URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 06 OCTOMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pentru țăranii din Brusturi, Revelionul a venit cu trei luni mai devreme. Prima doamnă a comunei, nană Livia Bârlău, a fost realeasă șefa organizației de bază a PSD. Deși nu are decât două dosare penale, prin derogare a primit aprobarea de a rămâne șefa pesediștilor din zona Picleu-Țigănești, chit că poate alții, cu ani buni de pușcărie la activ, meritau cu prisosință să fie aleși în onoranta funcție.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
În prima zi a acestei luni s-a împlinit o jumătate de an de când, pe 1 aprilie, conducerea mega-Spitalului Județean era preluată, pe firmă de management, de dr. Gheorghe Carp, care renunța la tihnitul mandat de senator. O parte a bihorenilor care depind de serviciile acestuia (spitalizări, dar și internări de zi, consultații, investigații de laborator) se întreabă, legitim, ce s-a schimbat de atunci...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul lunii martie, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, adopta trei propuneri legislative inițiate de către parlamentari prin care se modifica aceeași lege, respectiv Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).
16 August 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Record național, Oradea are în plan 10 pasaje subterane, în valoare de peste 330 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţi, 16 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Oradea, sub pământ!

Planurile Primăriei de a fluidiza traficul prin construirea a 10 pasaje subterane, contestate: nu toate sunt necesare, iar unele s-ar lăsa cu "daune colaterale".

Proiectele de peste 330 milioane de lei pentru pasajele din Centrul Civic, Bulevardul Magheru, zona Gării şi intersecţiile Tudor Vladimirescu cu Decebal şi cu Oneştilor au fost impuse fără consultarea orădenilor, iar realizarea lor va paraliza oraşul vreme de 2 ani, provocând probleme noi în locul celor pe care le rezolvă!

Ucigaş la volan

Teribilul accident în care o tânără a murit, iar copilul ei şi şoferul au fost grav răniţi după ce maşina în care se aflau a intrat într-un TIR între Nojorid şi Leş, a fost intenţionat.

Anchetatorii au informaţii că orădeanul care se afla la volan, posesor al unei condamnări pentru infracţiuni rutiere, ar fi plănuit accidentul pentru că tânăra, căreia îi promisese că vor face "ultimul drum împreună", voia să rupă relaţia cu el.

Inculpat: Birta Florin!

Cu 3.000 de procese în derulare, iniţiate de cetăţeni amendaţi sau expropriaţi, primarul Florin Birta este cel mai ocupat justiţiabil din Bihor.

Citat în 99% dintre procesele municipalităţii, edilul îşi pune soarta în mâinile celor 18 jurişti ai instituţiei care "duc" în medie 169 de procese fiecare, cu o rată de succes de aproximativ 70%.

Lugaş City

Primarul din Lugaşu de Jos, dat pe mâna Poliţiei fiindcă, după ce a patronat umflarea populaţiei comunei, a sabotat verificarea corectitudinii recensământului.

Comuna cu cele mai multe taxe şi cea mai scumpă apă din Bihor a avut o recenzare record a locuitorilor, edilul Sorban Levente fiind bănuit că, de fapt, a "strămutat" în imobile existente doar în acte, ca etnici maghiari şi viitori votanţi, romi din... Dobrogea.

La New York şi înapoi

Povestea designerului bihorean care a revenit din New York în satul natal şi a transformat casa bunicii în centru cultural.

Originar din Husasău de Tinca, Dorin Negrău a cunoscut succesul în lumea modei după ce a creat haine cu broderii şi imprimeuri inspirate din modelele străbunilor de pe meleagurile bihorene.

Vacanţe în miniatură

Au apărut oferte inedite de cazare: vacanţe în case minuscule sau chiar în iurtă.

Turismul "minimalist" are tot mai mulţi adepţi în Bihor, judeţ unde turiştii se pot caza în case de doar câţiva metri pătraţi, dar cochete şi complet utilate, ori în corturi care amintesc de traiul nomazilor.

TIMP LIBER

Cinema de altădată

Noua ediţie a Festivalului Filmului Românesc desfăşurat în Băile Felix aduce în prim-plan producţii de (re)văzut.

În acest an, organizatorii au ales, inclusiv la sugestia publicului, o serie de producţii remarcabile, printre care "Profetul, aurul şi ardelenii", "Nemuritorii" şi "Pădureanca".

ORADEA NOASTRĂ:

Calea spre reciclare

"Am aruncat separat, dar RER a dus toate gunoaiele laolaltă!", "De ce să colectăm separat, când sunt muncitori care să facă asta?", "Degeaba colectăm selectiv, că nu se reciclează!". Sunt câteva dintre reclamaţiile orădenilor care au îndoieli privind rostul colectării separate a deşeurilor.

Ca să spulbere aceste mituri, RER Vest arată care este drumul deşeurilor, din sacul galben de acasă până la staţia de sortare, unde sunt pregătite pentru reciclare.

Lotusul rezistă!

Ce omul a distrus, reînvie natura! Floare-simbol a Bihorului, nufărul termal se încăpăţânează să îşi deschidă petalele, chiar dacă oamenii i-au distrus "casa".

În timp ce rezervaţia Peţea şi lacul Ochiul Mare, unde nufărul a înflorit milioane de ani, au ajuns o amintire din cauza consumului iraţional de apă termală, gingaşa floare s-a relocat de una singură, pe o vale din satul Sânmartin. "Această plantă este o eroină", spune chimistul Ludovic Gilău, care întreaga carieră a studiat nufărul termal.

Oradea ieri, Oradea azi: De la Academie de Drept la Universitate

La finalul anilor 1920, în Oradea funcţiona o Academie de Drept, înfiinţată în 1780, şi câteva academii teologice, mai recente. Mediul universitar local era relativ consolidat, dar după Marea Unire din 1918 autorităţile locale voiau întărirea lui. Aşa a apărut ideea creării unei universităţi. În 1929, cu ocazia reformei învăţământului superior, s-a propus ca Academia de Drept să devină secţie a Universităţii din Cluj.

Grădina "suspinelor"

La parterul unui bloc înalt de pe Bulevardul Decebal, o mică grădină atrage atenţia tuturor trecătorilor. Nu pentru că adună flori spectaculoase ori că ar fi  amenajată la "linie", ci pentru că are decoraţii nemaivăzute.

Mutat din Timişoara în Oradea, Sorin Patca Zegrean şi-a dedicat timpul liber amenajării micuţei grădini pe care o are sub geam şi care era lăsată de izbelişte. Inspirat de muzica trupei orădene Celelalte Cuvinte, al cărei fan este, a folosit tot felul de obiecte găsite prin oraş, pentru a crea mai multe cumpene.

OPINII:

Mircea Chirilă:
FC Bihor va intra, peste vreo doi ani, în A

Acum câţiva ani, când uzina DNA-ului duduia, cel mai simplu mod pentru ca un primar să intre la puşcărie era să bage banii comunităţii locale în fotbal. Mulţi oameni de afaceri şi politicieni au păţit-o, dar la noi nu a fost cazul. Şi asta nu neapărat fiindcă edililor le era frică de slujbaşii doamnei Kövesi, ci pentru că Ilie Bolojan avea o indiferenţă feroce faţă de fenomenul sportiv.

Acum lucrurile s-au mai schimbat. În calitate de preşedinte al CJ, dl Bolojan a băgat bani în clubul fanion de fotbal FC Bihor. Sigur, e vorba de 1.000 de lei...

Adrian Criș:
Autostradă, politruci şi "tehnocraţi"

Actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţa joia trecută - pe Facebook, căci aşa comunică oficialii noştri de când au descoperit că internetul e cel mai ieftin instrument de propagandă - o nouă licitaţie pentru cei 28,55 km de autostradă dintre Chiribiş şi Biharia, pentru care ultimul contract, încheiat în 2020 cu o asociere de firme din grupul Selina, a fost reziliat în luna mai.

Dincolo de faptul că era datoria CNAIR, nu treaba ministrului, să informeze publicul (ceea ce înseamnă şi furnizarea de detalii, de pildă privind preţul estimat, să ştim dacă îl va depăşi pe cel al precedentului contract, cu tot cu suplimentarea clamată de antreprenor), am remarcat tonul satisfăcut, dacă nu cumva triumfător de-a binelea, din postarea ministrului PSD-ist...

COLŢUL JURIDIC

Mircea Ursuța:
CEDO va putea fi sesizată direct de instanţa română

La data de 1 octombrie 2022 va intra în vigoare Legea nr. 173/2022 publicată în Monitorul Oficial în data de 8 iunie 2022, lege prin care se adoptă unele măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În esenţă, România, ca ţară membră a Consiliului Europei şi parte a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, a avut obligaţia transpunerii în legislaţia internă a Protocolului 16 la Convenţie, protocol prin care se stabileşte că instanţele naţionale pot, în condiţiile stabilite de dreptul intern, să sesizeze direct Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu o problemă de a aplicare a drepturilor fundamentale ce face obiectul unui proces în curs.

PREMIILE LUI BIHOREL

Revoltă contra Bolojan: Primari liberali din Bihor i-au reproşat felul în care se împart bugetele; Atenţie, duşmanul ascultă! IT-iştii Primăriei Oradea, sancţionaţi pentru că au lăsat microfoanele pornite când nu trebuia; ABA Körös: Directorul UDMR-ist Pásztor Sándor a comandat echipamente inscripţionate şi în maghiară; Aleşi pe făraş: Consilierii PSD din Brusturi rămân fără posturi... din motive de chiul; Ştrandul poliţiştilor: Cine cu cine intră la baza sportivă şi ştrandul Dinamo din Oradea?; Reţea de înălţime: Pe o stradă din Oradea, gazul "zboară" pe deasupra trotuarului!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.9805 RON
  • 1 EUR = 4.9419 RON
  • 1 HUF = 0.0117 RON