URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2022, 20:15

Primărie din Bihor, amendată de Garda de Mediu, după ce le-a permis sătenilor să arunce gunoaie într-o râpă (FOTO)

Primărie din Bihor, amendată de Garda de Mediu, după ce le-a permis sătenilor să arunce gunoaie într-o râpă (FOTO) Gunoaiele de tot felul aruncate într-o râpă din Mierlău au fost și acoperite cu pământ. Primăria Hidișelu de Sus va trebui acum să excaveze și să facă curățenie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O râpă de la marginea satului bihorean Mierlău, din comuna Hidișelu de Sus, este o veritabilă groapă de gunoaie.

Comisarii de mediu au descoperit acolo resturi din construcții, deșeuri textile, plastice, dar și o sumedenie de anvelope uzate, și au aflat că toate au fost aruncate acolo de localnici, cu acceptul primăriei din comună.

Amendată și pusă la treabă

Potrivit unei informări transmise de Garda de Mediu BIHOREANULUI, în locul cu pricina, reprezentanții Primăriei Hidișelu de Sus au permis sătenilor să deverseze deșeuri din construcții. Pe lângă acestea, însă, oamenii au aruncat și alte gunoaie.

Un localnic a reclamat BIHOREANULUI că aici s-a descărcat, în urmă cu câteva luni, inclusiv un camion plin cu anvelope uzate. „Toate s-au făcut cu acordul primarului, care le-a spus oamenilor că vrea să înfunde locul”, a povestit săteanul.

Peste toate gunoaiele, primăria a dus pământ excavat în urma unor lucrări din comună.

În urma controlului făcut de comisarii de mediu bihoreni în zonă, s-a confirmat că Primăria Hidișelu de Sus nu avea autorizație nici măcar pentru depozitarea deșeurilor din construcții, cu atât mai puțin pentru restul mizeriilor. Altfel spus, toate gunoaiele au fost aruncate acolo ilegal.

„Pentru neconformitățile constatate, în sarcina UAT Hidișelu de Sus au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate, de salubrizare a zonei verificate, UAT Hidișelu de Sus urmând a fi și sancționată contravențional”, a transmis Garda de Mediu Bihor.

Amenda pe care Primăria o va primi în zilele următoare se ridică la 50.000 de lei.

„Intrăm tare pe curățenie”

Contactat luni de BIHOREANUL, primarul PNL Adrian Petroi a declarat că zona cu pricina, cunoscută sătenilor drept „la pârâu”, era și înainte de implementarea sistemului de colectare a deșeurilor de la cetățeni un loc predilect pentru deversarea gunoaielor.

„Acum, 99% dintre localnici au contracte de salubritate, dar nu au ce face cu deșeurile din construcții, când mai demolează o casă sau renovează. Într-adevăr, le-am spus că le pot duce acolo, dar pe lângă aceste deșeuri, au ajuns și altele”, a declarat edilul.

Primăria întoarce acum foaia, a promis Petroi, și va sancționa oamenii care aruncă gunoaie pe domeniul public.

„Avem 12 camere de filmat în comună, vom pune și în zonă, și, după ce terminăm curățenia, vom amenda oamenii care mai aruncă. Intrăm tare pe curățenie”, a mai spus primarul.

Întrebat dacă a achiziționat camerele de filmat acum, ca un efect al controlului Gărzii de Mediu, edilul a recunoscut că Primăria are aceste dispozitive încă din primăvara anului 2021. „Am mai prins oameni care aruncau gunoaie, dar n-am amendat până acum, că na, așa e. Dar de-acum n-o să mai iertăm pe nimeni”, a spus primarul.

De asemenea, Petroi a declarat că ia în calcul să amenajeze o platformă unde sătenii să poată preda, legal, deșeurile din construcții, care nu sunt colectate de operatorul de salubritate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON