URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2012, 09:48

Cseke a desfiinţat, Justiţia a anulat: Spitalul Ştei s-ar putea redeschide

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a dat dreptate Consiliului Local Ştei în ce priveşte situaţia spitalului din oraş, transformat pe vremea în care ministru al Sănătăţi, Cseke Attla, în centru de permanenţă.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de biroul de presă al Curţii, "instanţa a admis acţiunea formulată de reclamanţii primarul Oraşului Ştei şi Consiliul Local Ştei, precum şi cererea de intervenţie formulată de Spitalul Orăşenesc Ştei şi a dispus anularea parţială a hotărârilor de Guvern sub aspectul includerii Spitalului Orăşenesc Ştei pe lista unităţilor sanitare care se desfiinţează, respectiv pe cea a unităţilor care în anul 2011 nu pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate", arată textul documentului.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ioan Lucaciu afirmă că ştie despre soluţia favorabilă, dar deocamdată nu are detalii. "Curtea de Apel a admis acţiunea noastră şi a anulat HG 345 privind reorganizarea spitalelor, în ce priveşte situaţia oraşului Ştei. Mai multe detalii nu am deocamdată, urmează să primim minuta în câteva zile. Dar în paralel am vorbit şi cu domnul ministru Ritli (Ritli Ladislau, actualul ministru al Sănătăţii - n.r.), sunt planificat mâine dimineaţă în audienţă. Sper să mă ajute cu partea asta şi să nu facă recurs. Dar dacă nu va fi aşa, mă voi bate în continuare ca acest spital să fie deschis", a declarat Lucaciu.

Unitatea funcţionează în prezent ca centru de permanenţă pe lângă Consilul Local Ştei, în regim semi-privat. Înainte de desfiinţare, Spitalul Orăşenesc din Ştei avea compartimente de primire a urgenţelor, ginecologie, chirurgie, interne, neurologie, oftalmologie, ORL, imagistică şi laborator, deservind o populaţie de circa 30.000 de persoane într-o zonă cu relief muntos, greu accesibilă atât pe timp de iarnă, cât şi vara.

Cel mai apropiat spital de oraşul Ştei este Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş, municipiu aflat la 15 kilometri distanţă.

A doua unitate spitalicească din Bihor desfiinţată anul trecut, Centrul de îngrijiri din comuna Bratca, unde funcţiona o secţie de interne şi una de boli psihiatrice, a fost transformată în cămin pentru îngrijirea bătrânilor şi în centru de permanenţă medicală.

Cel mai apropiat spital din zonă este Spitalul Orăşenesc din Aleşd, situat la circa 17 kilometri distanţă de comuna Bratca.

Ambele unităţi medicale cu paturi desfiinţate în Bihor au fost închise în baza unui Ordin al fostului ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, intrat în vigoare din 1 aprilie 2011, fundamentat pe memorandumul încheiat în 2009 între Guvern şi FMI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
la vot impotriva ungurilor!
Cseke, moartea spitalelor! Votati-l, ca sa le desfiinteze si pe cele ramase si sa va duceti la el la consult! Romani, iesiti la vot pe 10 iunie! Avem un singur tur!!! Ungurii sigur vor merge, ei isi cunosc interesul, nu ca noi! Nu uitati ca al doilea tur nu mai exista, asa ca nu stati acasa pe 10 iunie!
Postat 27 Aprilie 2012, 10:58 de ioan
primar naiv
Primarul este un naiv daca crede ca unul ca Ritzli nu va face recurs ca sa-i acopere "opera" lui Csekee! CE conteaza ca Ritzli a fpst medic la Stei multi ani! La astia nu conteaza nimic,decat interesele lor si atat!
Postat 26 Aprilie 2012, 14:33 de stei
PRIVATUUUUUL nu ati auzit de EL !!!
in orice localitate este un spital de URGENTA dar in rest PRIVAT , nu confundati urgenta cu prevenire, tratarea BOLilor , ce D-zeu!
Postat 26 Aprilie 2012, 13:48 de hai ca suntem absurz
PRIVATUUUUUL nu ati auzit de EL !!!
dar in STEI nu sunt spitale PRIVATE? de ce NU! asimilati fonduri europene
Postat 26 Aprilie 2012, 13:47 de hai ca suntem absurz
pentru "platitor de impozite"
bai smechere tu chiar nu gandesti? sau esti membru UDMR, si acuma-l pupi in fund pe Cseke? e usor sa vorbesti daca tu ai un spital in zona, dar cei care nu au ce fac? MOR? si ce sa faca romanii cu azilele de batrani ale lui Cseke? in america sunt pline.....dar la noi ofera conditii de * si nici un batran nu vrea sa mearga la azil....
Postat 26 Aprilie 2012, 12:17 de alex
sa ii finanteze curtea de apel din spagi daca tot decide...
cutea de apel ar trebui sa-l finanteze din spagile care le primeste daca tot il deschide... tara lu' papura voda
Postat 26 Aprilie 2012, 09:58 de platitor de impozite
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON