URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2013, 08:41

Vechi vs. Nou: Fotografii cu tramvaiele orădene, expuse la Primărie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Până pe 2 mai, orădenii pot vedea în holul sălii Traian Moşoiu din Primărie zeci de fotografii cu tramvaiele care au circulat sau încă circulă pe străzile oraşului.

Societatea de transport local OTL a decis să sărbătorească cei 107 ani de când primul tramvai a plimbat călătorii orădeni, printr-o expoziţie fotografică în care a adunat zeci de imagini. Astfel, orădenii pot vedea poze cu tramvaiele făcute chiar în Oradea, dar şi cu garniturile Timiş. De asemenea, sunt prezentate imagini cu tramvaiele Tatra, din anii 70, care încă mai circulă, dar şi cu mult mai moderne Siemens-uri.

"Suntem mândri că suntem printre primele 20 de oraşe din lume care au introdus tramvaiele", a spus la vernisarea expoziţiei directorul OTL, Csuzi Istvan, făcând referire la ziua de 25 aprilie 1906, când pentru prima oară pe străzile Oradiei a pornit la drum un tramvai cu călători.

Prezent şi el la deschiderea expoziţiei, viceprimarul Ovidiu Mureşan a pomenit despre necesitatea Oradiei de a avea o nouă strategie pentru transportul în comun, dar şi despre importanţa tramvaielor pentru cetăţeni. "75% din locuitorii Oradiei care folosesc mijloacele de transport în comun utilizează tramvaiul", a spus Mureşan.

Csuzi a ţinut şi să le mulţumească orădenilor împătimiţi de tramvaie care au ajutat OTL în realizarea expoziţiei, menţionându-i în mod deosebit pe Nagy István, un orădean care a şi scris o carte despre istoria tramvaielor în Oradea, şi pe Horváth Krisztián, un tânăr ce administrează o pagină de Facebook dedicată tramvaielor din oraşul de pe Crişul Repede.

Fotografiile din expoziţia OTL au fost realizate de Nagy István, Lintner Adalbert, Lovász István, Thierry Hamal, Şerban Lăcriţeanu, Zsíros Attila, Dragoş Remus, Hans Oerlemans, Horváth Krisztián şi Marcu Andrei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON