URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Hai cu înălţarea! Primarul Ilie Bolojan insistă pentru supraînălţarea clădirilor mici din centru

Hai cu înălţarea! Primarul Ilie Bolojan insistă pentru supraînălţarea clădirilor mici din centru TOT MAI SUS! Arhitecţii de la Planwerk recomandă supraînălţarea clădirilor din zona centrală, şi nu oricum. „PUZ-ul ne arată ce se poate face în zona centrală şi cu ce regim de înălţime. Nu vor mai fi mansardări la clădiri doar cu parter. Dacă vrei să mansardezi, va trebui să înalţi un etaj sau două până la nivelul clădirilor din jur”, spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​Înarmat cu încă un studiu despre urbanistica centrului istoric, primarul Ilie Bolojan insistă pentru supraînălţarea clădirilor „prea scunde” din Oradea. La doar o lună după ce Primăria a pierdut procesul intentat de Prefectură pe tema supraimpozitării, municipalitatea se pregăteşte să supună dezbaterii publice Planul Urbanistic Zonal al centrului protejat, care recomandă supraînălţarea.

Ilie Bolojan nu cedează, nu capitulează! Valul de nemulţumire creat în rândul unor orădeni şi intervenţia Prefecturii l-au motivat şi mai mult în promovarea supraînălţării clădirilor mici de aici. „Încercăm să scoatem din zona de confort proprietarii de clădiri cu o valoare mult sub cea a terenului pe care sunt amplasate. Ridicarea regimului de înălţime, supraînălţarea, acolo unde se pretează, sau construirea de imobile noi pot genera un volum de investiţii de sute de milioane de euro”, susţine primarul Ilie Bolojan.

Război cu cei mici

Războiul caselor mici şi a celor nealiniate frontului stradal a început în vara anului trecut. Convins de avantajele pe care le oferă creşterea densităţii populaţiei în zona centrală pentru sectorul din construcţii şi serviciile publice, dar şi pentru veniturile municipalităţii din impozitul pe proprietate şi pentru imaginea oraşului, primarul Ilie Bolojan (foto) a obţinut de la Consiliul Local, în iulie, adoptarea „Regulamentului de supraimpozitare a clădirilor care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit”.

Deoarece după ce a investit milioane de euro în reabilitarea zonei centrale municipalitatea nu avea răbdare să aştepte decenii pentru ca piaţa să se maturizeze suficient aşa încât supraetajarea clădirilor să devină o afacere de la sine, edilul a forţat ritmul.

Unic în ţară, regulamentul instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 697/2018 prevedea supraimpozitarea cu 50% a clădirilor ieşite din front sau mai mici decât cele învecinate. „Cine nu are resursele financiare necesare poate face parteneriate, poate vinde, poate face credite. Nu ne putem opri în timp”, argumenta primarul.

Un regulament, mulţi contestatari...

Pentru contestatari au contat prea puţin argumentele arhitecţilor firmei clujene Planwerk, angajaţi de Primărie să studieze zona centrală, care au arătat că supraînălţarea poate creşte şi de 6 ori valoarea clădirilor, că monumentele istorice vor rămâne neatinse sau că din sutele de clădiri din centru doar 93 se pretează la supraînălţare.

Opoziţia PSD şi UDMR a atacat Primăria, spunând că vrea doar să scoată bani de la orădeni, proprietarii au protestat zicând că dacă şi-ar fi dorit clădiri mai mari le-ar fi înălţat singuri, iar Prefectura a atacat regulamentul în instanţă, ceea ce a înseamnat suspendarea automată a aplicării lui, invocând, printre altele, că încalcă dreptul la proprietate.

Ideea supraimpozitării a trezit şi revolta orădenilor de rând. „Proprietarul plăteşte impozit pentru un lucru pe care îl deţine, nu pe ceva ce nu are. Cum să fii supraimpozitat pentru că ai o casă fără etaj?!”, a obiectat Mircea Jacan (foto), care a cerut instanţei să fie acceptat ca parte în procesul intentat de Prefectură.

„Recomandăm supraînălţarea!

În căutare de argumente, municipalitatea s-a înarmat cu studii. Anul trecut, a comandat firmei Planwerk, care a făcut şi Planul Urbanistic General al oraşului, un Plan de Urbanism Zonal al Centrului Protejat şi un studiu pentru implementarea acestuia.

Cele două documente, obligatorii pentru ca municipalitatea să mai poată elibera autorizaţii de construire, au fost prezentate săptămâna trecută consilierilor locali. Acestea se referă la jumătatea din zona ultacentrală delimitată de străzile Republicii şi Piaţa Unirii şi recomandă tot supraînălţarea clădirilor mici. „Studiul face recomandări pentru supraînălţări. Pot fi mai multe ipoteze de lucru pentru fiecare clădire în parte, nu este o regulă strictă, depinde de categoria construcţiei, amplasare sau front”, zice arhitectul şef al oraşului, Radu Fortiş (foto).

Potrivit acestuia, după o perioadă de gol normativ, noul PUZ va folosi Primăriei la fundamentarea deciziilor privind centrul istoric şi va veni şi în sprijinul investitorilor care „vor şti ce şi cum” pot construi aici. Preferabil, pe verticală...

„Un fel de sat”

De parcă ar cita din Bolojan, arhitectul Eugen Pănescu (foto), de la Planwerk, susţine că centrul istoric al Oradiei este departe de potenţial. „Zona centrală, să nu vă simţiţi jigniţi, este un fel de sat”, spune acesta, explicând că centrul s-a dezvoltat în salturi fără o planificare, iar multe imobile au un singur nivel, ceea ce „dă de gândit din punct de vedere al potenţialului”.

La fel ca în urmă cu 3 luni, când a prezentat rezultatele parţiale ale studiului, specialistul clujean argumentează cu cifre. Conform unui calcul, de pildă, prin supraînălţarea unei clădiri de 571 metri pătraţi pe un singur nivel cu două niveluri şi mansardă s-ar ajunge la o suprafaţă de 2.055 metri pătraţi. Investiţia de circa 3,5 milioane lei ar creşte însă preţul proprietăţii de la 1,3 milioane lei la circa 9 milioane lei, ceea ce înseamnă un profit de 4,2 milioane lei în cazul vânzării sau un venit anual de 315.000 lei în cazul închirierii imobilului ca spaţiu comercial la parter şi rezidenţial la etaj. „Calculul de rentabilitate este decent şi bun”, spune arhitectul.

Calculele hârtiei

Extinzând calculul la tot centrul istoric şi 13 artere, de la Dacia la Ştefan cel Mare şi de la Decebal la Nufărul, Planwerk a concluzionat că actuala suprafaţă construită a oraşului, de 3,1 milioane metri pătraţi, ar putea creşte prin supraînălţare la 4,3 milioane metri pătraţi.

Asta înseamnă afaceri pentru constructori şi producătorii de materiale, un randament mai bun al investiţiei pentru furnizorii de utilităţi şi servicii, de la cele de apă la transportul în comun, şi venituri mai mari din impozite pentru Primărie.

Singura scăpare a studiului e legată de avantajele imediate ale investitorilor. Planwerk a făcut calculele la piaţa actuală şi nu are idee despre influenţa pe care ar avea-o asupra preţurilor apariţia a încă 1,2 milioane de metri pătraţi construiţi în zona centrală. Pănescu e convins însă că imobilele se vor scumpi în continuare. Argumentul? „Presupunem că nu va construi toată lumea deodată...”.

Anulat, dar apărat

Deşi autorii PUZ-ului au insistat că acesta „nu impune nimic”, ci doar recomandă, actul pledează pentru teza primarului privind supraînălţarea clădirilor. Bolojan susţine că are de ales între a lăsa lucrurile să decurgă de la sine, cu riscul ca zona centrală să se dezvolte lent, sau a lua măsuri nepopulare, dar necesare. Normal, preferă a doua variantă. „Aceste măsuri au făcut ca Oradea să se mişte cu viteze mai mari”, spune edilul, care va susţine în continuare regulamentul.

Pentru a fi implementate, aceste măsuri vor trebui să fie însă şi legale, iar argumentele Prefecturii au prevalat în procesul intentat Primăriei: luna trecută, Tribunalul Bihor a decis anularea HCL 697/2018.

Viceprimarul Mircea Mălan, care coordonează Direcţia Juridică a Primăriei, spune că municipalitatea îşi va apăra poziţia şi va utiliza toate căile de atac posibile. „Dacă instanţa nu ne dă câştig de cauză, ne vom aşeza la masă şi vom căuta alte soluţii de a trece regulamentul de cenzura legală”, spune Mălan. Prima şi cea mai la îndemână ar fi ca, în loc ca Primăria să supraimpoziteze orădenii care nu îşi supraînalţă clădirile, să le ofere facilităţi celor care o fac. Poate acolo unde n-a putut cu biciul reuşeşte cu zăhărelul...


OPOZIŢIA LA ATAC
„Complet abuzivă!”

Previzibil, recomandarea de supraînălţare a clădirilor, făcută de Planwerk prin PUZ-ului centrului istoric, nu este pe placul opoziţiei. Şeful consilierilor locali PSD, Liviu Sabău Popa (foto), spune că aceştia vor ataca documentul. „Impunerea unui regim minim de înălţime e complet abuzivă. Nu ai cum să obligi pe cineva să îşi mai ridice un etaj la casă”, spune Sabău.

Pesedistul l-a atacat pe primar cu propriile cuvinte. „Intenţia de a-i scoate pe orădeni din zona de confort este lămuritoare pentru cum vede problema. Căminul, casa cuiva, este tocmai zona de confort în care acesta se retrage şi care îi asigură linişte”, spune Sabău, acuzând Primăria că acţionează contra orădenilor: „Confortul termic ni-l ia, confortul financiar ni-l ia, dacă ne ia şi confortul casei nu mai avem nimic”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Paunescu asta...
Paunescu asta e de la Cluj, Cluj distrus de urbanistii de acolo. Asa ca parerea astuia trebuie echivalata cu ZERO!
Postat 29 Mai 2019, 21:02 de scortosul
One last dance
Nutrim speranta ca tot firma planwerk va fi angajata de primarie si pentru calculul gigacaloriei oradene pentru iernile ce vor veni...
Postat 28 Mai 2019, 22:26 de excalibur
Nu e deloc intimplator...
...ca caritasul s-a nascut la cluj..."...arhitecţilor firmei clujene Planwerk, angajaţi de Primărie să studieze zona centrală, care au arătat că supraînălţarea poate creşte şi de 6 ori valoarea clădirilor".Nu le-a iesit de 8x, doar 6x.Probabil o eroare de calcul sau vreun coeficient de risc.
Postat 28 Mai 2019, 22:23 de excalibur
Sa cream un precedent..
Daca azi se impune supra inaltarea cladirilor, maine sa ne asteptam la ce? Poate ca apartamentele mai mici de 65 de metri patrati sau mai ieftine de 70 de mii euro vor fi considerate sub standardele impuse prin HCL pentru oradeni (aprobat in unanimitate de consilierii blablapnl)!?! Cine nu se va conforma, sa mearga la tara!
Postat 28 Mai 2019, 22:07 de oradeanbihor
Regenerare urbana
Greu de inteles de ce se chinuie omul cu studii,puzuri,procese,contraprocese...Exista lege promovata tot de dinsul care presupune expropriere fara drept de atac pentru proiecte de regenerare urbana.Adica ezact speta cu etajele,se incadreaza perfect la regenerare urbana.Obligatoriu in stil art nouveau, conform stemei orasului.Proprietarii nemultumiti si care au chef de contestatii vor fi internati la psihiatrie si li se vor confisca telefoanele.
Postat 28 Mai 2019, 22:05 de excalibur
Specialistii,specialistii ce spun,sau nu,nu are nicio importanta,numai daca opinia lor este PRO BOLOJAN
Opinia unui urbanist specialist UNESCO,precum aceea a arhitectulului flamand Werner Desimpelaere,prezentata la Bienala Nationala a Arhitectilor din Romania , expert UNESCO pentru România.„Alinierea clădirilor, în opinia mea, E O PROSTIE. Trebuie să respecți modul în care a fost construită o anumită clădire. Despre alinierea la frontul stradal, când am făcut cercetările în Bruges am descoperit că linia stradală inițială, cea medievală, nu era aceeași cu cea de azi; nu era una dreaptă, dar era mult mai interesantă”, apreciază arhitectul belgian. Nu vede cu ochi buni nici alinierea obligatorie a coamelor caselor și insistă că e o chestiune de respectare a „scării”, a dimensiunilor diferite pe care le pot avea imobilele care „conviețuiesc” împreună. „Face parte din evoluția socială ca un imobil să crească în măsura în care proprietarul dispune de resursele necesare”, e concluzia sa.Oradea este insa,in ziua de azi, din pacate, pe mana unor diletanti alogeni, care tin cu tot dinadinsul sa stearga /demoleze istoria arhitecturala a acestui oras. „Face parte din evoluția socială ca un imobil să crească în măsura în care proprietarul dispune de resursele necesare”, e concluzia sa, a arhitectulului flamand Werner Desimpelaere,prezentata la Bienala Nationala a Arhitectilor din Romania , expert UNESCO pentru România." PRICEPUT Dorel &Co de la Primaria Oradea ?
Postat 28 Mai 2019, 21:40 de platona
E de spitalul 6. Rocada dintre Bolojan si cetateanul care a agatat punga cu cacat pe usa PNL-ului
Bolojan, un individ cu idei putine si fixe care s-a trezit calare pe oras. De unde sa-si construiasca locatarii respectivi etaj la casa cand ei abia supravietuiesc de la un salariu la altul ? Bolovanul si pupincuristii lui sa vina cu banii de acasa si sa le dea celor in cauza sa-si construiasca etaj la case, mansarda sau ce mai vrea el.
Postat 28 Mai 2019, 21:01 de ZIP
Și în perioada interbelică
Exista asemenea lege
Postat 28 Mai 2019, 18:43 de Sandu1206
Prostul, dacă nu-i și insistent, nu-i prost destul !?!
Cetățene Bolojan, supraînălțarea presupune în afară de aglomerarea unor zone și așa destul de suprapopulate d.p.v. al confortului urban ... să modifici rețele și infrastructuri !?! Dacă un imobil este locuit de 10 familii spre exemplu, iar țeava de apă a rămas de ani și ani de 1/2", trebuie să o înlocuiești cu una de 3/4" dacă vor fi încă alte 5 familii în plus, spre exemplu !?! Sau dacă zona de parcare de domiciliu are 10 locuri de parcare la care se înghesuie aceste 20 de familii, e clar că nu ai cum să mai asiguri extensia cu încă 2-3 mașini, tot de exemplu !?! Iar asta, ce am spus, e doar o parte a problemelor create și care ar însemna multe blesteme în timp, nu numai în raport de puața imobiliară, ci și de copiii copiiilor celor afectați !?! Aduci tu, primarule, bani de acasă ca să plătești toate aceste fantasmagorii ?!? Stai dreacului în banca ta și mai întreabă prin Europa, dacă tot ești cu partidul câștigător la europarlamentare, unde naibii s-a mai auzit ori văzut atâta tembelism adunat la un loc în materie urbanistică !?! Ideea de intervenție asupra fondului comercial și locativ privat, din partea unei administrații publice în acest fel, arată că edilii din Oradea nu au toate țiglele pe casă !?!
Postat 28 Mai 2019, 17:32 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2719 RON
  • 1 EUR = 4.755 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON