URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2022, 12:15

Inedit: Lecții de istorie pentru directorii de instituții din Bihor, la ședințele de la Prefectură

Inedit: Lecții de istorie pentru directorii de instituții din Bihor, la ședințele de la Prefectură Istoricul Sorin Șipoș, ascultat cu atenție și de subprefectul Bothazy Nandor și de secretarul general al Prefecturii, Tibor Feneși
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din această lună, fiecare ședință a Colegiului Prefectural Bihor, care adună toți directorii de instituții deconcentrate din județ, va începe cu o scurtă lecție de istorie. Inițiativa a avut-o prefectul Dumitru Țiplea, care a adus un istoric în fața directorilor bihoreni.

„Începând de acum, avem un invitat permanent, profesorul Sorin Șipoș, care la începutul fiecărei ședințe, ne va prezenta cel mai important moment al lunii sau o personalitate marcantă. Azi, va evoca personalitatea lui Avram Iancu, la 150 de ani de la moartea acestuia”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea, miercuri, în debutul ședinței Colegiului Prefectural.

După ce a mulțumit pentru invitația neobișnuită primită, istoricul Șipoș a spus că mai bun omagiu adus înaintașilor pe care istoria i-a reținut nu poate exista.

Prima lecție de istorie a ținut câteva minute, timp în care Sorin Șipoș a citit testamentul lăsat de Avram Iancu, datat 20 decembrie 1850, în care fostul avocat și revoluționar spunea că își dorește să-și vadă națiunea fericită.

Istoricul a spus apoi audienței că Avram Iancu „a fost un lider al revoluționarilor din Munții Apuseni”, care „la 24 de ani a condus ostilitățile de apărare a munților Apuseni și ideea de limbă și de națiune română”.

Poziționat chiar în fața subprefectului Bothazy Nandor și a secretarului general al Prefecturii, Tibor Feneși, Șipoș a precizat că revoluționarii români și maghiari din 1848 militau pentru drepturi civile, dar în plus românii și pentru conservarea identității naționale, dar totodată că români și unguri deopotrivă au fost persecutați de autoritățile imperiale habsburgice.

„În 1850 toate speranțele românilor s-au prăbușit privind drepturile politice și eliberarea lor din iobăgie, când aproximativ 90% din românii transilvăneni erau iobagi, dar erau și maghiari iobagi. În 1850, disperat, necăjit, Avram Iancu se gândește că nu calea militară este drumul pentru ca românii să poată să câștige drepturi în Transilvania împotriva autorităților imperiale habsburgice, ci școala, învățătura, el însuși fiind un lider din Apuseni care a fost trimis la școală”, a precizat Sorin Șipoș.

Astfel, Avram Iancu a fost un susținător al creării unei elite intelectuale, a promovat necesitatea studiilor, inclusiv superioare, convins că doar asta ar mai putea salva națiunea română. Urmarea? „Toți cei care au pregătit Unirea din 1918 au fost oameni care au urmat studii superioare”, a precizat Șipoș.

Istoricul le-a adus directorilor bihoreni și 25 de exemplare din „cea mai frumoasă ediție care s-a scris despre Avram Iancu”, de către istoricul Silviu Dragomir, unul dintre secretarii Marii Adunări Naționale din 1918. Cartea lui Dragomir a fost reeditată acum de Șipoș împreună cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop. La finalul ședinței de Colegiu Prefectural, directorii au stat la coadă pentru a obține gratuit volumul și chiar un autograf de la istoric.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asta-i buna, rău!
O idee excelenta dacă ne gândim la: cât au citit domnii directori la viața lor, cum, când si unde si-au făcut studiile, care au fost criteriile pe baza cărora au fost promovați … Chiar dacă seamănă cu ceva din epoca împușcatului, nu este lipsit de sens, evident negativ, putina educație politica-patriotica a acestor domni. Pe când intenționați sa “ieșiți din prefectura” sa impuneți aceasta practica in toate instituțiile statului?! Domnule prefect, dumneavoastră, ce ați mai citit in ultima vreme in afara de gargara patriotarda?! Vedeți sa nu va pătați cămașa cu “cărămida”. Materialul rezista ca este DKNY! Când nu mai aveți ce spune, recurgeți la istorie pentru a șterge din memorie prezentul!
Postat 19 Octombrie 2022, 14:23 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON