Oradea, de vânzare
Lipsită de un aeroport internaţional şi intrată târziu în reabilitare, vizitată doar de clienţii Băilor Felix şi de călătorii în tranzit, Oradea îşi caută abia acum brandul turistic. Oradea îşi defineşte primele strategii de turism după ce, spre deosebire de alte oraşe din Transilvania, precum Sibiul, Clujul şi Braşovul, în ultimii 25 de ani a lipsit aproape cu totul din cataloagele cu oferte ale agenţiilor de profil din ţară şi străinătate.
Condamnat la şefie
Rămas fără funcţie după o condamnare la închisoare cu suspendare, fostul edil şef din Paleu continuă să conducă Primăria din postura de consilier al... viceprimarului. Somogyi Ludovic este acuzat că, încă din a doua zi după pierderea mandatului, ocupă un post anume înfiinţat pentru el, de sfetnic al viceprimarului Szebeni Alexandru, care i-a preluat atribuţiile doar formal, în realitate lăsându-i comanda instituţiei.
Ai, n-ai, dai!
În goană după bani, municipalitatea a înzecit anul acesta acţiunile de executare silită a datornicilor. Până la sfârşitul lunii iunie, Direcţia Economică a Primăriei a transmis peste 16.000 de somaţii de plată, de şapte ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi, în premieră, a pus la plată inclusiv debitori din Germania, Israel sau SUA.
Nici cu sapa, nici cu mapa!
La 2 luni după "concedierea" firmei care trebuia să refacă DN76 Oradea-Beiuş, Compania Naţională de Drumuri încă n-a "angajat" o alta din cauza... birocraţiei. Dosarul licitaţiei prin care se caută noi constructori pentru finalizarea în acest an a lucrărilor pe tronsonul de 50,3 kilometri a "dospit" la Autoritatea pentru Achiziţii Publice, licitaţia urmând să fie anunţată abia la începutul acestei săptămâni.
Hoţi la rafturi
Comercianţii din Oradea se confruntă săptămânal cu cel puţin două furturi ori tentative de furt comise fie din sărăcie, fie din cleptomanie sau pur şi simplu de plăcere. Potrivit firmelor de pază şi rapoartelor Poliţiei, produsele cele mai căutate de hoţi sunt cele alimentare, de la mezeluri şi brânzeturi, la băuturi şi ţigări, în top urmând produsele cosmetice, de la parfumuri şi vopsea de păr, până la spray şi odorizante.
TIME OUT
Şcoala din vacanţă
Pe cât de încântaţi sunt copiii de vacanţa mare, pe atât de preocupaţi sunt părinţii lor care trebuie să găsească modalităţi să-i ţină ocupaţi toată vara. Drept urmare, diverse asociaţii şi instituţii de învăţământ din Oradea organizează în sezonul estival tabere de aventură şi şcoli de vară unde copiii pot lua parte la activităţi educative, dar mai ales distractive, ce includ de la înotul în piscină la vizionarea unor filme. Evident, însă, distracţia costă...
ORADEA NOASTRĂ
Euro-Reciclarea
Când se întorc după un sejur prin străinătate, românii nu mai contenesc să-i laude pe occidentali, să povestească întruna cum acolo totul este frumos şi ordonat iar, în schimb, noi suntem rămaşi în urmă. Secretul? Nu e nicio minune, doar că "dincolo", în Vest, toţi respectă regulile, de la mic la mare.
Aşa stau lucrurile şi cu colectarea deşeurilor, şi acesta e motivul pentru care Germania, de pildă, reciclează 60% din ce aruncă, în timp ce în România abia se recuperează, cu indulgenţă, 5%. Spre lauda noastră, Oradea este din acest punct de vedere peste media naţională, reciclând cam 15% din gunoaiele pe care le produc locuitorii oraşului.
Apă pentru verde
La plimbare prin oraş, orădenii pot observa că unele spaţii verzi sunt cu adevărat verzi, în timp ce altele sunt pământii. Diferenţa o face apa: zonele irigate supravieţuiesc căldurii de peste vară, fie şi toride, în vreme ce restul ard sub razele dogoritoare. Primăria vrea să rezolve problema, astfel că a început să introducă instalaţii de irigat şi în scuarurile unde nu erau. Peste tot.
Război putorii
Orădeancă get-beget, Nadia Pal a locuit mai bine de un deceniu la Arad. În urmă cu doi ani, s-a reîntors la Oradea, cu cele două fete ale ei cu tot, poate pentru totdeauna. Din primele zile petrecute acasă nu i-a mirosit, totuşi, a bine. "Locuiesc în Ioşia şi sunt zile la rând în care nu pot să ţin geamurile deschise, pentru că afară pute a dejecţii. E inuman!", spune femeia.
Duhorile care acoperă periodic vestul oraşului şi pe care autorităţile nu pot sau nu vor să le oprească au determinat-o pe Nadia să pornească la luptă. Pe cont propriu, tânăra a început o campanie pe care, spune ea, n-o va abandona până când va putea respira în Oradea...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.