URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2022, 15:32

RER Vest a trecut inspecția de iarnă: Cu ce utilaje va curăța Oradea de zăpadă (FOTO/VIDEO)

Autoritățile din Oradea susțin că sunt pregătite de venirea iernii. Primăria a inspectat vineri utilajele de deszăpezire ale RER Vest, viceprimarul Marcel Dragoș și directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș, constatând că sunt funcționale, iar stocurile de materiale antiderapante, suficiente.

„Ca o noutate față de anul trecut, ne-am gândit că ar fi bine să mai facem o zonă de depozitare a materialelor antiderapante undeva, pe străzile de pe dealuri. O locație există deja în zona străzii Bihorului, iar încă una vom amenaja, posibil săptămâna viitoare, pe strada Doja. Am avut iernile trecute anumite reclamații de la cetățeni că intervenția s-a făcut un pic mai târziu pe străzile de pe dealuri, iar gândind aceste două zone, mașinile nu vor mai trebui să revină în baza de aici, de pe strada Moreni”, a declarat viceprimarul Marcel Dragoș, la finalul inspecției.

Pentru iarna următoare, RER Vest are pregătite 23 de utilaje de intervenție, cu capacitate cumulată de 99,2 mc de materiale antiderapante, echivalentul a 130 de tone. Pentru o intervenție pe toate străzile din oraș, RER Vest utilizează, în total, 250 de mc.

Regulile de intervenție sunt aceleași ca în anii trecuți: când Primăria va da comanda, utilajele RER Vest vor ieși pe străzile orașului, cu prioritate pe cele de acces în oraș, care duc spre spitale și școli și principalele bulevarde. Cele 976 de artere din oraș sunt împărțite în categorii: 321 în Urgența I, 254 în Urgența II, 198 în Urgența III și 203 în Urgența IV.

Este posibil, însă, ca în această iarnă, RER să acționeze simultan cu Urgența 1 și pe străzile principale de pe dealuri, unde cu cât se depune mai multă zăpadă, cu atât intervenția este mai dificilă.

Materialele antiderapante pe care RER Vest le va folosi sunt sare, clorură de calciu și clorură de magneziu, aceasta din urmă urmând a fi utilizată în zonele pietonale. Compania are stocuri de sare și de nisip în baza tehnică de pe strada Moreni și a încheiat un contract pentru noi cantități cu o salină.

„Consider că suntem pregătiți pentru această iarnă”, a concluzionat Dragoș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON