URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2022, 09:02

Meşterul maestrului: Un tâmplar din Bihor a devenit cunoscut prin reproducerea maşinăriilor lui Leonardo Da Vinci (FOTO)

Meşterul maestrului: Un tâmplar din Bihor a devenit cunoscut prin reproducerea maşinăriilor lui Leonardo Da Vinci (FOTO) VIZITĂ LA CETATE. Câteva dintre lucrările lui Ludovic Antal pot fi văzute şi la Muzeul oraşului Oradea, unde a fost amenajată o expoziţie interactivă, vedeta fiind o obuzieră (foto) care scoate zgomote şi un abur gălbui
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu o gândire vizionară de excepţie, Leonardo Da Vinci a fost un geniu al Renaşterii, artist şi om de ştiinţă. În timp ce creaţiile sale plastice au cunoscut faima încă din perioada vieţii, invenţiile sale au fost recreate la mult timp după moartea sa.

Copii ale unora dintre documentele lui Da Vinci au ajuns în urmă cu aproape 20 de ani în mâinile orădeanului Ludovic Antal, care în câţiva ani a reuşit să realizeze din lemn de tei, fag şi stejar maşinării pe care savantul şi le imagina acum cinci secole.

Pe cont propriu

 Ludovic Antal, sculptor în lemnViaţa lui Ludovic Antal (foto), un orădean acum în vârstă de 52 de ani, a fost banală până la începutul anilor 2000. După ce a urmat şcoala profesională de pe lângă Fabrica de Mobilă Alfa din Oradea, în domeniul tâmplăriei, a lucrat la mai multe ateliere private din oraş. A învăţat repede să facă uşi, leagăne şi piese de mobilier, dar şi sculpturi de diferite mărimi.

S-a căsătorit în 1990 cu Edith, o bihoreancă din Valea lui Mihai, iar după câţiva ani au decis să se mute din oraşul aglomerat în Cauaceu. În spatele locuinţei, bărbatul şi-a amenajat un atelier şi prelua adesea comenzi la care lucra după serviciu, pentru ca în 2005 să devină propriul şef.

Vizita profesorului

I-a mers bine încă din primele luni. "Am avut multe comenzi de la prieteni şi cunoştinţe. Clienţii erau mulţumiţi şi mă recomandau altora. De multe ori munceam mai mult decât în anii în care am fost angajat", povesteşte bărbatul. Pe finalul anului a primit şi o comandă specială. Un prieten i-a adus în atelier un universitar italian, Michele Lombardi, care de multă vreme căuta un tâmplar talentat...

"Mi-a spus că vrea să fac mai multe maşinării din lemn după schiţele lui Leonardo Da Vinci, iar apoi să organizeze expoziţii dedicate acestuia în muzee din sudul Italiei. Am fost încântat. De mic eram fascinat de invenţiile sale, dar nu m-am gândit niciodată că aş putea face asta. Mi-a dat copiile schiţelor pe care le avea, am acceptat oferta şi am început să studiez lucrările", îşi aminteşte orădeanul.

Schiţele sunt copii din seria faimoaselor "Codice", peste 5.000 de pagini cu desene artistice şi tehnologice ale maestrului Renaşterii, care au fost răspândite în colecţii publice sau private, cum ar fi cele ale Bibliotecii Regale de la Castelul Windsor ori ale Institutului Francez din Paris.

Expoziţii în Florenţa

Parteneriatul dintre Antal şi Lombardi a durat doi ani, timp în care bihoreanul a livrat peste 40 de lucrări. Între acestea, un deltaplan care imită aripile păsărilor, un tanc la dimensiuni miniaturale de forma unei ţestoase, cu tunuri de jur împrejur, o bicicletă, o maşină cu suspensie. A fost pentru prima dată când Antal a câştigat mii de euro de pe urma muncii sale.

Lucrările au călătorit prin muzee din cele mai frumoase oraşe ale Italiei, precum Roma, Florenţa, Milano sau Sardinia. De multe ori bărbatul a fost şi invitat împreună cu familia la vernisaje, ocazie cu care s-a împrietenit cu mulţi muzeografi.

"După încetarea colaborării mi-au rămas multe schiţe nefolosite. M-am gândit că ar fi ingenios să investesc într-o expoziţie proprie şi să închei parteneriate cu muzeele, aşa cum făcea şi Michele Lombardi", spune meşterul.

Şi la Oradea

În câteva luni a pregătit o expoziţie formată din 15 piese, care a ajuns la muzee din Ungaria, Croaţia, Germania, Italia, Austria şi România. "Prima dată fac desenele pe carton, iar apoi tai fiecare bucată, asamblez, iar soţia şi cei trei copii mă ajută să terminăm. Ei lăcuiesc şi şlefuiesc toate bucăţile. Ne-a fost uşor să comunicăm cu muzeele, odată ce am ajuns la câteva din străinătate, ne-au recomandat expoziţia şi altora", explică el.

Preferatele lui Ludovic sunt aparatele de zbor (foto)

"Este uluitor modul în care gândea Da Vinci în Evul Mediu. A studiat intens structura aripilor păsărilor şi a calculat greutatea şi mărimea lor, totul pentru a ajuta omenirea să zboare, lucru care s-a întâmplat mult mai târziu", zice bărbatul.

În total, bihoreanul a investit în exponatele sale circa 50.000 euro, dar susţine că a meritat. Anul acesta are şi planuri noi.

În februarie a finalizat o expoziţie despre evoluţia bicicletei din lemn, cu 15 piese, cu care speră că va avea un nou succes. În fond, şi aceasta are câteva exponate gândite tot de maestrul său din alte timpuri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON