URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Octombrie 2014, 10:25

Putin a propus Poloniei să împartă Ucraina cu Rusia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus fostului premier polonez Donald Tusk în 2008, într-o vizită la Moscova, ca cele două ţări să împartă Ucraina între ele, a declarat Preşedintele Seimului (Camera inferioară a Parlamentului polonez) Radoslaw Sikorski pentru site-ul american Politico.com, citat de Mediafax.

Putin "a vrut ca noi să devenim participanţi în această împărţire a Ucrainei", declară Sikorski, la vremea respectivă ministru de Externe, în acest interviu pentru Politico. "Putin vrea ca Polonia să angajeze trupe în Ucraina. Acestea sunt semnalele pe care ni le-au trimis... Ştiam cum gândesc de ani de zile. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului meu Donald Tusk (care urmează să fie preşedintele Consiliului European) când a vizitat Moscova. A spus că Ucraina este o ţară artificială, că Liov este un oraş polonez şi de ce să nu rezolvăm împreună", continuă el.

"Din fericire, Tusk nu a răspuns. Ştia că este înregistrat", afirmă Sikorski.

Drumul către actualul conflict din Ucraina a început încă din 2008, potrivit lui Sikorski, care afirmă că intenţiile ruse au devenit clare la summitul NATO de la Bucureşti, unde Putin "a susţinut primul său discurs în care a afirmat că Ucraina este o ţară artificială şi că cea mai mare parte din aceste pământuri aparţin istoric Rusiei". Kremlinul a ameninţat, în cursul summitului, că va răspunde militar dacă Ucraina sau Georgia se alătură Alianţei Nord-Atlantice. Câteva luni mai târziu, forţele ruse au purtat un război-fulger pe teritoriul Georgiei.

Politico scrie în acest material, semnat de Ben Judah şi intitulat "Lovitura lui Putin. Cum s-a folosit liderul rus de criza din Ucraina pentru a-şi consolida dictatura", că "serviciile ucrainene de informaţii indică faptul că agenţi operativi ruşi au început să vină în Crimeea din 2012, posibil chiar din 2010", evocând totodată faptul că agenţi ai Kremlinului au discutat în mod deschis planuri de anexare a peninsulei ucrainene în vara lui 2013. Sikorski afirmă că intenţiile Rusiei cu privire la Crimeea au început să-l alarmeze în 2011 şi 2012, când Putin a început să viziteze festivaluri ale unor grupuri de motociclişti ruşi în peninsulă.

Însă semnalul de alarmă a fost tras la Ministerul polonez de Externe în vara lui 2013. "Am aflat că Rusia făcea calcule pe care provincii ar fi rentabil să pună mâna", afirmă Sikorski, care susţine că Varşovia şi-a dat seama că Kremlinul considera că ar fi profitabil să anexeze regiunile Zaporoje, Dnipropetrovsk şi Odesa, evaluând că zona Donbas, controlată în prezent de rebeli proruşi, nu ar fi profitabil să fie încorporată în Rusia.

"Dar, în timp ce făceau deja clacule despre cum să pună mâna pe Crimeea, ca să-l şantajeze pe (fostul preşedinte ucrainean prorus) Viktor Ianukovici, ştiu din conversaţiile şi întâlnirile mele cu Ianukovici că (acesta) voia să accepte Acordul de Asociere (UE-Ucraina)", afirmă Sikorski.

"Însă în noiembrie 2013 s-a întâmplat ceva, ceva s-a rupt. Pe baza conversaţiilor noastre, cred că Putin i-a spus ceva la Soci. Cred că Putin l-a şantajat pe Ianukovici: acum ştim că se scoteau săptămânal ori de ori pe săptămână bani (furaţi de la bugetul ucrainean) într-un transfer de fonduri. Şi cred că i-a spus: «Nu semna Acordul de Asociere, altfel luăm Crimeea». De asta a cedat", a adăugat fostul ministru de Externe.

El afirmă totodată că se teme că "ruşii pur şi simplu nu pot accepta existenţa Ucrainei ca naţiune". "Dar dacă vor să meargă împotriva naţionalismului ucrainean, ei, bine, n-au decât. Rusia va afla că Ucraina chiar este o naţiune şi că poate înfrunta o situaţie de 20 de război de partizani", continuă el. "Ruşii pot lua întregul teritoriul al Novorusiei uşor, dar vor avea în coaste o Ucraină care se va înarma, care va fi văzută de întrega lume ca adevărata Ucraină, iar o parte considerabilă a populaţiei va susţine Ucraina adevărată. Pot câştiga bătălia. Dar să deţii controlul asupra acestui teritoriu enorm va fi nevoie de o forţă de 200.000 până la 300.000 de trupe şi un angajament pe zece ani. Şi nu-l vor putea susţine fără o mobilizare naţională permanentă", afirmă Sikorski.

Putin este "un jucător (de jocuri de noroc)", mai afirmă Sikorski, adăugând "are un simţ redus al pericolului. Va urmări aceste mize, pentru că adevăratul pericol pentru Putin este viaţa sa. Nu poate părăsi Kremlinul. Odată ce-ai vărsat sânge, odată ce-ai bombardat apartamente, odată ce-ai trimis escadroane ale morţii în străinătate, odată ce-ai avut Georgia, Ucraina, toate aceste mame şi toate aceste cadavre de militari eliminate din războaie secrete... nu poţi renunţa".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@Axa Moscova-Budapesta. Situaţie fară precedent in UE si NATO
„Ne bazam deciziile pe probe solide”, a spus insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Budapesta, Andre Goodfriend care nu a indicat si numele de pe lista, invocand legislatia care le protejeaza identitatea. Potrivit Washingtonului, aceste persoane aduc atingere intereselor americane sau sunt implicate in fapte de coruptie.Goodfriend adaugand ca e nevoie de un „mediu ne-corupt” pentru companiile care fac afaceri in Ungaria. Presa ungara scrie ca ar fi vorba de Arpad Habony, un consilier al premierului Viktor Orban, oameni de afaceri apropiati ai partidului aflat la guvernare si 3 membri din conducerea Fiscului, printre care si presedintele autoritatii pentru aplicarea NAV, echivalentul local al TVA. Ar fi implicate insa si ONG-uri care au deturnat fonduri catre partide politice, scrie presa maghiara.
Postat 22 Octombrie 2014, 07:35 de Newsroom
Axa Moscova-Budapesta. Situaţie fară precedent in UE si NATO
Ungaria, va fi exclusă din „comunitatea statelor democratice", iar zece dintre apropiaţii prim-ministrului Viktor Orban au fost trecuţi pe lista neagră a persoanelor indezirabile pe pământ american.Recent, Ungaria a fost criticată dur de oficiali ai SUA pentru corupţie si derapaje de la democraţie. Potrivit revistei Foreign Policy, excluderea Ungariei din Comunitatea Democraţiilor, „va însemna o recunoaştere internaţională a faptului că Ungaria nu mai este o democraţie”. Pe lângă faptul că drepturile cetăţenilor au fost semnificativ îngrădite în Ungaria, această ţară s-a apropiat foarte mult de Rusia, stat asupra căruia Uniunea Europeană şi SUA au aplicat o serie de sancţiuni economice ca răspuns la criza din Ucraina. Pe plan intern, premierul Viktor Orban a rescris constituţia, a intervenit în sistemul judiciar şi a erodat libertatea mass-media şi cea religioasă.
Postat 22 Octombrie 2014, 01:46 de Book
Comparatie
Care este nivelul de calitate al vietii si cel tehnologic in Europa, in tarile care au fost si sunt in zona de influenta americana in comparatie cu cele din care au fost in zona de influenta ruseasca (sovietica), dupa cel de-al doilea razboi mondial ? Mergand mai departe spre est, avem Coreea de Sud si Japonia. Coreea de Sud a fost inainte de "venirea" americanilor, o tara agrara. La fel Japonia, o tara distrusa dupa cel de-al doilea razboi mondial. Azi cele doua state fac parte din grupul tarilor dezvoltate ale lumii.
Postat 21 Octombrie 2014, 22:06 de Book
Europa azi
Putin ar fi trebuit sa se alature tarilor vestice, UE si NATO in lupta impotriva pericolelor globale la adresa lumii civilizate. Din pacate nu a facut-o, crezand ca poate sa faca el regulile jocului. A dat dovada de lipsa totala de viziune. Ideologia expansionismului rusec i-a luat mintile! Consecintele ? Deja cateva mii de morti in Ucraina (atat ucrainieni cat si rusi... rude de sange slav si european in acelasi timp)!
Postat 21 Octombrie 2014, 19:19 de 2K14
Le Nouvel Observateur - Paris
''Politica Kremlinului este să sprijine mişcările de extremă dreaptă din Europa să cucerească puterea sau măcar să destabilizeze guvernele. @ ”Vom spijini revoltele populare în marea criză economică şi socială care se apropie.” @ ”Anexarea Crimeei este o ruptură definitivă cu sistemul occidental” @ ”Ce păcat că Stalin nu a avut mijloace militare să invadeze Occidentul. De fapt, chiar ideologia sa roşu-brună radicală este cea care inspiră acţiunea externă şi internă a puterii ruse. Trebuie deci să-l asculţi pe Alexandr Dughin pentru a înţelege spre ce destin funest vrea Kremlinul să împingă ţara şi întreaga Europă". Frazele de mai sus, par o concluzie, dar nu sunt decât începutul unui lung articol din Le Nouvel Observateur. Vincent Jauvert , expert în problema rusă al publicaţiei franceze respective, l-a vizitat pe Dughin în acest an, ocazie cu care i-a luat interviul citat. În textul fondator al clubului fondat de Dughin si alti apropiati ai Kremlinului, stă scris: ”Astăzi, construcţia unui imperiu eurasiatic poate fi ideologia Rusiei”. Putin chiar a susţinut că sudul şi estul Ucrainei nu au aparţinut niciodată acestei ţări, fiind o moştenire a ţarilor (”Novorusia” – Noua Rusie”) , despre care a spus că nu ştie de ce a fost cedată.Europa va fi terenul major al luptei împotriva atlantismului. ”Ce păcat că Stalin nu a avut mijloace militare să invadeze Occidentul” – deplânge el. "Vom sprijinii mişcările de extremă dreaptă din Europa să cucerească puterea sau măcar să destabilizeze guvernele. Vom spijini revoltele populare în marea criză economică şi socială care se apropie". În 17 aprilie, Putin l-a aplaudat pe Viktor Orban pentru câştigarea celui de-al treilea mandat şi a lăudat scorul bun obţinut de partidul extremist Jobbik. Marine Le Pen, sefa partidului extremist francez Frontul Naţional a fost în aprilie primită cu fast la Duma de Stat, aminteşte Le Nouvel Observateur! 18 luni mai târziu, Crimeea era anexată, o operaţiune pe care arhimandritul Tikhon a calificat-o drept ”o victorie”.
Postat 21 Octombrie 2014, 19:05 de International Press
Analistul american John Haines:
Profesorul american John Haines spune despre "Eurasianismul" lui Vladimir Putin şi Aleksandr Dughin (fiul unui fost ofiţer KGB) cel supranumit “Rasputinul lui Putin” că este un curent care îşi găseşte în “Noua Ungarie” un culcuş calduţ, potrivit direcţiilor imprimate statului ungar de Viktor Orban şi Gabor Vona, capul Jobbik". Vona, este citat cu un fragment dintr-un interviu acordat jurnalului rus de geopolitica “eurasiatică”. Analistul american arată că direcţiile acestei noi ideologii a Rusiei, au fost trasate de însuşi Vladimir Putin într-un articol cu iz leninist din Izvestia, publicat în octombrie 2011.
Postat 21 Octombrie 2014, 18:46 de Aircraft Patrolled
Center for Eurasian Strategic Intelligence din Londra :
"Serviciile speciale rusesti colaboreaza in prezent cu lideri maghiari in Romania si, profitand de particularitatea relatiilor etnice in regiune, incearca sa creeze probleme Bucurestiului din interior (...) Astazi Ungaria este unul din prietenii Kremlinului in Europa si dezvolta cooperarea cu Federatia Rusa in domeniul energiei nucleare si al proiectului South Stream, toate in ciuda situatiei din Ucraina\". Altfel, Ungaria a suspendat, in sept. livrarea de gaze dinspre Uniunea Europeana catre Ucraina. Grupul ucrainean Naftogaz, care are contracte cu companii din Europa de Vest privind importul de gaze in Ucraina prin Ungaria, a confirmat joi seara ca gazul a fost oprit. Naftogaz \"regreta profund\" decizia \"neasteptata si inexplicabila\" a operatorului ungar, potrivit unui comunicat al grupului ucrainean. Potrivit grupului ucrainean, decizia operatorului ungar incalca \"principiile fundamentale ale pietei unice de energie a Uniunii Europene\". Suspendarea livrarilor de gaze din Ungaria intervine dupa ce presedintele gigantului de gaze rus Gazprom Aleksei Miller si premierul ungar Viktor Orban s-au intalnit la Budapesta. Rusia a suspendat de asemenea in iunie livrarile de gaze catre Ucraina, care refuza cresterea pretului impusa de Gazprom in contextul crizei dintre Kiev si Moscova.
Postat 21 Octombrie 2014, 18:01 de Info
Marea Neagra
Tot din punctul lui Putin de vedre si Marea Neagra este "un lac rusec". Omul asta le vrea pe toate.
Postat 21 Octombrie 2014, 17:37 de Safeguard
What about Alaska ?
Mda. Putin vrea sa imparta Ucraina cu Polonia si Rusiei sa-i revina vreo 80% din teritoriu ca mai tarziu sa se gandeasca ca de fapt si teritoriul Poloniei a fost candva (inventeaza el o data, ceva...), teritoriu rusec, Dar Alaska, cand o va revendica ? Alaska, a apartinut Rusiei pana in momentul in care a fost vanduta in 1867, Statelor Unite. Putin, poate invoca pretul cu care a fost vanduta (ca fiind prea mic), sau starea mentala, (din motive de Vodka, etc) al celor care au vandut acel teritoriu). Tot in zona (nordul planetei), rusii au divergente teritoriale si cu Canada si cu Danemarca (Groenlanda). Miza e foarte mare. Sau descoperit acolo rezervele uriase de hidrocarburi.
Postat 21 Octombrie 2014, 17:23 de Safeguard
Ungaria, reprezinta calul troian al Rusiei in UE si NATO!
Viktor Orban, acest Putin de buzunar, a fost luat recent la scarmaneala si de cancelariile occidentale. Saptamana trecut Cancelarul Germaniei, Angela Merkel i-a adresat o mustruluiala zdravana premierului ungariei, in legatura cu actiunile si declaratiile acestuia vizavi de criza din Ucraina.
Postat 21 Octombrie 2014, 14:49 de @Europa
Foreign Policy Research Institute, USA
De asemenea, Foreign Policy Research Institute, USA, relatează că: “Legea statutului maghiarilor - reprezintă o ameninţare la adresa securităţii statelor vecine”.
Postat 21 Octombrie 2014, 14:41 de Main Facility
Foreign Policy Research Institute, USA (
Foreign Policy Research Institute, vocea oficială în ceea ce priveşte politica externă a guvernului american, - Tot Foreign Policy Research Institute relatează despre actiunile Moscovei şi Budapestei, despre eurasianismul lui Putin, Dughin şi V. Orban. După ce în prima parte a studiului sunt tratate relaţiile economice ale Ungariei cu Rusia, în capitolul cu titlul “Ungaria Mare“, specialistul american subliniază că retorica politică a “Magnei Hungaria” (Nagy Magyarország), respectiv “Ungariei Mare”, a experimentat o renaştere după căderea Republicii Populare Ungare în 1989, la fel ca şi contestarea Tratatului de la Trianon.
Postat 21 Octombrie 2014, 14:38 de Main Facility
Putin (noul Stalin) nu se dezminte.
Acesta acompaniat de aliatul sau Viktor Orban (un Putin de buzunar), si-au atras oprobriul intregului occident. Putin incearca, la fel ca si predecesorul sau Stalin, sa se joace cu creionul pe harta Europei, incercand sa o redeseneze.
Postat 21 Octombrie 2014, 14:09 de Europa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON