URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2022, 11:28

Ministrul de externe al Ucrainei, primit la București de Nicolae Ciucă: „Suntem recunoscători României” (FOTO)

Ministrul de externe al Ucrainei, primit la București de Nicolae Ciucă: „Suntem recunoscători României” (FOTO) (sursa foto: Twitter, Dmytro Kuleba)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, se află, vineri, la București, unde a avut deja o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, urmată de una cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. În cadrul întrevederii, a fost analizată situația de securitate și militară din regiune, în urma agresiunii militare ruse”, se arată într-o informare transmisă vineri de Guvernul României.

Potrivit informării oficiale, premierul român a prezentat eforturile autorităților, alături de societatea civilă, voluntari și organizații umanitare internaționale în sprijinirea celor peste 800 de mii de refugiați ucraineni intrați în România de la izbucnirea războiului.

De asemenea, Nicolae Ciucă i-a dat asigurări ministrului ucrainean că România va continua să sprijine Ucraina. „A fost evidențiat rolul important al hub-ului umanitar de la Suceava în colectarea și coordonarea formelor de sprijin acordat la nivel european și internațional. Cu aceeași ocazie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări de continuare a sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiați, facilitarea exporturilor ucrainene”, se arată în comunicat.

La rândul său, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a prezentat pe larg situația militară de pe teren din Ucraina și a mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru tot sprijinul acordat și solidaritatea manifestată încă de la declanșarea agresiunii militare ruse.

Totodată, diplomatul ucrainean a transmis României invitația de a contribui substanțial la eforturile necesare pentru reconstrucție în Ucraina.

Pe Twitter, Dmytro Kuleba a publicat câteva fotografii de la întâlnirea cu Nicolae Ciucă, spunând că a discutat despre cooperare în domeniile: comerț, energie și infrastructură. „Suntem recunoscători României pentru că susține Ucraina și primește refugiați ucraineni”, a adăugat acesta.

De la începutul războiului, România a primit refugiați din Ucraina, a deschis un hub umanitar la Suceava, de unde pleacă ajutoare în țara vecină, și a trimis un transport cu căști, vești antiglonț și alte echipamente de tip militar.

Unele voci din interiorul țării au criticat România că nu trimite mai multe ajutoare militare în Ucraina, însă Guvernul și președintele României, Klaus Iohannis, nu au dat explicații clare în acest sens.

De curând, însă, pe site-ul Ministerului Apărării, la rubrica “acte normative aflate în procedură de transparență decizională”, a fost publicat un proiect de Ordonanță de Urgență care ar modifica legislația în vigoare, în sensul permiterii realizării de donații de echipamente militare din rezervele țării, în contextul războiului din Ucraina, scrie Spotmedia.ro.

Având in vedere actualul context de securitate care este grav afectat de invazia militară executată de Federația Rusă împotriva Ucrainei, luând in considerare faptul că, la nivelul Alianței Nord-Atlantice, au fost stabilite succesiv măsuri de întărire și consolidare a capacităților de apărare…,…având în vedere necesitatea identificării mecanismelor adecvate realizării transferului de produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale între statele aliate sau partenere, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță…: Forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către state aliate sau partenere, în baza solicitărilor primite, în scopul acordării sprijinului cu titlu de ajutor, în situațiile temeinic justificate de evoluția mediului de securitate și când sunt afectate interesele României”, se arată în proiectul publicat în procedura de transparență decizională.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus joi că „este posibil” ca România să doneze Ucrainei armament şi avioanele MiG-21 LancerR ţinute la sol.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON