi de-un secol...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
"facatorul de harti"
Auzi, face harti! Eventual le gaseste pe net si le descarca sau le primeste de la prieteni. Ceea ce poate face oricine e pasionat de harti vechi. Gaura nu e in perioada interbelica, e in capul lui. Asta n-are habar ce vorbeste. Dar e ok, se potriveste cu cei din CJ care vin parca toti din cuaternar. Treziti-va fratilor suntem in 2011!
Postat 21 Iunie 2011, 23:53 de taras
respect
respect pentru ceea ce face... hartile unde sau cum se pot vedea etc? si ca tot s-a pomenit de mutarea arhivei stie cineva ce s-a intamplat pe unde este acuma?poate cineva competent in materie ma lamureste si pe mine :) mersi
Postat 21 Iunie 2011, 21:04 de eu
care armata ?
Care armata austro-ungara la 1785? Poate armata austriaca(habsburgica).Mai multa atentie la adevarul istoric domnior ziaristi.Dvs. nu aveti un corector in redactie?Dualismul a fost instaurat in anul 1867 asa ca ...
Postat 20 Iunie 2011, 10:51 de unu
www pct transport in oradea ro
pai eu as vrea sa le vad...poate ne puteti da acces la cateva harti :-? ...
Postat 20 Iunie 2011, 09:54 de transportinoradea.ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON