URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2019, 14:03

Vor vouchere de vacanţă! Infirmierele, îngrijitoarele şi brancardierii de la UPU ameninţă conducerea Spitalului Judeţean cu un proces

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajaţii auxiliari ai Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea sunt nemulţumiţi că nu beneficiază de vouchere de vacanţă, iar o parte din ei ameninţă conducerea acestuia cu un proces, înregistrând deja o plângere prealabilă, urmând ca în cazul în care vor primi un răspuns nesatisfăcător să se adreseze instanţei de judecată.

Înainte de a declanşa demersul judiciar, oamenii s-au întâlnit cu directorul de îngrijiri medicale, asistentul Florin Rob, în cursul zilei de luni, dar fără a determina o schimbare de poziţie a Comitetului Director.

Lege ambiguă

Potrivit dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD, niciunul dintre cei aproximativ 200 de angajaţi ai UPU nu primeşte vouchere de vacanţă, indiferent de funcţia pe care o are. Totuşi, un grup de 15-20 dintre aceştia, cu toţii din categoria personalului auxiliar (infirmiere, îngrijitoare şi brancardieri), l-au anunţat că doresc să iniţieze un proces împotriva conducerii spitalului, care susţine că nu poate bugeta voucherele deoarece cheltuielile pentru salarizarea UPU sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii.

„Legea în această problemă este ambiguă, nu prevede explicit cine trebuie să dea banii pentru voucherele de vacanţă. Eu le-am spus că aceasta este decizia managerului, de a nu se da vouchere, iar decizia de a se adresa instanţei de judecată este a lor”, a declarat dr. Borcea BIHOREANULUI.

Nu avem buget

De cealaltă parte, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, afirmă că nu poate aloca fonduri pentru voucherele de vacanţă ale colegilor de la UPU deoarece nu le-a primit de la Ministerul Sănătăţii.

„Personalul UPU este angajatul Spitalului Judeţean, dar cheltuielile de salarizare sunt asigurate prin transfer de la Ministerul Sănătăţii, la fel ca pentru personalul de Medicină Legală. Eu nu pot da bani pentru personalul salarizat de Minister, fiindcă ar veni Curtea de Conturi să mi-i impute. Asta, legal. Moral, mai trebuie spus că infirmierele, îngrijitoarele şi brancardierii de la UPU câştigă lunar cu 800 lei peste colegii din celelalte secţii, aşa că într-o lună şi jumătate ei câştigă, de fapt, voucherele de vacanţă”, a declarat dr. Carp pentru BIHOREANUL.

Acesta a adăugat că Spitalul Judeţean nu poate diminua alocările de la alte capitole bugetare pentru a asigura vouchere de vacanţă, în condiţiile în care acest lucru ar însemna să rămână cu mai puţini bani pentru medicamente, de exemplu. „Eu nu accept să dau bani pentru vouchere şi să rămân fără medicamente”, a spus managerul.

Animaţi de „gelozie”

Directorul financiar-contabil al Spitalului Judeţean, economistul Marcel Maghiar, a afirmat că „mişcarea” nemulţumiţilor din personalul auxiliar al UPU survine după ce Comitetul Director a decis să acorde vouchere infirmierelor, brancardierilor şi îngrijitoarelor din celelalte secţii ale unităţii, pe considerentul că această categorie nu a beneficiat de majorări salariale.

„Comitetul Director a hotărât să se acorde vouchere pentru personalul auxiliar din spital, care nu a beneficiat de majorări de salarii. Acum vor şi cei de la UPU, care au venituri salariale mai mari. Lor nu le putem da nici dacă am vrea, tocmai pentru că în contractul dintre spital şi DSP se prevede negru pe alb că toate cheltuielile de personal pentru UPU se asigură de către Minister”, a explicat directorul economic al spitalului.

„Noi am cerut în scris Ministerului sume pentru voucherele personalului UPU în ultimii doi an, dar nu am primit niciun răspuns, nici în 2018, nici anul acesta”, a mai spus Maghiar.

În toată ţara

Neacordarea tichetelor de vacanță pentru personalul UPU nu este o particularitate a Spitalului Judeţean din Oradea, aceeaşi situaţie existând şi la alte unităţi spitaliceşti din ţară care au unităţi sau compartimente de primire a urgenţelor. Ca exemple, pot fi date Spitalul de Urgenţă Sfânta Maria din Iaşi, Spitalul Municipal din Rădăuți (judeţul Suceava), Spitalul Județean din Craiova, Spitalul Judeţean din Braşov, dar chiar şi Spitalul Municipal din Oradea.

Conform legii, acordarea biletelor de valoare se poate face numai „în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar, şi în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, pentru celelalte categorii de angajatori”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vouchere
Asa se intimpla cind voucherele se lasa la latitudinea unor economisti,manageri,directori,penelei.Olguta,daca era lasata, dadea vouchere la tot poporul,nu doar la bugetari.Deveneam o tara turistica, conform planului vizionar al conducatorilor orazii.Si traiam si noi mult si bine din turism.
Postat 04 Decembrie 2019, 18:58 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON