URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2011, 12:02

Cseke Attila le-a vorbit viitorilor policitieni despre provocările la care a fost suspus ca ministru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii şi masteranzii Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării s-au întâlnit vineri cu senatorul bihorean Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii. Vreme de două ore, Cseke le-a vorbit tinerilor studenţi despre politicile publice şi provocările descentralizării, comunicarea în situaţii de criză, dar şi despre condiţia şi dilemele tânărului politician în România de azi.

Parlamentarul a dezbătut cu studenţii provocarea la care a fost supus cât a deţinut portofoliul ministerial: descentralizarea sistemului de sănătate. "Restructurarea sistemului public de sănătate s-a născut cu forcepsul", a spus Cseke, menţionând că măsura a fost una radicală şi fără precedent.

Fostul ministru a recunoscut că se aştepta la apariţia unor tensiuni în unele comunităţi în care au fost închise spitale, dar dacă nu ar fi forţat descentralizarea, problemele financiare ar fi devenit critice. "O evaluare efectuată după un an de la transferul spitalelor a evidenţiat, însă, că sumele alocate acestor unităţi au crescut, prin aportul administraţiilor locale, de peste 6 ori, ceea ce legitima măsura luată, poate cel mai de amploare proces de descentralizare de până acum din România", a precizat fostul ministru. Totodată, Cseke e convins că sănătatea va fi o temă acută de campanie electorală în plan local.

Cseke le-a mai spus studenţilor orădeni că e convins că politicienii tineri sunt mult mai dispuşi spre măsuri radicale. Însă, în opinia sa, clasa politică românească este "fracturată", simţindu-se inconsistenţa numerică a generaţiei de 40-55 de ani. "Creşterea şi promovarea tinerilor, validarea capacităţilor lor pe diverse trepte profesionale, ar fi un certificat de maturitate pentru fiecare formaţiune politică în parte", a afirmat senatorul.

Tot din experienţa sa ca ministru, Cseke a vorbit şi despre gestionarea comunicării în situaţii de criză, cu referire directă la tragedia de la maternitatea Giuleşti, când mai mulţi bebeluşi au murit arşi. Parlamentarul a spus că în astfel de situaţii, decisive sunt formarea şi organizarea echipei de management al crizei, autoritatea liderului acesteia, cunoaşterea în amănunt a experienţei locale care poate prevala, adesea, în faţa argumentelor "de la centru", mediatizarea corectă şi promptă a stării de fapt, în pofida presiunilor de tot felul.

Dialogul dintre studenţi şi fostul ministru a avut loc la Centrul Media Gaudeamus şi s-a înscris în calendarul acţiunilor Cercului Studenţesc de Analiză şi Dezbatere Politică, precum şi în programul Colocviilor Studenţilor Jurnalişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ioi
doi manageri inapoi...
Postat 14 Noiembrie 2011, 18:18 de turbanu
el
lipsa de respect din partea sefului de cabinet,care era un ordinar
Postat 14 Noiembrie 2011, 16:09 de EU
el
Cel mai bun
Postat 14 Noiembrie 2011, 16:07 de EU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON