URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2011, 17:45

Urologi şi ginecologi renumiţi din ţară pun la Oradea bazele unei noi specializări: uroginecologia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pornind de la realitatea că, uneori, urologul are nevoie de sfaturile unui ginecolog şi viceversa, medicul orădean Gheorghe Bumbu a coagulat un grup de specialişti din întreaga ţară cu care formează acum grupul specialiştilor care muncesc şi fac lobby pentru înfiinţarea unei noi supra-specializări: uroginecologia.

"Uroginecologia e o specializare care se găseşte la graniţa dintre cele două: urologie şi ginecologie. Această specialitate există în SUA, în ţările nordice din Europa, în Germania, iar de acum va exista şi în România", a spus Bumbu într-o conferinţă de presă care a marcat şi debutul primei Conferinţe Naţionale de Uroginecologie, care se ţine la Oradea. La această conferinţă participă circa 50 de doctori din toate centrele universitare din ţară, inclusiv din Oradea, mai ales ginecologi şi urologi.

Potrivit lui Bumbu, de ani de zile există în România practicieni ai acestei specializări, chiar dacă ea n-a fost validată, dar acum s-au făcut şi demersurile necesare pe lângă ministerele Sănătăţii şi Educaţiei, astfel încât uroginecologia să fie o specializare cu acte în regulă.

După ce minsterele vor acredita noua specializare, medicii interesaţi vor face un curs de studii complementare. "Va exista o curriculă naţională, un curs şi un examen, după care cursanţii vor primi o diplomă recunoscută", a precizat medicul Szabo Bella, şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean Târgu Mureş, doctor ce lucrează îndeaproape cu Bumbu la demersurile pentru oficializarea specializării.

Absolvenţii acestui curs vor fi, practic, abilitaţi să evalueze un pacient şi să facă anumite intervenţii chirurgicale chiar şi atunci când acestea ţin de îmbinarea celor două specializări. "Sunt anumite intervenţii, un capitol limitat, unde se pune întrebarea "Cine operează: urologul sau ginecologul?"", a mai spus Szabo.

Dintre participanţii la conferinţa de la Oradea, 12 sunt medici care vor fi şi formatori în uroginecologie, câte un reprezentant de la fiecare centru universitar important din ţară. Necesitatea acestei specializări, spun specialiştii, vine de la faptul că, mai cu seamă după 45-50 de ani, probleme ginecologice ale unei femei se îmbină cu cele urologice. "Dacă peste 20 de ani cancerul se va putea trata, atât timp cât femeia va naşte vor exista patologii care vor necesita urologul şi ginecologul", a subliniat şi medicul ginecolog Petru Brătilă importanţa noii specializări.

Bumbu a ţinut, însă, să menţioneze că urologii nu se vor băga peste munca ginecologilor, nici altfel. "Niciodată un urolog nu se va duce să asiste la naşteri sau un ginecolog nu va opera rinichi", a spus medicul orădean.

Grupul de medici care participă la Oradea au urmărit şi 15 intervenţii de uroginecologie realizate de diferiţi specialişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON