URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2021, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Trei beizadele au sechestrat, bătut, tuns și umilit la extrem o femeie din Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 10 octombrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

Bestii de bani gata

BIHOREANUL vă prezintă detaliile unei întâmplări cumplite: contabila unei firme a fost sechestrată, bătută, tunsă şi dezbrăcată de fiul şi fiica patronului, cu complicitatea logodnicului celei din urmă, pompier în Oradea.

Toți agresorii sunt copii de bani gata, cei doi frați fiind odraslele lui Gavril Costa, fost primar al comunei Măgeşti vreme de trei mandate, acum prosper om de afaceri, iar pompierul, fiu al unei polițiste și al fostului șef al Serviciului Pașapoarte Bihor, Florian Butuc, comportamentul lor inuman având la bază presupusa relație amoroasă dintre contabilă și afacerist.

Drumul nimănui

BIHOREANUL a descoperit dedesubturile unei povești controversate. Un drum de piatră a fost construit ilegal în albia Crişului Repede în comuna Vadu Crişului, în locul unde, în campanie, Ilie Bolojan promisese o asemenea investiţie.

Comisarii de mediu au făcut o plângere penală după ce Administrația Bazinală de Apă Crișuri şi Primăria Vadu Crişului au folosit balast excavat din râu pentru a amenaja un drum de 400 metri, fără autorizaţie, deşi este într-o rezervaţie naturală.

Jos regulile!

În plină pandemie, firme, cetățeni și politicieni cer în justiție îmblânzirea sau chiar desființarea legislației prin care statul încearcă s-o țină sub control.

Două firme din Oradea au contestat restricții specifice stării de alertă, doi avocați au obținut anularea completă a unor HG-uri de prelungirea a acesteia și de introducere a certificatului verde, iar controversatul deputat Mihai Lasca a atacat la CCR actul prin care Parlamentul a aprobat însăși legea ce permite instituirea și prelungirea stării de alertă. BIHOREANUL vă prezintă argumentele părților...

Săptămâna neagră

Bihorul e scuturat de al IV-lea val al pandemiei: 4 recorduri de infectări în 7 zile, tineri decedați, Oradea în prag de carantină și Spitalul Municipal reînchis...

În ultima săptămână s-au infectat aproape 2.000 bihoreni, au murit în medie câte 6 oameni zilnic, inclusiv tineri nevaccinați, care inițial „au dus boala pe picioare”, evoluția impunând ca Spitalul Municipal din Oradea să redevină unitate anti-Covid, iar în oraș să fie necesară masca în aer liber.

Să vină Poliția!

„Săptămâna trecută m-a abordat agresiv un cerșetor, pe centru cereau bani trei tinere cu linguri de lemn, la intersecția cu strada Eminescu cerșea o tânără desculță, iar în dreptul pasajului Madacs era să mă dea de pământ un tânăr pe trotinetă electrică. Asta nu-i activitate ce face Poliția Locală!”, se plânge un orădean.

Aproape inexistentă pe străzi, Poliția Locală a fost asaltată în acest an cu peste 3.200 de sesizări. Orădenii reclamă parcarea pe spații verzi și pe locurile de domiciliu, reapariția cerșetorilor, dar și viteza slabă de reacție a agenților.

Poftiți la palat!

Clădirea Primăriei Oradea urmează să fie deschisă turiștilor, după doi ani de lucrări de reabilitare.

Lucrările de peste 3 milioane euro se încheie după ce constructorul a reabilitat fațadele și a montat noile vitralii cu stemele orașului, care vor lumina scara spre sala mare, pregătită de amenajare cu mobilier în arc de cerc, după modelul Parlamentului britanic. BIHOREANUL vă prezintă noile amenajări.

Bâlci de Binş

Scandal în Consiliul Local Beiuş: primarul Gabriel Popa a fost acuzat că „sifonează” banii publici pe achiziţii dubioase și ascunde că e urmărit penal.

În loc să justifice de ce a plătit 25.000 lei unei „firme de şampoane” pentru noul site al Primăriei şi peste 70.000 lei pentru trasarea marcajelor rutiere făcute până atunci în regie proprie, edilul PNL a oprit şedinţa.

Boboci de import

Aproape 250 de tineri străini au devenit studenți ai Universităţii din Oradea, un record pentru instituția de învățământ.

Originari chiar și din ţări foarte îndepărtate, precum Thailanda, Camerun ori Mongolia, mulţi dintre tinerii care aleg facultăţile din Oradea sunt convinşi de rude sau prieteni care au studiat aici şi care laudă oraşul şi locuitorii.

OPINII:

Mircea Chirilă: Săli avem, spectatori trebuie să aducem

Dacă lucrurile nu ies de pe făgașul normal, în câțiva ani, Oradea va avea destule săli polivalente și stadioane. Noua sală de sport va putea găzdui 7-8.000 de spectatori la concerte de importanță medie. Stadionul, a cărui soartă încă depinde și de guverne, și de pandemie, și de noroc, ar putea fi locul de organizare a unor festivaluri și a unor concerte mamut...

Adrian Criș: Da' alte boli nu mai există?

După 20 de luni de pandemie, dintre care, în ultimele 10, oamenii s-au putut vaccina, am ajuns din nou de unde am plecat: bolnavilor li se restrânge accesul în spitale pentru a li se face loc pacienților Covid. Spitalul Municipal din Oradea se „reînchide” săptămâna aceasta, ca efect al înmulțirii infectărilor și al unui ordin DSU care suspendă pe 30 de zile intervențiile medicale neurgente...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON