URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2018, 08:32

Vine o nouă criză financiară? Bursa americană se prăbuşeşte

Vine o nouă criză financiară? Bursa americană se prăbuşeşte sursa foto: observator.tv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dow Jones Industrial Average (DJIA), cel mai important indice care reflectă evoluţia celor mai mari 30 de companii listate pe bursa de la New York, a înregistrat cel mai mare declin din 2008, scăzând cu peste 1500 de puncte în două zile de tranzacţionare. Indicele a scăzut cu 1.175 de puncte, luni, după închiderea bursei, aceasta reprezentând cea mai mare scădere într-o singură zi de la criza din 2008.

Potrivit Observator.tv, luni, Dow Jones înregistrat o scădere cu 4,6%, ajungând sub 25.000 de puncte pentru prima dată de când a atins această cotă luna trecută, respectiv la 24,345.75 puncte.

BBC arată că este cea mai mare scădere din septembrie 2008, când Congresul american a respins un plan de salvare de 700 de miliarde de dolari, după prăbuşirea băncii Lehman Brothers.

Vineri, indicele american Dow Jones a înregistrat cel mai mare declin din iunie 2016, scăzând cu 665,75 de puncte, pe fondul corecţiei pieţei şi al creşterii randamentelor obligaţiunilor, investitorii anticipând că inflaţia mai ridicată din Statele Unite va determina Rezerva Federală (Fed) să accelereze majorarea dobânzilor, mai scrie sursa citată. Toate cele 11 componente ale indicelui S&P 500 au scăzut vineri, iar acesta a coborât cu 2,1%.

De altfel, ca urmare a acestei situații, bursele din Asia înregistrează marţi o nouă zi de scădere. De asemenea, marți, și bursele europene au deschis pe pierdere. 

Agenția de știri Mediafax notează că Dow Jones Industrial Average, unul dintre simbolurile economiei şi pieţei de capital americane, include companii de notorietate mondială, de la conglomerate industriale precum General Electric, Boeing şi Caterpillar, până la bănci şi companii de servicii financiare ca Goldman Sachs, JPMorgan, Visa, American Express, dar şi giganţi IT ca IBM, Intel, Cisco şi concerne care activează în industria bunurilor de larg consum şi comerţul cu amănuntul, precum Coca Cola, McDonald’s, Procter & Gamble ori Nike. Giganţii energetici Exxon şi Chevron sunt, de asemenea, incluşi în Dow Jones, la fel şi companiile farmaceutice Pfizer şi Merck sau Walt Disney.

Indicele are în componenţă 30 de titluri. Dow Jones a fost creat de către Charles H. Dow, primul editor al publicaţiei The Wall Street Journal, şi a fost gândit ca un mijloc pentru a măsura performanţa pieţei bursiere din Statele Unite, fiind lansat în data de 26 mai 1896.

Dow Jones este cel mai mediatizat indice bursier pe plan mondial. De-a lungul timpului, acesta a crescut constant, oscilând până în 2007 la cotaţii de peste 10.000 de puncte, însă turbulenţele financiare din anii crizei l-au coborât până la 8.500 de puncte.

 Ulterior, Dow Jones şi-a reluat creşterea, ajungând la maximul de 20.000 de puncte consemnat în 25 ianuarie 2017. Pragul de 19.000 de puncte fusese atins, în premieră, pe 22 noiembrie 2017, apoi pe 4 ianuarie 2018 a trecut şi pragul de 25.000 de puncte, iar acum consemnează depăşirea nivelului de 26.000 de puncte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Efectul de sera si in economie.
Intr-o lume a globalizarii fortate !Fara principii ecologiste reale si impuse sever ,resursele naturale se epuizeaza in ritm exponential .De ar fi numai acest aspect !Dar din pacate ritmul de crestere a populatiei este si el exponential cu o rata a inteligentei native si a celei dobandite care nu poate face fata problemelor majore ale planetei.Bursa este depasita si in spatele banilor tranzactionati nu se afla nimic decat cifre sau in cel mai bun caz proiecte a caror scop este mentinerea unei rate a profitului in detrimentul factorilor ecologici ,de sanatate si dezvoltare durabila a omenirii.
Postat 07 Februarie 2018, 17:56 de PETREI
E doar o corectie momentan, adaptare la rata dobanzii monetare FED
Economia e ciclica, vor mai veni si crize, dar cand? cine stie viitorul?
Postat 06 Februarie 2018, 16:15 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON