URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Mai 2018, 20:30

Universitatea din Oradea: 37 de cadre didactice au primit titlul de "profesor emerit" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În debutul Săptămânii ştiinţifice, manifestare care reuneşte o serie de conferinţe şi activităţi ale facultăţilor orădene, la Universitatea din Oradea au fost evidenţiaţi profesorii cu care instituţia se mândreşte.

Marţi, în Aula Magna a instituţiei, 37 de cadre didactice, desemnate de cele 15 facultăţi, au primit titlul de "profesor emerit", distincţie acordată în premieră, de altfel recent instituită de Senatul Universităţii orădene. "Nu este o simplă diplomă, ci semn de onoare şi recunoştinţă celor care o primesc", a punctat rectorul Constantin Bungău. Preşedintele Senatului, Sorin Curilă, a subliniat la rândul său importanţa cinstirii înaintaşilor, aşadar inclusiv a dascălilor care au predat în Universitate.

11 din profesorii omagiaţi au predat sau încă predau la Facultatea de Medicină şi Farmacie, fiind vorba despre Aurel Babeş, Marius Bembea, Gheorghe Bumbu, Doru Crăiuţ, Ludovic Gilău, Augustin Lengel, Gheorghe Mermeze, Petru Mihancea, Tiberiu Nemeth, Radu Spineanu şi Emil Mărginean.

De la Facultatea de Arte, au primit titlul de profesor emerit Aurel Chiriac (directorul Muzeului Ţării Crişurilor) şi fosta decăniţă Agneta Marcu, iar la Geografie, Turism şi Sport au fost aleşi profesorii Octavian Bâc (fost decan), Dinu Drăgan, Iacob Hanţiu (fost prorector al Universităţii), Vasile Marcu, Ştefan Maroti, Nicolae Josan (fost prorector) şi Florian Benţe.

Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei a avut un singur laureat, pe fostul decan Teodor Leuca, la fel ca Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, care l-a desemnat pe fostul prorector Ioan Felea.

La Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică au fost aleşi opt profesori pentru titlul oferit marţi: Macedon Ganea, Gavril Roşca, Ioan Eugen Radu, Dinu Fodor, Ioan Lucaciu, şi Vidican Aron Tripe.

Din rândul istoricilor Universităţii, patru au primit aceeaşi distincţie: Sever Dumitraşcu, Viorel Faur, Mihai Drecin şi Ion Zainea. Profesorul Drecin a stârnit râsetele audienţei, spunând că dacă ar scrie într-o carte istoria "mai puţin ştiută" a fostului institut pedagogic şi a Universităţii de azi, "o să câştig mai mulţi bani decât după toate cărţile publicate până acum".

Profesori emeriţi sunt de acum şi Paul Magheru şi Ioan Derşidan (Facultatea de Litere), respectiv dascălii Facultăţii de Protecţia Mediului Petru Burescu, Gheorghe Cioban, Nicolae Ioan Csep şi Viorel Şcheau.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
glorioasa FSSSSE nu are profi?
Mă intreb Facultatea de Stiinte Economice nu are profesori (pensionari) merituoși!!!??? Morții, ca morții, dar vii? Olah, Chirilă...mai era unu ... de pe la București care era angaja în mai multe locuri...venea probabil adus pe bani mulți ... unu pilos...mare sculă (!) dar ala cum de nu a fost considerat, măcar ăla valoros?! Rușinică FSE!!! Rusinica, FSE care nu a considerat niciunul din pensionarii săi valoros, suficient cât să primească o amărâtă de diplomă, că de RESPECT nu putem vorbi când facultatea aia e condusă de Famiglia de afaceristi badulescu, si de cele 2 proaste gen Veorica...
Postat 02 Iunie 2018, 10:56 de Tegumentsofisticat
intelectualul si banul
avand in vedere titlurile profesorilor carora li s-a dat diplome, sa stiti ca salariul lor este in medie 130 mil net/luna. poate cineva sa spuna ce activitati sofisticate/intelectuale presteaza ei pentru banii acestia? mie personal nu imi spune niciunul nimic.... decat ca sunt din vechea gasca de imbarligatori ai universitatii.
Postat 30 Mai 2018, 07:46 de roger
Catre ADINA
Care premii in bani.? Sa te interesezi ce salarii nesimtite au unii de la U.Oradea si mai vorbim.....Panouri cu fonduri europene dar laboratoare dotate ioc......
Postat 30 Mai 2018, 02:18 de CetateanulTurmentat
ce premii in bani?
ce premii in bani? Ca astia invirt bani cu lopata, cei mai multi dintre ei ar trebui sa doneze din prea plinul pe care l-au jupuit de pe pacienti, ati uitat scandalul de malpraxis al marelui ginecolog Doru Craiut, nu exista un escroc mai mare ca asta, ar fi trebuit sa primeasc diploma in puscarie...
Postat 29 Mai 2018, 22:30 de victorascretinelmicula
niste PREMII in bani nu le-ati dat?
de ce nu le dati si cate un ban? ... numai DIPLOME, vai s-amar! aaaaa, nu e procedura .... halal....
Postat 29 Mai 2018, 21:50 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON