URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2022, 09:41

Colectați selectiv! În două luni, orădenii care nu aruncă deșeurile au primit peste 500 de avertismente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de opt săptămâni, patrula mixtă formată de Primăria Oradea pentru verificarea modului în care orădenii aruncă deșeurile a depistat nereguli în pubelele a 489 persoane fizice și 68 de asociații de proprietari, se precizează în raportul de activitate al Direcției Tehnice din Primărie pentru anul trecut.

"Deşeu neconform"

Între 25 octombrie și 31 decembrie 2021, echipele de control (compuse din reprezentanți ai Primăriei, ai RER Vest și ai Eco Bihor) au verificat conținutul sacilor galbeni și al pubelelor maro de la casele de pe 126 de străzi din zona centrală și Rogerius, respectiv de la 176 de asociații de proprietari din cartierele Rogerius și Nufărul.

Cel mai adesea, patrula a găsit nereguli în pubelele maro, unde ar trebui să ajungă doar resturi vegetale, dar unii orădeni aruncă și deșeuri reziduale sau reciclabile.

Toți orădenii prinși că nu respectă colectarea separată au primit avertismente de la Poliția Locală, după ce echipa de control a lipit pe pubele sau saci un autocolant cu mesajul „deșeu neconform”.

Primăria Oradea a anunțat că aceste controale vor continua și în acest an, iar orădenii care vor fi prinși a doua oară cu nereguli nu vor mai primi avertismente, ci amenzi.

26% din deșeuri, reciclate

Pe de altă parte, Direcția Tehnică a mai raportat că, anul trecut, RER Vest a colectat de la orădeni 18.233 de tone de deșeuri, de la firmele și instituțiile din oraș alte 23.423 de tone, iar de pe străzi 17.456 tone. Cantitatea de deșeuri reciclate a fost de 2.278 tone, iar alte 10.110 tone au fost valorificate energetic.

Potrivit directoarei adjuncte a Direcției Tehnice, Adina Popa, gradul de colectare separată a deșeurilor din oraș a fost de 26%, mult sub ținta de 60% stabilită pentru acest an.

Totuși, pentru anul 2021, Oradea n-a trebuit să plătească nicio contribuție către Fondul de Mediu, deoarece dintr-o scăpare legislativă, nu au existat ținte aprobate pentru primăriile din țară. Dacă ținta era de 60%, Oradea ar fi plătit o penalizare de 1,5 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Trebuie sa recunosc...
...ca ideea cu platformele pt. colectarea deseurile e excelenta! Atat e de buna ca teama mi-e ca nu va tine mult. Treaba se adreseaza celor care vor sa selecteze deseurile. O data pe luna merg cu deseurile selectate si le pun in containerele aferente. Totul dureaza cateva minute.
Postat 06 Februarie 2022, 12:32 de pinonel
Cu asta se laudă neterminații.
Cu 500 de avertismente care se vor transforma curând în amenzi, nu cu câți reconvertiți de la #grămadă la #separat.
Postat 04 Februarie 2022, 10:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON