Cercetat sub control judiciar pentru corupţie, deputatul Sebastian Ghiţă a fost marţi, la sediul DNA Ploieşti, unde i-au fost prezentate noi acuzaţii.
Potrivit DNA, deputatul Ghiţă este acuzat de dare de mită şi instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit, respectiv spălare de bani, sub paravanul sponsorizării echipei de baschet Asesoft.
În dosar este urmărit penal şi fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.
„În cursul anului 2013, suspectul Bădescu Iulian, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea suspectului Ghiță Sebastian Aurelian, a acordat unui club sportiv, susținut de acesta din urmă, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale cât și un folos necuvenit, obținut de asociația respectivă”, arată comunicatul DNA, specificând că finanțarea avut loc în contextul unei selecții de proiecte privind programul „Promovarea sportului de performanță", organizată de Clubul Sportiv Municipal Ploiești (aflat sub autoritatea Consiliului Local Ploiești).
Atât doar că, pentru alocarea sumei, fostul primar a pretins și primit de la Ghiță, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care suspectul Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei, arată DNA.
Procurorii notează că, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi suspecți.
„În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian, a disimulat adevărata natură a provenienței a imobilului, prin efectuarea unor plăți (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de suspectul Bădescu Iulian. Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de suspectul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de suspectul Ghiță Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită”, mai arată DNA.
De cealaltă parte, potrivit Mediafax, Ghiţă a respins acuzaţiile, spunând că ceva i-a ”dat cu rest” în dosarul în care procurorii îl acuză că i-a dat mită fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, susţinând că echipa de baschet nu i-a aparţinut şi că mita pe care ar fi dat-o este aproape egală cu finanţarea primită de echipă de la bugetul local.
”Ceva mi-a dat cu rest: valoarea respectivului imobil şi valoarea finanţării primite de echipa de baschet de la primărie sunt aproape egale. Ce nu prea înţeleg este: dacă tot controlam o firmă care avea o casă şi nişte bani se dorea să ajungă la baschet de ce nu s-or fi dat banii la baschet şi a trebuit să-i ia primarul ca să-i dea de la primărie… E ceva care nu reuşesc să înţeleg. (…) Se presupune că primarul a primit o casă ca să dea banii din bugetul local, dar casa avea aceeaşi valoare ca banii din bugetul local. Şi atunci la ce dracu să-i mai dai o casă…”, a afirmat deputatul Sebastian Ghiţă, marţi, la ieşirea de la DNA Ploieşti.
Întrebat dacă l-a determinat pe fostul edil Bădescu să finanţeze echipa de baschet CSU Asesoft Ploieşti cu bani de la bugetul local, Ghiţă a spus că finanţările nu se acordă de către primar, şi a recunoscut, tot la întrebări, că e într-o relaţie de prietenie cu fostul edil.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.