URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2019, 14:30

Primăria Şinteu primeşte bani europeni pentru un "muzeu al vieţii slovacilor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria comunei Şinteu va beneficia de fonduri europene pentru implementarea proiectului ,,Problema minorităţii slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiţii şi istorie fără frontiere". Programul urmăreşte, după cum arată şi denumirea, atât păstrarea cât şi reînvierea identităţii, obiceiurilor, a culturii şi istoriei comunităţilor slovace din regiune.

Proiect de 71.500 euro

Proiectul, desfăşurat în colaborare cu Organizaţia Slovacilor din Csaba, Ungaria, a fost depus spre finanţare de către Primăria comunei Şinteu, în septembrie 2017, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014 - 2020, şi se doreşte un model de cooperare interetnică în regiunea de graniţă.

Durata de implementare este de 1 an, a precizat, marţi, chiar în cadrul conferinţei de lansare a proiectului, primarul de Şinteu, Lasak Benedek. Activităţile se derulează din 1 decembrie 2018 până în 30 noiembrie 2019, iar bugetul total este de 71.500 euro, din care 36.500 euro îi revin Primăriei Şinteu şi 35.000 euro Organizaţiei Slovacilor din Csaba.

La conferinţa de lansare au participat mai multe oficialităţi, între care şi Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Republicii Slovace în România.

"Îmbătrânim încet, încet"

Principalul obiectiv al proiectului este de a promova tradiţiile, cultura şi istoria comunităţilor slovace, de a conserva tradiţiile folclorice în strânsă relaţie cu tradiţiile şi istoria României şi Ungariei şi de a recupera cultura locală şi regională în aşa fel încât moştenirea străbunilor să nu fie uitată.

Márton Vozár, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Bekes şi membru al Organizaţiei din Csaba, a subliniat acest lucru spunând pe un ton hazliu că "noi îmbătrânim încet, încet, şi-mi pare bine că aici participă mai mulţi tineri care vor continua să păstreze tradiţiile şi obiceiurile slovacilor".

Muzeul vieţii

În cadrul întâlnirii de marţi, şi Adrian Miroslav Merka, preşedintele Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România, a vorbit despre cultura şi tradiţiile slovacilor din România şi Ungaria, vorbitori ai aceleiaşi limbi, şi despre problemele cu care aceştia se confruntă: "Noi încercăm să facem ceva împreună, având ocazia să fim în Uniunea Europeană, care lucrează pentru cunoaşterea şi apropierea obiceiurilor şi tradiţiilor fiecărei naţiuni".

Concret, în cadrul proiectului, vor avea loc patru întâlniri pentru a dezbate problemele minorităţii slovace, pentru a găsi modalităţi de a promova cultura şi tradiţiile acesteia, precum şi pentru a stabili legături între comunităţi şi organizaţii ale minorităţilor de etnie slovacă din România şi Ungaria prin intermediul unui website comun.

De asemenea, va avea loc un eveniment multianual intitulat "Muzeul vieţii slovacilor: un muzeu al culturii şi tradiţiilor slovace", ce va fi organizat în cele două comunităţi şi unde sunt aşteptaţi să participe peste 1000 de cetăţeni la fiecare ediţie.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON