URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2023, 13:15

Instalație multimedia inedită la Muzeul Cetății Oradea: vizitatorii devin personaje ale unei picturi celebre (FOTO)

Instalație multimedia inedită la Muzeul Cetății Oradea: vizitatorii devin personaje ale unei picturi celebre (FOTO) foto: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expusă în Muzeul Cetății Oradea, lucrarea unui masterand al Facultății de Arte, a Universității din Oradea, a stabilit un record de vizitatori. Folosind noile tehnologii, Pavel Corpodean a realizat o instalație intitulată „Beyond the Canvas”, ce dă o nouă viață și noi sensuri lucrării „Las Meninas” a marelui pictor spaniol Diego Velázquez.

Instalația artistului orădean ocupă o întreagă sală de expoziție și propune vizitatorului mai multe tehnici artistice specifice mediilor de comunicare contemporane, elemente de fotografie, lightbox-uri, stickere, ecrane 3D, prin intermediul tehnologiei privitorul devenind el însuși un personaj la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei.

„3.000 de vizitatori, în mai puțin de două săptămâni! „Instalația” artistului orădean Pavel Corpodean a stabilit deja un record, pentru o expoziție la Oradea și, mai ales, pentru o creație artistică atât de modernă”, arată un comunicat al Universității orădene.

„Desigur, oamenii intră și sunt cât se poate de surprinși să se vadă pe ei înșiși în lucrarea lui Velázquez”, spune Corpodean, care arată că lucrarea lui este și un experiment social cu mai multe dimensiuni. Afișată la intrarea unui complex comercial, pictura lui Velázquez n-a stârnit deloc interesul trecătorilor, în schimb, atunci când s-au văzut proiectați în tablou, vizitatorii expoziției au făcut ochii mari.

„Unii își fac selfie-uri. Alții fac un pas înapoi. Oamenii reacționează foarte diferit. Tinerii sunt cei mai atrași de ceea ce se întâmplă «în instalație», scot telefoanele, fac fotografii, gesticulează... E o dorință de a se afirma și de a face parte din acest spațiu clasic”, spune artistul, convins că tocmai elementele de interactivitate ale lucrării sale au făcut-o atât de atractivă pentru public, dar și de realitatea că azi lumea comunică mult mai mult prin intermediul imaginilor vizuale.

„Autorul ne introduce în acest proiect făcându-ne să pășim și să ne integrăm într-o operă realizată de câteva sute de ani, prin mijloacele tehnologiilor multimedia contemporane”, a explicat lect. univ. dr. Kante Meister, coordonatorul masterandului. Universitarul orădean subliniază că opera lui Velázquez – ce aduce în imagine o scenă de familie, foarte complexă - a reprezentat la rândul ei un moment de cotitură în istoria artelor plastice, chiar și la 1658, când a fost pictată. „Suprafețele atelierului lui Diego Velázquez devin practic ferestre ale lumii contemporane, ale inserțiilor noastre într-o operă majoră a istoriei artelor”.

Originala instalație a artistului Pavel Corpodean poate fi văzută, în Muzeul Cetății din Oradea, până la început de septembrie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON