URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2021, 15:15

Trei containere anticaniculă, deschise în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Având în vedere că Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o avertizare de tip cod roşu de caniculă care va fi valabilă începând de joi pentru județul Bihor, Primăria Oradea a anunţat deschiderea a trei containere anticaniculă în oraş.

Potrivit unui comunicat transmis de municipalitate, containerele anticaniculă au fost deschise miercuri de la ora 14, acestea fiind amplasate la intrarea în Piaţa Cetate, în Piaţa Decebal şi în Piaţa Rogerius (vizavi de BCR).

"Containerele sunt dotate cu aer condiţionat, apă potabilă rece, scaun, pat medicinal şi o masă, iar o asistentă medicală asigură zilnic, pe perioada caniculară, funcţionarea lor între orele 10.00 şi 18.00. Aceasta este pregătită să ofere primul ajutor, iar în caz de urgenţe va solicita ajutor specializat", se arată în comunicat.

Containerele vor rămâne amplasate în acele zone până la finalul verii, asistenţa medicală fiind asigurată de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea în perioadele de caniculă.

Meteorologii au avertizat că joi și vineri, joi şi vineri (24 şi 25 iunie), „se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade, iar în nord-vest între 35 şi 38 de grade". 

În cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade.


Primăria Oradea reaminteşte recomandările Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei:

- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);

- Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 - 18.00;

- Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

- Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

- Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă);

- Mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

- Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

- Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

- Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) - vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

- Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dezabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

- Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

- Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

- Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

- Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON