URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2013, 11:39

Tarifele RER, ajustate cu rata inflaţiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii orădenilor au aprobat, joia trecută, ajustarea tarifelor operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, indexându-le cu rata inflaţiei din perioada septembrie 2012-septembrie 2013, ceea ce înseamnă că de la 1 noiembrie serviciile societăţii costă cu 1,88% mai mult.

Prin urmare, colectarea deşeurilor de la persoanele fizice costă de-acum 6,47 lei fără TVA (în loc de 6,35 lei), iar de la persoanele juridice 62,82 lei pe tona de deşeuri (în loc de 61,66 lei). Tariful pentru colectarea selectivă a unei tone de deşeuri reciclabile de la firme a fost majorat la 10,40 lei de la 10,21 lei.

Măturarea mecanizată a o mie de metri pătraţi de stradă costă 11,14 lei, măturarea manuală 11,15 lei, iar curăţarea rigolelor pe un kilometru 125 de lei. Golirea unui coş de gunoi stradal se tarifează cu 0,76 lei, în timp ce întreţinerea curăţeniei pe o suprafaţă de 1.000 mp 4,02 lei. Tariful pentru transportarea unei tone de deşeuri stradale este de 8,33 lei, iar stropirea unei suprafeţe de 1.000 mp costă 3,33 lei. Întreţinerea unei suprafeţe de 1.000 mp de spaţii verzi costă 38,06 lei.

În ce priveşte deszăpezirea, tariful RER Ecologic Service aprobat de Consiliul Local pentru curăţarea manuală a zăpezii este de 181,14 lei/1.000 mp, iar pentru pluguit de 6,63 lei/1.000 mp. Combaterea poleiului cu clorură de calciu costă 8,11 lei/1.000 mp, iar cu sare şi nisip 4,99 lei/1.000 mp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Oile si-al lor gunoi
Si producatorul de gunoi a produs mai scump gunoi dar cum nu vedeti si voi...
Postat 07 Noiembrie 2013, 14:14 de bihoprel
pentru gauri in tomberoane?
Pentru ce au aprobat marirea preturillor? Pentru ca au facut gauri in tomberoanele pe care scrie fractie uscata si atunci cand ploua devine fractie umeda? Pentru ca au intors tomberoanele pe carre scrie fractie uscata cu spatele si nu mai poti arunca in ele deseurile mai mari si esti nevoit sa lasi gunoiul jos si sa te apuci la strivit fiecare bucata ca sa poata intra in gaura facuta in capacul tomberonului si in acelasi timp sa fii inconjurat de tigani ca sa vada ce arunci? Si atunci nu este de mirare ca ele ajung pe jos,ca doar ei le scot inapoi.
Postat 07 Noiembrie 2013, 11:00 de valeria
1,88% dupa care raportari?
Ca la capitala se vorbeste de cu totul alte cifre. Poate ca la Oradea e altfel decat in restul tarii.
Postat 06 Noiembrie 2013, 14:28 de Pole
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON