URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2014, 08:50

Şedinţa de urgenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În liniştea plăcută a pădurii se auziră loviturile întrerupte ale unei ciocănitoare. Era semnalul şedinţei care avea să urmeze. Animalele din pădure se sfătuiră să se întâlnească în poiana de lângă râu.

Primul care luă cuvântul era un mistreţ, care se plânse că spaţiul lui de joacă e tot mai mic, iar vara îi este tot mai cald, pentru că s-au rărit copacii şi nu are destulă umbră. Un lup îl aprobă cu înverşunare, că intimitatea îi este tot mai des încălcată. Ursul mormăi şi el în rând cu ceilalţi, dar o vulpe mai şireată luă frâiele discuţiei în lăbuţe:

- Stimaţii mei tovarăşi, problemele noastre s-ar rezolva mai uşor dacă am discuta cu cei care ne-au adus în această situaţie.

- Cum vrei să faci lucrul acesta? întrebă o veveriţă.

- Trimitem un pui de căprioară la şcoala din sat. Mihăiţă, băiatul care are grijă de caprele sătenilor, va şti ce trebuie să facă dacă îl va vedea.

Puiul de căprioară ajunse în sat exact când Mihăiţă ieşi de la şcoală.

- Puiuţ, cât mă bucur să te revăd! exclamă Mihăiţă.

- Am nevoie de ajutorul tău. Adună toţi sătenii în curtea şcolii, spune-le că avem nevoie de pădure, pentru că ea este casa noastră.

Mihăiţă nu stătu mult pe gânduri şi anunţă în sat şedinţa de urgenţă. Alături de puiuţul de căprioară, Mihăiţă îşi începu discursul:

- Dragi consăteni, v-am adunat astăzi aici pentru a vă arăta că nu este necesar să tăiaţi copacii sănătoşi din pădure. Ştim că lemnul e bun la obţinerea hârtiei pentru caietele noastre, dar noi am învăţat la şcoală că pădurea poate fi salvată şi cu ajutorul nostru, reciclând caietele folosite şi hârtia care nu ne mai trebuie.

Sătenii au fost bucuroşi să afle că în urma reciclării hârtiei puteau fi salvaţi o mulţime de copaci. Iar Mihăiţă era tare fericit că a putut să fie de ajutor atât animalelor, cât şi mediului înconjurător.

Gangoş Ştefania
Clasa a IV-a F, Şcoala Gimnazială nr. 11
Învăţătoare Gal Hajnalka

(compunere realizată în cadrul concursului naţional ECOlimpiada Elevilor)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON