URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2019, 19:23

Tot înainte! Consiliul Local a aprobat studiul privind înălţimea minimă a clădirilor din centru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat miercuri, cu votul exclusiv al consilierilor PNL, studiul firmei Planwerk privind stabilirea înălţimii minime şi identificării clădirilor cu potenţial de supraînălţare.

Obsesia supraimpozitării

Studiul, care potrivit primarului Ilie Bolojan va putea fi consultat de orădeni pe portalul municipalităţii abia de mâine, a fost aprobat în ciuda opoziţiei PSD şi UDMR.

Liderul grupului UDMR, Kirei Melinda (foto), a deschis ostilităţile afirmând că singurul scop al demersurilor primarului Ilie Bolojan, care a comandat studiul, este de a creşte veniturile la bugetul local.

"Abia acum am înţeles şi eu de ce acest material nu a fost suspus dezbaterii Consiliului Local în campania electorală ci doar după alegeri", a spus udemerista.

Kirei a susţinut că "singura obsesie a Primăriei o constituie supraimpozitarea clădirilor care nu respectă nivelul de înălţime".

Consilierul local a spus că "nu cu constrângeri se pot rezolva anumite probleme legate de proprietatea privată, ci doar prin discuţii".

"Doar semnalează"

Afirmaţiile liderului grupului UDMR l-au iritat pe primarul Ilie Bolojan. "Văd că dumneavoastră sunteţi în continuare în campanie electorală", a spus edilul.

Bolojan a afirmat că documentul în discuţie nu supraimpozitează proprietăţi.

"Acest studiu nu vine decât să arate, şi va fi postat electronic astfel încât oricine să poată vedea, care imobil are regim de înălţime de tip parter comparativ cu cele din vecinătate", a spus edilul. Bolojan a mai susţinut că "studiul nu impune nimic, ci semnalează".

"Armă" în instanţă

Cu toate acestea, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local, edilul a declarat public că studiul va fi folosit în instanţă pentru a susţine cauza municipalităţii în procesul intentat de Instituţia Prefectului Bihor pentru anularea Hotărârii de Consiliu Local 697/2018, referitoare la regulamentul privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor mici faţă de vecinătăţi sau nealiniate la frontul stradal.

"Acest studiu va sta la baza continuării procesului în instanţă. Acel regulament impune într-adevăr majorarea unor impozite, dar studiul nu", a spus edilul.

Regulamentul privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor care nu respectă regimul de înălţime sau frontul stradal, promovat cu insistenţă de primarul Ilie Bolojan, a declanşat în ultimul an vii dispute în spaţiul public.

581 de clădiri "mici"

Potrivit studiului aprobat miercuri, în centrul istoric şi pe 13 artere principale ale oraşului, de la bulevardele Dacia şi Decebal la străzi precum Calea Aradului, Calea Borşului, Matei Corvin sau Dimitrie Cantemir, există 581 de clădiri cu potenţial de supraînălţare.

Dintre acestea, 93 de clădiri (reprezentând 24% din clădirile analizate) sunt situate în zona ultracentrală a centrului istoric, 280 de clădiri (9,1%) sunt situate în centrul istoric, iar 208 de clădiri (13,2%) sunt situate pe arterele principale ale oraşului.

În ceea ce priveşte alinierea la frontul stradal, studiul a concluzionat că mai puţin de 1% din clădirile din zona centrală sau arterele principale nu respectă această caracteristică.

Citeşte şi: Hai cu înălţarea! Primarul Ilie Bolojan insistă pentru supraînălţarea clădirilor mici din centru

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
pt. escalibur
este tradus undeva link?
Postat 30 Mai 2019, 23:22 de point-P-I
Eugenia cladirilor
Pun si eu un link spre wikipedia,daca il vor tolera cenzorii...merita studiata problema ,sau luata macar la cunostinta:(en.wikipedia.org/wiki/Aktion_T4#/media/File:EuthanasiePropaganda.jpg)E vorba despre programul nazist de curatenie rasiala aktion t4,aplicat propriei natiuni,despre care nu se prea vorbeste in cartile de istorie.Se pare ca in oradea s-a inceput cu cladirile.Urmeaza in viitorul apropiat handicapatii,saracii,batrinii si toti cei care nu se pot integra dezvoltarii.
Postat 30 Mai 2019, 20:39 de excalibur
Studiul lui peste prajit
Au luat in calcul posibilitatea, ca in urma expertizei realizate pe cladire, sa nu se permita suprainaltarea. Si atunci ar trebui sa se faca autorizatie de desfiintare, ulterior studiu Geo. Darimarea constructiilor ar putea afecta cladirile invecinate. In acest timp proprietarii ar trebui sa locuiasca undeva. De ex. intr-un apartament la un hotel. Bunurile proprietarului ar trebuii sa fie transportate si depozitate generind alte costuri, aproximativ 2 ani. Sa mai luam in calcul deranjul. Au fost prinse aceste cheltuieli in studiul respectiv. Ulterior e posibil ca unii investitori sa construiasca cu 3 sau 4 nivele pentru a avea un profit. Fiind ulterior obligati ceilalti proprietari sa se suprainalte????
Postat 30 Mai 2019, 09:34 de point-P-I
Începutul sfârșitului "diliului" șef ...
... a venit !?!
Postat 30 Mai 2019, 09:22 de CrisDumi
O aiureala
O aiureala care merge pentru ce va fi de azi inainte. Retroactiv nu poti oblige pe nimeni sa isi reconstruiasca imobilul dupa mintea birtasului birtinez bolovanos.
Postat 29 Mai 2019, 20:54 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON