URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2016, 15:55

Lansare de carte la Oradea: Publicistul Florin Iaru va prezenta un roman „atroce”, iar actriţa Ioana Dragoş Gajdo va „dramatiza” câteva scene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri, 30 noiembrie, de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Municipiului, publicistul Florin Iaru va prezenta romanul „Călătoria” al scriitoarei Lili Crăciun, nu demult stabilită în Oradea de la Iaşi, evenimentul urmând să fie completat cu interpretarea unor scene din carte de către actriţa Ioana Dragoş Gajdo de la Teatrul Regina Maria şi a lui Ionuţ Şerban, de la Asociația pentru Generația Ta.

Romanul „Călătoria” dezbate un subiect care a stârnit dispute aprige în ultima vreme, dreptul femeii de a dispune de propriul corp. Povestea are loc în ultimii ani ai comunismului românesc, când peste 10.000 femei au murit și alte câteva sute de mii au rămas mutilate fizic și psihic pentru tot restul vieții ca urmare a unor intervenții empirice nereușite pentru a scăpa de sarcini nedorite.

„O călătorie ce nu trebuia făcută, dar o carte care trebuie citită”, spune despre roman poetul Dorin Obreja: „Cu siguranţă, călătoria personajului nu ar fi trebuit să aibă loc, asemenea întregului fenomen tragic ce a constituit o realitate a trecutului nu foarte îndepărtat şi a devenit un subiect prea puţin cunoscut şi încă mai puţin abordat în prezent. Experienţa dramatică a victimelor fenomenului amintit le face pe acestea să aibă nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a se mărturisi. Iar cînd dorinţa confesării se întâlneşte cu talentul, cum este cazul la Lili Crăciun, rezultă o carte ce, indubitabil, trebuie citită”.

Romanul, arată şi scriitoarea Doina Popescu, „decupează o secvență din viața unui cuplu din middle-class-ul românesc la finele regimului comunist-ceaușist”, iar călătoria pomenită în titlu „te ține cu sufletul la gură, cu răsturnari de situații pe cât de neașteptate pe atât de verosimile totuși, în logica acelui regim politic care, în situații de viață extreme, îi obliga pe indivizi sa ia decizii rapide, sub impulsul unui bine sau al unui rău crescut în ei parcă în mod natural”.

„O carte atroce, exact așa cum a fost și epoca aceea”, spune despre „Călătoria” şi criticul Liviu Antonesei, în timp ce un altul, Leonard Relea, consideră că „Autoarea reușește să pună pe hârtie gânduri, sentimente, stări, cu atâta acuratețe și cu un fin simț al detaliului, încât par că sunt trăite chiar de către cititor. Nu aș vrea să știu ce ar simți o femeie care a trecut prin situații identice în momentul în care va citi cartea. Aș putea spune că e interzisă cardiacilor. Cele 300 de pagini ale romanului sunt un tur de forță prin memorie, o descătușare aproape violentă a amintirilor blocate zeci de ani în sertarele subconștientului”.

„Pe scurt, în cele șapte zile prin care ne poartă amintirile profesoarei Liana se întâmplă lucruri care-i dau femeii viața peste cap, simțind mai mult decât în întreaga ei existență ce înseamnă să nu contezi, să fii victimă în adevăratul sens al cuvântului și să nu ai nicio putere în fața absurdului și a nedreptății. Liana, ca orice femeie pentru care contracepția era interzisă, iar avortul o infracțiune, trece prin situații și stări de infarct, suferind și umilindu-se peste puteri în lupta sa surdă cu sistemul care nu o lăsa să decidă asupra propriei sale existențe. Durere fizică și tortură psihică. Astfel s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, romanul lui Lili Crăciun. O bucată de viață, așa cum a fost”, a scris despre roman scriitoarea Eugenia Crainic.

În aceeaşi seară, poeta Georgeta Resteman va prezenta o a doua carte semnată de Lili Crăciun, „Menajerele soacrei mele”, care reunește 13 povești de viață ale celebrelor „badante”, femei care îngrijesc în Italia persoane în vârstă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON