URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2023, 13:22

Guvernul îşi asumă răspunderea pe reforma fiscală. "Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament, nu cedez un milimetru, indiferent de presiuni", spune Ciolacu (VIDEO)

Guvernul îşi asumă răspunderea pe reforma fiscală. 'Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament, nu cedez un milimetru, indiferent de presiuni', spune Ciolacu (VIDEO) foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda protestelor şi discuţiilor tot mai aprige pe această temă, premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma fiscală.

Anunţul a fost făcut de premier înaintea şedinţei de Guvern de joi.

"Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme şi dreptate socială. Trebuie să separăm apele şi românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme şi să ducă această ţară înainte şi cine se opune şi luptă pentru privilegii şi pentru marile averi. Eu cred că aceasta este calea şi vă anunţ că voi merge înainte cu toată fermitatea!", a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a mai spus că a văzut vociferări "chiar şi atacuri din partea unor ipocriţi care au uitat ce obligaţii au pus cu mâna lor în PNRR şi acum le critică".

"Vă spun că nu mă sperie nimic. Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem. Voi merge până la capăt pentru a tăia risipa şi pentru ca toţi să plătească ceea ce se cuvine în această ţară", a mai spus el, potrivit HotNews.ro.

Susţinând că "risipa bugetară, evaziunea şi ocolirea taxelor - cumulate sunt frâna care ţine pe loc dezvoltarea României", prim-ministrul a precizat că "miliarde de euro ajung în buzunarele unor şmecheri sau sunt risipite cu instituţii care se calcă pe picioare în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale şi şcoli".

HotNews.ro scrie că, potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

"Înainte de acest moment, Guvernul transmite în Parlament proiectul, iar senatorii şi deputaţii pot depune amendamente pe care executivul poate sau nu să le preia. După angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, în termen de trei zile, se poate depune o moţiune de cenzură, care, dacă e adoptată, cabinetul este demis", explică sursa citată.

Conform procedurii, dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern. În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere, mai explică HotNews.ro.

Digi24.ro scrie că liderii celor două partide, PSD şi PNL, au decis, luni, măsurile fiscale cu care vor merge ministrul Finanţelor şi premierul la Bruxelles pentru a le discuta cu Comisia Europeană. Acestea vor fi adoptate de Guvern, urmând ca o parte dintre ele să se aplice din octombrie, iar restul din ianuarie. Intenţia Guvernului este de a convinge Comisia Europeană că va reduce deficitul faţă de anul anterior, însă acesta va depăşi ţinta asumată în proiectul de buget, arată sursa citată.

Totul, în contextul în care Executivul trebuie să reducă deficitul bugetar. "Pe evoluţia actuală, fără măsuri, ne îndreptăm spre 5,8-6%. Trebuie să reducem deficitul cu cel puţin 0,5-0,7%", spun surse Digi24.ro.

Printre măsurile pe care Coaliţia le ia în calcul se numără eliminarea unor facilităţi fiscale, impozitarea multinaţionalelor pe cifra de afaceri, dacă impozitul pe profit este mai mic de 1% din CA, precum şi reducerea plafonului pentru IMM-uri. Liderii PSD şi PNL au discutat şi despre introducerea aşa-numitei "taxe pe lux".

Anunţul lui Ciolacu vine în contextul în care în cursul dimineţii de joi, angajaţii din Finanţe au declanşat un nou protest spontan, inclusiv în Bihor.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, aproximativ 80 dintre cei peste 250 de angajaţi orădeni ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor şi colegii lor din Aleşd, Marghita, Beiuş şi Salonta au întrerupt lucrul joi dimineaţă, într-un "protest spontan", despre care afirmă că este cauzat de nerespectarea de către liderii coaliţiei de guvernare a angajamentelor asumate de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la precedentul "protest spontan", din 11 august. Finanţiştii spun că vor protesta spontan zilnic.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
jalnic
Mare papagal ciolacu asta: cine in preseaza si la cine nu cedeaza? Au majoritate in parlament, un ministru pnl ii propune modificari radicale, el le tot modifica dupa interese si tot el zice ca nu cedeaza? Este un papagal care vrea sa arate ca el face reforme, dar toti cei de la guvernare de fapt nu fac nimic pt oameni, ci doar pt interesele lor! psd=pnl=zero
Postat 24 August 2023, 23:09 de oradea_mea_si_a_ta
genul...
sa nu se duce dupe Tudose , nu ca n-are dreptate ..
Postat 24 August 2023, 15:49 de sodelica
daca...
Daca nu diminuam cheltuielile la aparatul bugetar....prin comasare, eliminare si restructurare in adevaratul sens al cuvantului.....nu am facut nimic. Bugetarii se scot prin delegari, detasari, transferuri etc. Si eu mi-as asuma raspunderea daca ar fi sa impun taxe mai mari...nu e mare lucru. Problema va fi.....de unde bani? Poti sa ceri....dar...
Postat 24 August 2023, 15:41 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON