URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2021, 08:00

Primarul Florin Birta îi întreabă pe orădeni: Doriți sau nu Plajă Urbană pe malul Crișului? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe fondul disputelor iscate de intenţia unei firme clujene de a organiza o aşa numită Plajă Urbană în lunca Crişului Repede, în zona Parcului Libertăţii, primarul Florin Birta a lansat, sâmbătă seară, un sondaj de opinie pe Facebook, prin care îi întreabă pe orădeni dacă le place acest proiect şi dacă şi-ar dori ca el să se desfăşoare peste vară acolo.

"Ce părere aveţi despre proiectul Plaja Urbană? V-ar plăcea să se desfăşoare peste vară în Oradea, pe malul Crişului Repede, în zona Parcului Libertăţii?", sună întrebările puse de Birta pe pagina sa oficială, la care orădenii sunt chemaţi să răspundă prin comentarii, dar şi să se eprime printr-un vot, până luni, 31 mai, la ora 8 dimineaţa.

În prezentarea făcută sondajului, edilul descrie Plaja Urbană ca fiind "un proiect inspirat din proiecte de succes din vest (Budapesta, Copenhaga, Berlin)", ce presupune "amenajarea temporară (iunie-septembrie) a unei porţiuni de 2000 mp din Lunca Crişului, zona Parcul Libertăţii, cu structuri provizorii neinvazive şi opţiuni de alimentaţie publică", urmând să găzduiască şi "o serie de activităţi culturale atât cu artişti locali cât şi naţionali".

"Organizatorul îşi asumă că va aduce spaţiul la forma iniţială după finalizarea proiectului. Având un contract încheiat cu o firmă din Oradea care are în administrare spaţiul, organizatorii cer acum avizul Primăriei pentru finalizarea lucrărilor de amenajare şi demararea proiectului. În procesul de analiză pentru obţinerea avizului vă cer, aşadar părerea", le transmite Florin Birta conetăţenilor, semn că decizia nu a fost încă luată.

În primele 3 ore, întrebările primarului au strâns peste 250 de comentarii, iar sondajul peste 2.300 de voturi, din care aproape 75% în favoarea proiectului.

Proiectul Plaja Urbană, al clujenilor de la firma Why Not Us, cei care în anii trecuţi au organizat la Oradea festivalul Street Food, a demarat cu stângul, după ce s-a aflat că, deşi s-au lăudat cu "sprijinul" autorităţilor locale, organizatorii au început montarea platformelor pe malul Crişului fără nicio autorizaţie, motiv pentru care Primăria Oradea i-a amendat cu suma de 500 lei.

Firma cu pricina, care vrea să amplaseze mai multe food truck-uri în luncă, a amenajat o platformă deasupra apei, mai multe locuri pentru spectatori, umbrele din stuf, precum şi o alee cu pietriş şi o "plajă" de nisip, depuse pe un material geotextil, urmând ca la final toate aceste amenajări să fie ridicate, iar zona readusă la starea iniţială.

Pentru amenajarea din centrul oraşului, Why Not Us are doar un acord cu firma orădeană Aido Grup Invest, care deţine restaurantul Mediterana, de pe malul stâng, şi care a concesionat de la ABA Crişuri malurile râului, între cele două poduri.

Potrivit unei anchete a BIHOREANULUI, Aido Grup a concesionat o suprafaţă de 25.290 mp de curs de apă şi albie, pentru suma anuală de 16.107 lei, contractul fiind încheiat în 2015, pentru un deceniu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Țărane, o sa-ți creasca nasu
Interesant sondaj: daca in prima zi, majoritatea voturilor erau Da, in dimineata asta era aproape egalitate, asa ca sondajul s-a oprit. Stiu, e pura coincidenta iar astia cu Nu sunt doar niste carcotasi care se opun "dezvoltarii" bla bla bla. Apropo, cat va costa biletul de intrare (pentru oradeni intreb, stiu ca pt turisti va fi gratis)?
Postat 31 Mai 2021, 08:31 de oradeanbihor
Primarul Florin Birta îi întreabă pe orădeni:
Doriți sau nu ca taxa lunara pentru colectarea lunara a gunoiului sa creasca de la 12 lei la 17 lei? Pentru aceleasi servicii,fara sa creasca euro cu 50%, motorina, acciza, libidoul presedintelui?
Postat 30 Mai 2021, 20:56 de excalibur
Dar DSP Oradea a fost intrebat ? Dar ANMP Oradea ? Dar Garda de Mediu ?....Asteptam raspunsul alogenilort si al veniturilor ? Al oradenilor il stiti deja.
Acum cinci ani am sesizat DSP Oradea, legat de poluarea paraului Paris cu apele menajere incarcate cu agenti patogeni de la toti bolnavii internati de Spitalul Judetean de Urgenta Oradea, descarcate direct in albia paraului,iar apoi deversarea acestora Crisul Repede,cu posibilitatea infectarii oradenilor. Raspunsul a venit imediat:"Scaldatul in cursurile de apa care tranziteaza Oradea este interzis si este sactionat de Lege."...Iata ca DSP Oradea,a reusit un raspuns pe masura asteptarilor,atat al decidentilor de la Primaria Oradea cat si al instititutiilor responsabile cu protectia mediului,ANMP Oradea si Garda de Mediu Oradea... Problema a fost rezolvata ! Oare intre timp a fost schimbata Legea sau doar pozitia "specialistilor" de la DSP Oradea,dupa cum ordona stapanul zilei...
Postat 30 Mai 2021, 19:38 de platona
Vrem la plajă, dacă ne dă cu cremă de ouă gratis
Vrem plajă urbana, dar să arate la fel ca înainte, vrem să fie viață în down town, dar să nu se facă nimic, vrem ca atmosfera să fie tinerească, dar să organizăm activități de gen cenaclu-păunescu, vrem să vină lumea cu copii acolo, dar să nu fie deranjați cerșetorii și să nu se curețe tufele de resturi fecaloide, vrem să arate nou și îngrijit, dar să nu se repare pereții igrasioși, vrem să se facă ceva, dar nu așa cum zic ăștia, vrem mititei gratis la bătaie, nu burgeri scumpi că nu-s românești, vrem kitsch grotesc pe post de artă, nu vrem educație culturală, vrem să se dea gratis la toți, nu vrem să fie recompensată valoarea, vrem să fim grozavi chiar de ar fi să nu creadă nimeni asta despre noi.
Postat 30 Mai 2021, 10:28 de decalog
Doar dacă-i pentru nudiști.
Cu intrare gratuită pentru nevaccinați. Că doar liberali suntem și asta caracterizează viitorul turistic orădean. Ce bine că predecesorul a desființat vechiul ștrand, care ședea în calea dezvoltării relațiilor cu banul european. Tot malul ar trebui să fie ștrand. Pe dreptul numai liberali, pe stângul restul gloatei. Revenind însă la subiect, măi primare, ești dus cu pluta prin chiloți sau incultura marcată de o educație precară îți cere un răspuns ???
Postat 30 Mai 2021, 09:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON