URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iunie 2021, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Repararea podului din Drăgănești, distrus de săpăturile ilegale din albie, e plătită din banii tuturor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 7 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Podul „detonat”

BIHOREANUL vă dezvăluie cum a ajuns statul să plătească 2,5 milioane de lei ca să salveze podul de pe DN76 din Drăgănești, distrus de săpăturile ilegale practicate de balastiera unui apropiat al PSD. 

O firmă patronată de un afacerist din Tărcaia și autorizată ilegal de primarul comunei e anchetată „la ralanti” din 2016 pentru extracție de pietriş din albia Crişului Pietros în apropierea podului, excavările a sute de mii de metri cubi provocând recent surparea parțială a podului rutier şi a celui feroviar ce traversează râul și perturbând circulația rutieră.

Vânătoarea de suspecţi

Se complică ancheta în cazul pădurarului ucis la o vânătoare ilegală în Remetea: 6 persoane, inclusiv fostul primar Adrian Ştefănică, sunt învinuite pentru braconaj.

BIHOREANUL a aflat detalii şocante despre suspiciunile la adresa braconierilor, care ar fi lăsat victima să agonizeze minute preţioase pentru ca, înainte de sosirea poliţiştilor şi a medicilor, să-și şteargă urmele şi să dispară de la locul tragediei.

Revanșa în turism

Operatorii de turism din Bihor se pregătesc pentru primul sezon după 15 luni de restricții pandemice, în care au supraviețuit la limită.

Industria ospitalității din Oradea mizează pe relansarea turismului de vacanță și redeschiderea aquaparkului Nymphaea, în vreme ce în Băile Felix constructorii trag tare să închidă lucrările, pentru ca vizitatorii să aibă condiții mai bune, la prețurile din 2019. 

BIHOREANUL vă spune cum se deschide primul sezon turistic după pandemia de Covid-19, dar şi cum arată celebra staţiune Băile Felix.

Război pe autostradă

Autostrada Transilvania este o pată pe obrajii tuturor guvernelor din ultimul deceniu și jumătate. Început cu surle și trâmbițe în 2004, apoi poticnit și oprit de tot în 2011, reluat în ultimii trei ani pe bucățele, proiectul pentru construirea celor 450 de kilometri dintre Borș și Brașov a fost deblocat anul trecut, când niciun tronson n-a rămas nedat în lucru ori nelicitat.

În Bihor, însă, e compromis din nou. După ce firme din grupul Selina au realizat porțiunea dintre Borș și Biharia, iar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) le-a încredințat-o și pe cea dintre Biharia și Chiribiș, proiectul este periclitat de neînțelegeri grave între beneficiar și antreprenor.

BIHOREANUL a aflat dedesubturile conflictului, atât de serios încât și CNAIR, și constructorii se gândesc la „divorț”. Miza este o sumă de 30 milioane euro, iar consecințele ar fi dezastruoase: o nouă amânare ar însemna pierderea finanțării europene și alți câțiva ani în care românii nu vor putea circula cu viteză decât ca să iasă din țară.

Criză după criză

După criza economică provocată anul trecut de pandemie, firmele din Bihor care își relansează activitatea se confruntă cu o criză acută a forței de muncă.

Economia județului are nevoie urgentă de 3.000 de angajați, mai ales în domeniile ospitalității și în construcții, meseriașii fiind pe cale de dispariție, iar forța de muncă rămasă nu este dispusă să accepte salarii sub 2.000 lei în mână.

TIMP LIBER

Leapşa prin Oradea

Jocuri, ateliere, teatru, concerte şi demonstraţii pe Crişul Repede, la o nouă ediţie a festivalului Street Delivery.

Între 18 şi 20 iunie, orădenii sunt invitaţi să-şi amintească de farmecul şi de distracţiile copilăriei, dar şi să (re)descopere mai multe frumuseţi ale oraşului în care trăiesc.

ORADEA NOASTRĂ

Vrei, nu vrei, plăteşti!

Indiferent că stau la case sau la blocuri, orădenii trebuie să plătească pentru deşeurile pe care le aruncă. Iar dacă nu vor să le colecteze separat şi nici să achite facturi în funcţie de volumul de gunoaie generat, nu vor scăpa de taxa specială impusă de Primărie.

Din 1 iunie, Oradea are o taxă de salubritate în valoare de 27,5 lei pentru fiecare persoană fără contract cu RER Vest. Situaţie în care se află 4% dintre orădenii de la case şi 15% dintre asociaţiile de la blocuri...

Oradea (se) „deşteaptă”

Probabil, cea mai utilă învăţătură a pandemiei de Covid-19 este că problemele birocratice se pot rezolva de la distanţă, iar Oradea nu vrea să uite lecţia.

Luna viitoare, după o vizită de studiu în Estonia, cea mai digitalizată ţară europeană, şefii Primăriei vor putea prezenta o strategie de digitalizare, în ton cu tendinţa europeană. Dacă planurile vor deveni realitate, în următorul deceniu orădenii ar putea să-şi schimbe radical felul în care interacţionează cu administraţia locală.

Directorul ABA Crişuri, Ionel Avrigeanu: „Nu e o plăcere să tai un pom, dar uneori este necesar”

Malurile apelor curgătoare sunt, adesea, locuri preferate de promenadă, mai ales în oraşele unde cu greu se mai găsesc zone naturale nealterate. Tocmai de aceea, orădenii sunt sensibili la orice schimbare făcută pe malurile Crişului ori ale Peţei, iar Administraţia Bazinală de Apă Crişuri este adesea criticată pentru tăierile de copaci pe care le comandă. Directorul Ionel Avrigeanu afirmă, însă, că numai arborii care încurcă amenajările hidrotehnice sunt puşi la pământ.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Deputatul Mihai Lasca, condamnat definitiv: 2 ani de închisoare cu suspendare pentru că și-a bătut rivalul în trafic; Accident cumplit în Bihor: Un băiat de 14 ani a murit; Escrocul din Oradea care i-a disperat pe procurorii germani: tunuri de aproape 800.000 euro în 2 luni!; Bolojan despre temutele reforme în teatre și filarmonică: „Nu înseamnă o duşmănie faţă de cultură”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON