Episcopia Romano-Catolică organizează, în premieră, o expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti. "Felix Terra" (Fericit este acest pământ!). Expoziţia încheie un şir de activităţi şi evenimente dedicate Anului Jubiliar Sfântul Ladislau.
"Felix Terra" este organizată la invitaţia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi va fi vernisată pe 14 decembrie, urmând să rămână pe simeze timp de trei luni. În Sala Mare a Muzeului Naţional de Istorie vor fi prezentate obiecte din patrimoniul istoric şi de artă bisericească legate de moştenirea Sfântului Ladislau.
Pe o suprafaţă de expunere de 1.000 mp, pe lângă cele aproape 150 de piese din colecţie proprie a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, printre care se remarcă o capodoperă a renascentismului flamand târziu, reprezentând-o pe Fecioara Maria, vor putea fi admirate şi piese care se află pentru prima dată în spaţii muzeale din România.
Bijuteriile funerare ale lui Sigismund de Luxemburg, Cronica de la Dubnica redactată la Oradea, cu o valoare inestimabilă în contextul legendelor Sfântului Ladislau, sunt doar câteva obiecte de marcă care vor fi expuse în această colecţie.
Expoziţia este realizată din colecţia proprie a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, cu contribuţia Muzeului Naţional al Ungariei, a Arhivelor Naţionale şi a Bibliotecii de Stat din Budapesta, precum şi a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.
La vernisaj va participa Excelenţa Sa Monsenior Miguel Maury Buendia, Nunţiu Apostolic în România, episcopul de Oradea, Böcskei László, precum şi alţi reprezentanţi ai organizaţiilor de cult din România.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.