URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2021, 12:03

Pandora Papers: O uriaşă scurgere de informaţii dezvăluie averile ascunse ale liderilor lumii. 100 de români, menţionaţi în documente (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O impresionantă “cutie cu secrete” a liderilor politici ai lumii a fost scoasă la iveală de o reţea de peste 600 de jurnalişti, care analizează documente din cea mai mare “scurgere” de informaţii de până acum din paradisurile fiscale.

Este vorba de aproximativ 11,9 milioane de documente, care provin de la 14 companii de servicii financiare și care au scos la lumină peste 29.000 de companii offshore. Ancheta jurnalistică este coordonată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

În documentele companiilor offshore, denumite Pandora Papers, apar 35 de actuali şi foşti lideri ai lumii, dar şi 336 de politicieni de vârf şi multe vedete ale mapamondului, după cum scrie BBC. Printre vedetele expuse se numără cântăreața columbiană Shakira, modelul german Claudia Schiffer și legenda cricketului indian Sachin Tendulkar.

100 de români

Rise Project, redacţia din România care a lucrat în investigaţie, scrie de asemenea, că printre liderii politici menţionaţi în Pandora Papers se numără fostul premier englez Tony Blair, președinții din Muntenegru, Kenya, Gabon și Chile, sau Andrej Babiš, premierul Cehiei, care a folosit companii offshore ca să ascundă o investiție de 15 milioane de euro într-o proprietate luxoasă, Château Bigaud, situată în Mougins, în sudul Franței.

Deocamdată, nu se ştie cine sunt românii din Pandora Papers. “În noul set de date există menționați în jur de 100 de cetățeni români, iar 21.175 de documente care conțin cuvântul România, dar asta nu înseamnă că acestea sunt singurele care au legătură cu țara noastră. Asta pentru că jurisdicțiile offshore au fost folosite ca pe niște păpuși matrioșka: companii din România sunt deținute de alte companii din România, care, la rândul lor, sunt deținute de companii offshore și care, la rândul lor, sunt deținute de alte companii offshore”, scrie Rise Project.

Reporterii RISE Project au anunţat că vor publica în zilele și săptămânile următoare numele celor care apar în noua scurgere de date într-o serie de investigații. 

Putin, proprietăţi secrete în Monaco

Printre politicienii cu averi secrete deconspirate această mega-investigaţie se numără şi preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, care a deţinut o parte dintr-o firmă-fantomă înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Cu o lună înaintea câştigării alegerilor prezidenţiale din 2017, Zelensky și-a vândut acţiunile către un prieten apropiat şi partener de afaceri.

Potrivit Pandora Papers, Tony Blair și soţia sa au deținut o clădire în valoare de 8,8 milioane de dolari americani, după ce au cumpărat o companie imobiliară offshore de la familia ministrului industriei şi turismului din Bahrain. Cumpărând acţiunile companiei, nu imobilul direct, Blair şi soţia sa Cherie au evitat să plătească un impozit pe proprietate în valoare totală de 400.000 de dolari americani, susține ancheta preluată de Deutsche Welle.

Documentele arată, de asemenea, legături ale președintelui rus, Vladimir Putin, cu proprietăți secrete în Monaco, iar  președintele azer, Ilham Aliev și familia sa, acuzați în mod repetat că și-au jefuit propria țară, au fost implicați, în secret, în achiziții de proprietăți în Marea Britanie în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline.

Şi Regele Iordaniei a obținut, în secret, un imperiu imobiliar în SUA și UK, în valoare de peste 70 de milioane de lire sterline. Documentele identifică o rețea de companii offshore în Insulele Virgine Britanice și alte paradisuri fiscale folosite de Abdullah al II-lea pentru a cumpăra 15 locuințe în ultimii 22 de ani, de când a devenit monarh.

Alte dezvăluiri din Pandora Papers:

- Președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, și șase membri ai familiei sale dețin în secret o rețea de companii offshore – 11 astfel de firme, dintre care una deține active de 30 de milioane de dolari.

- Membrii anturajului premierului pakistanez, Imran Khan, inclusiv miniștrii și familiile lor, dețin în secret companii și trusturi de milioane de dolari.

- Firma de avocatură fondată de președintele Nicos Anastasiades al Ciprului, pare să fi declarat proprietari fictivi pentru a ascunde proprietarul real al unui număr mare de companii offshore – un fost politician rus, acuzat de delapidare.

- Președintele Ecuadorului, Guillero Lasso, un fost bancher, a înlocuit fundația din Panama care făcea plăți lunare către membrii familiei sale cu un trust din statul american Dakota de Sud.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu este ilegal
Informatiile sint interesante dar ... NU este ilegal sa detii firme sau conturi inafara tarii de rezidenta !
Postat 04 Octombrie 2021, 15:05 de richard
35 + 336 = 371
Dintre ăștia, 100 sunt niște români nenominalizați. Rămân 271. Bihoreanule, ești tare nostim la numărat morți. În mod sigur că din ăștia 100 de români, 70% sunt niște nesimțiți nevaccinați. Ha, ha ...
Postat 04 Octombrie 2021, 13:59 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON