URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Lupta cu pesta porcină se dovedeşte a fi... o mare porcărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O mare porcărie!

Pesta porcină africană face ravagii în Bihor, ca în toată ţara, din cauza autorităţilor care au acţionat tardiv, abia după un an de la apariţia primului focar, şi ineficient, nefiind capabile să ţină sub control molima ce se extinde de la o zi la alta.
Judeţul Bihor a devenit al doilea din ţară după numărul focarelor, 10 localităţi fiind deja afectate, motiv pentru care DSVSA a trecut la „uciderea preventivă” a tuturor celor 1.000 de porci sănătoşi rămaşi în gospodăriile localnicilor din trei sate, alte 50.000 de animale fiind „sechestrate”, cu costuri mari, în fermele grupului Nutripork din Marghita, Sălacea şi Cheţ.
Oficial, prin comunicate, conducerea DSVSA Bihor pretinde că a izolat focarele de pestă porcină africană şi a instituit interdicţii de mişcare a animalelor, dar realitatea din teren o contrazice flagrant. Sătenii din localităţile afectate şi-au scos porcii la păşunat pe câmpurile peste care mistreţii poartă virusul fără oprelişte. În niciuna dintre aşezările cu focare, ca de altfel în niciun punct de trecere a frontierei, nu există nici măcar un singur filtru sanitar-veterinar.

Lista lui Józsi

BIHOREANUL vă prezintă povestea criminalului din comuna Roşiori care în august 1978 a plănuit să lichideze toată conducerea comunistă a judeţului. Ca să procure o armă şi muniţie, Kalmár József a ucis un grănicer în gara CFR din comuna natală, fiind prins în timp ce se îndrepta spre Oradea, unde intenţiona să deschidă focul asupra tribunei oficiale, în timpul defilării de 23 august.

Universitate fără studenţi

Mai puţin de jumătate din locurile scoase la concurs de Universitatea din Oradea au fost ocupate. Numeroase specializări riscă să dispară pentru că nu au adunat numărul minim de 25 de studenţi prevăzut de regulamentele instituţiei, în cea mai gravă situaţie ajungând Energetica, unde numărul doritorilor abia trece de cel al profesorilor.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Sebastian Vălean, şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea:
„O ţară cu Justiţie slabă este uşor de manipulat”

Sebastian Vălean, proaspătul procuror general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, e cunoscut ca un nonconformist. Umblă mai mult în blugi şi tenişi, face ture lungi pe munte cu bicicleta, practică judo de când se ştie şi ascultă rock, chiar şi pe ringtone-ul telefonului, fiind prezent la toate concertele trupelor consacrate. „Merită încurajaţi toţi cei care performează live, nu în studiouri de înregistrări”, explică el motivul.
În interviul acordat BIHOREANULUI, Sebastian Vălean vorbeşte fără reţineri despre schimbările legislative care tind să slăbească întregul sistem juridic, despre planul său de management, anchetele care l-au marcat, dar şi cenzura instituită de unele norme, care îl deranjează pentru că, în opinia sa, reprezintă „o ştirbire a dreptului liber de a avea acces la informaţii de interes public”...

Maniac la judecată

Obsedatul din Ineu care urmărea vânzătoarele din Complexul Lotus ca să le pipăie a fost trimis în faţa instanţei pentru agresiune sexuală. La primul termen al procesului declanşat de procurorii Parchetului Oradea pe numele lui Teofil Gurău, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus internarea acestuia într-un spital de psihiatrie, pentru un tratament „care să înlăture starea de pericol”.

Feciorul și tradițiile

Un adolescent și-a convins bunicul să nu demoleze o casă bătrânească din Poiana de Vașcău, pe care a renovat-o după vechile tipare. La 17 ani, spre deosebire de alți colegi de generație, Alexandru Răștariu este pasionat de tradițiile românești, confecționând mobilă pentru căsuța pe care a reparat-o, ba chiar și costume populare.

Oamenii Marii Uniri

Cu aproape 100 de ani în urmă, avocaţi, preoţi, soldaţi, învăţători şi ţărani din Bihor plecau la Alba Iulia, în ciuda ameninţărilor, pentru a pecetlui unirea cu România. Între unionişti s-au aflat bihoreni cu poveşti fascinante, între care cea a soldatului care după ce luptase în Primul Război Mondial a fost acuzat de spionaj în favoarea românilor, cea a preotului cu nume de cod Şoimul, care a organizat delegaţii de pe Valea Crişului Repede, şi a unui ţăran înstărit ajuns primar, care a ascuns în horn tricolorul primit de la Aurel Lazăr şi l-a dus apoi la Alba Iulia. BIHOREANUL le-a făcut portretele...

TIMP LIBER
Festival cu flori şi viori


La începutul săptămânii viitoare, Oradea se va umple de flori, muzică și culoare. În oraș vor poposi o parte din carele alegorice „croite” cu migală pentru Carnavalul Florilor din Debrețin.
Spre deosebire de alte ediții, pentru aceasta organizatorii pregătesc și un concert extraordinar pe o scenă imensă, în Piața Unirii, dat de cei 100 de muzicieni ai Orchestrei Simfonice Țigăneşti din Budapesta, grup inclus în galeria „comorilor naționale” din Ungaria.

ORADEA NOASTRĂ:

Reciclarea, pe drumul bun

A trecut deja o lună de când toate cele 126 de asociaţii de proprietari din Oradea incluse în programul pilot gândit de Primărie şi RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a deşeurilor colectează selectiv în trei fracţii. Primele date colectate de operatorul de salubritate arată că cetăţenii se dovedesc receptivi: aproape o treime din deşeurile orădenilor sunt aruncate în containerele maro, dedicate biodeşeurilor.

Jos ambrozia!

Deşi anul trecut a fost votată o lege care obligă la stârpirea ambroziei, deocamdată nu este în vigoare, pentru că autorităţile de resort nu au elaborat normele de aplicare. Totuşi, orădenii trebuie să ştie că riscă să ia amenzi dacă nu curăţă ambrozia de pe terenurile lor, pentru că oraşul are un regulament local în acest sens.

Premii pentru gospodari

Primăria Oradea a lansat un concurs pentru toţi locuitorii oraşului care stau la blocuri. Gândită ca o formă de recompensă pentru cei mai gospodari cetăţeni, competiţia este menită să identifice cele mai frumoase şi curate grădini ale asociaţiilor de proprietari.

Profesoara... universală

Mici sau mari, orădenii care se întreabă ce anume se întâmplă deasupra lor, în largul univers, pot primi răspunsurile căutate la singurul club de astronomie din judeţ, Meridian Zero, prezidat de Nicoleta Pazmany, o profesoară de fizică care şi-a dedicat timpul liber iniţierii copiilor în astronomie. BIHOREANUL vă face cunoştinţă cu ea.

Oradea ieri, Oradea azi: Palatul Klobusitzky

Imobilul din strada Republicii nr. 31 este unul dintre cele mai elegante de pe Corso, dar și între cele mai „noi”, raportat la restul imobilelor istorice din zonă. Află-i povestea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON