URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iunie 2015, 15:30

Orădenii, invitaţi pe 15 iunie la spectacolul "Porni Luceafărul"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" organizează luni, 15 iunie, de la ora 20.30, la teatrul de vară din Cetatea Oradea spectacolul "Porni Luceafărul", la împlinirea a 126 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Mihai Eminescu.

Spectacolul, oferit de elevii colegului orădean care poartă numele poetului, va cuprinde momente din publicistica lui Mihai Eminescu şi Iosif Vulcan, un "dialog epistolar" între Mihai Eminescu şi Veronica Micle, precum şi recitarea unor fragmente din poezia "Luceafărul" în mai multe limbi. Cum statuia lui Mihai Eminescu din centru este în mijlocul unui şantier, la finalul spectacolului participanţii vor depune flori lângă o mini statuie a poetului, semnată de Rodica Stanca Pamfil, şi aflată în proprietarea Direcţiei de Cultură.

Tot luni, dar de la ora 18, la sediul Muzeului „Iosif  Vulcan” (str. Iosif  Vulcan, nr. 16), orădenii sunt invitaţi la un concert de muzică clasică românească şi un recital poetic. "Protagoniştii acestei manifestări comemorative sunnt violonistul Lucian Maliţa, care va interpreta lucrări ale compozitorilor români, şi actorul Eugen Ţugulea, care va susţine un recital din creaţia poetică eminesciană. Sînt aşteptaţi toţi cei care rezonează la magia cuvîntului eminescian şi la farmecul melosului clasic", au transmis reprezentanţi Muzeului Ţării Crişurilor.

Pe de altă parte, potrivit Direcţiei de Cultură Bihor, pe 17 iunie, de la ora 11, se va sărbători împlinirea a 150 de ani de la fondarea la Pesta a revistei de cultură "Familia", printr-o ceremonie care va avea loc la bustul lui Iosif Vulcan, din Parcul Libertăţii. "Instituţia noastră a susţinut financiar efectuarea lucrărilor de curăţare a bustului lui Iosif Vulcan de către sculptorul bihorean Dumitru Paina, cel care a instalat lucrarea în anul 1974 alături de autorul acesteia, maestrul Iosif Fekete", a precizat Lucian Silaghi, directorul Direcţiei de Cultură Bihor.

În aceeaşi zi se vor depune flori şi la placa amplasată pe Muzeul Memorial "Iosif Vulcan", la placa dedicată acestuia pe clădirea teatrului orădean, la cea amplasată pe clădirea în care a funcţionat sediul redacţiei "Familia" între 1880 şi 1888, precum şi la mormântul lui Iosif Vulcan din Cimitirul Municipal.

Totodată, pe 20 iunie, Direcţia de Cultură Bihor organizează o manifestare la Capela Românească de la Curţile "Gojdu" din Budapesta, ocazie cu care se va vorbi despre importanţa fondării, în urmă cu 150 de ani, la Pesta a revistei de cultură "Familia". Partea artistică a evenimentului va fi asigurată de Oana Lianu.

Intrarea publicului la toate aceste evenimente este gratuită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Parastas in destramare
Auziti,noi nu mai stim alt vers din ''Luceafarul'' decit asta cu ''Porni...''? De cite ori ne aducem aminte (foarte) putin despre Eminescu,imediat ne si pica fisa cu ''Porni Luceafarul'' ca titlu de pomelnic ...Ma,inteleg sa (ne) copiem unii pe altii,dar totusi,nu ne mai oprim odata?Pe de alta parte, e foarte bine ca dorim sa-l pomenim pe Eminescu. Nu se stie cita vreme de aici incolo vom mai putea face asta. Succes organizatorilor!
Postat 14 Iunie 2015, 00:10 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON