Având în vedere că Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o avertizare de tip cod roşu de caniculă care va fi valabilă începând de joi pentru județul Bihor, Primăria Oradea a anunţat deschiderea a trei containere anticaniculă în oraş.
Potrivit unui comunicat transmis de municipalitate, containerele anticaniculă au fost deschise miercuri de la ora 14, acestea fiind amplasate la intrarea în Piaţa Cetate, în Piaţa Decebal şi în Piaţa Rogerius (vizavi de BCR).
"Containerele sunt dotate cu aer condiţionat, apă potabilă rece, scaun, pat medicinal şi o masă, iar o asistentă medicală asigură zilnic, pe perioada caniculară, funcţionarea lor între orele 10.00 şi 18.00. Aceasta este pregătită să ofere primul ajutor, iar în caz de urgenţe va solicita ajutor specializat", se arată în comunicat.
Containerele vor rămâne amplasate în acele zone până la finalul verii, asistenţa medicală fiind asigurată de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea în perioadele de caniculă.
Meteorologii au avertizat că joi și vineri, joi şi vineri (24 şi 25 iunie), „se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade, iar în nord-vest între 35 şi 38 de grade".
În cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade.
Primăria Oradea reaminteşte recomandările Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei:
- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);
- Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 - 18.00;
- Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
- Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);
- Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă);
- Mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
- Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
- Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
- Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) - vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
- Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dezabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
- Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
- Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
- Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
- Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.