URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Noiembrie 2014, 12:02

Oradea ieri, Oradea azi: Casa Léda, îngropată de buruieni din nepăsarea liderilor UDMR (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1908. Casa Léda, o soartă de cadou

Cândva, la finalul secolului XIX, pe unul din bulevardele mari ale oraşului, astăzi strada Republicii nr. 59, se ridica o casă în stil eclectic, cu grădină la stradă. Fără a fi spectaculoasă prin arhitectura sa, casa a devenit faimoasă deoarece în ea a locuit Diósyné Brüll Adél, cea care i-a fost amantă şi muză poetului Ady Endre. Numele ei anagramat, Léda, a dat şi numele clădirii.

Când Stern Márton, tatăl lui Adél, a murit, iar soţia lui, Cecilia, a rămas văduvă, cu trei fete, fratele acesteia a decis să-i dea casa ce şi-o construise la bulevard. Léda n-a locuit prea mulţi ani în casă.

03-leda_bihoreanul.jpgCăsătorită cu un avocat, ea a trăit la Paris, iar la Oradea a venit rareori. În timpul unei astfel de vizite, în 1903, tânăra de 31 de ani l-a cunoscut pe Ady Endre (în foto, Ady şi Léda), care s-a îndrăgostit nebuneşte de ea şi i-a dedicat nenumărate poezii.

Unii spun însă că Léda nu l-a iubit la fel de mult, ba chiar l-ar fi cucerit doar ca să-şi facă gelos un alt amant. Totuşi, i-a fost amantă poetului timp de nouă ani.

După moartea mamei ei, în 1908, Adél a vândut casa din centrul Oradiei, tocmai pentru că viaţa ei era în Paris, oraş în care şi Ady Endre se mutase.

2014. Casă "literar-istorică"

În perioada comunistă, Casa Léda a devenit Clubul Căilor Ferate Române şi aici s-a organizat în anii 60 una din primele discoteci ale oraşului. Apoi, imobilul a devenit Biblioteca CFR, iar după Revoluţie a adăpostit mai multe baruri, ultimul şi cel mai celebru fiind Roma Bar.

În 2006 clădirea a trecut în proprietatea Primăriei, care a şi închiriat-o, printr-o licitaţie dubioasă, Fundaţiei Partium, condusă de şefii UDMR Bihor.

În 2011, Primăria a renovat casa, iar în primăvara acestui an, Roma Bar a schimbat iar proprietarul, fiind preluată de o altă fundaţie UDMR-istă, Mecena, într-un schimb cu municipalitatea: ONG-ul a dat Centrul Ady Endre, pe care îl construia mai sus de ştrandul municipal, şi a primit Casa Léda, evaluată atunci la 283.000 euro.

Deşi au susţinut că au cerut imobilul pentru valoarea lui "literar-istorică", liderii UDMR par să ignore clădirea. Grădina frontală a casei este năpădită de buruieni şi mizerii, motiv pentru care, la sesizarea vecinilor, Poliţia Ecologică a somat în mai multe rânduri proprietarul să facă curăţenie, fără efect, motiv pentru care a dat şi două amenzi fundaţiei, fiecare de câte 1.500 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON