URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2010, 14:19

Viitori diplomaţi moldoveni se şcolesc în Băile Felix

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Institutul Diplomatic Român (IDR) şi Universitatea Agora din Oradea sunt partenerii în proiectul "Sprijin pentru tinerii diplomaţi din Republica Moldova", în cadrul căruia zece funcţionari publici din mai multe ministere ale Republicii Moldova participă în România la un curs de perfecţionare.

Cursul lor începe miercuri la Băile Felix, printr-o şcoală de vară ce va dura două săptămâni. "Vor avea cursuri foarte variate: prelegeri pe protocol şi ceremonialul diplomatic, introducerea în problemele de esenţă în dezvoltarea Uniunii Europene, dar şi pe tema comunităţii românilor din afara graniţelor, pentru a vedea felul în care România gestionează această problemă", a explicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Oradea, Radu Carp, directorul general al IDR.

După două săptămâni de studii în Bihor, cei zece funcţionari publici moldoveni vor merge la o şcoală de vară la Constanţa, apoi la un curs de trei luni la Bucureşti, toate având un scop comun: pregătirea lor pentru momentul în care Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană.

Motivul pentru care România organizează astfel de cursuri este că ţara noastră a inclus Republica Moldova pe lista statelor pe care vrea să le ajute să se integreze în UE. Pentru acest ajutor, România are la dispoziţie anual fonduri comunitare în valoare de 1% din PIB, ceea ce înseamnă că în 2010 dispune de 2 milioane de euro.

Radu Carp a mai spus că, la finalul cursului, cei zece funcţionari publici vor primi o diplomă care le va atesta cunoştinţele dobândite. "Ei vor putea folosi diploma atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti", a precizat Carp, explicând că în urmă cu 3 săptămâni, miniştrii Educaţiei din cele două ţări au semnat un acord în baza căruia diplomele emise în România sunt recunoscute în Republica Moldova şi invers.

Rugat să precizeze care este motivul pentru care Institutul Diplomatic a ales o universitate din Oradea ca parteneră a proiectului, Carp a spus că decizia a luat-o în urma unei vizite făcute la Agora în luna iunie. "Am văzut că există condiţii excelente şi aici la universitate şi în Băile Felix, pentru conferinţe, dar şi pentru petrecerea timpului liber. Oferta a fost foarte generoasă, iar noi vrem şi să le arătăm cursanţilor România în toată diversitatea ei", a spus directorul IDR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON