O tragedie era cât pe ce să se petreacă sâmbătă la amiază, într-un bloc de pe strada Posada, unde holul unui apartament a fost cuprins de flăcări, iar doi părinţi şi doi copii, unul de 7 ani şi altul de 14, au fost blocaţi în locuinţă.
Din cauza flăcărilor care învăluiseră şi uşa apartamentului, cei patru nu au putut să iasă din locuinţă. Ei au fost scoşi de pompierii Detaşamentului 2 Oradea, care au şi lichidat rapid incendiul.
Cei patru se pot considera norocoşi, pentru că incendiul putea să se transforme în explozie. Focul a pornit de la scăpări de gaze, după ce bărbatul a verificat etanşeitatea unei butelii cu flacără deschisă.
Pentru evitarea unor situaţii similare sau şi mai grave, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor le recomandă cetăţenilor să schimbe buteliile doar la operatori autorizaţi, să nu verifice cu flacără etanşeitatea buteliei, a garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului, ci numai cu apă şi săpun, şi să nu păstreze butelii pline în subsoluri.
"Dacă totuşi sesizaţi scăpări de gaze, aerisiţi încăperile prin deschiderea ferestrelor, nu aprindeţi focul, nu acţionaţi niciun mijloc sau instalaţie electrică şi întrerupeţi alimentarea cu gaz", transmite ISU Crişana.
Buteliile şi aparatele de ardere cu gaze nu trebuie folosite în camerele destinate odihnei, dar nici amplasate lângă surse de căldură sau sub acţiunea directă a razelor de soare. Buteliile nu trebuie folosite nici fără regulatoare de presiune, cu garnituri improvizate sau defecte.
Un aragaz în funcţiune trebuie supravegheat în permanenţă, iar aprinderea arzătoarelor pe gaz trebuie făcută doar pe principiul "gaz pe flacără", adică să aprindeţi întâi chibritul şi apoi să manevraţi robinetul de alimentare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.