URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2016, 17:59

Cinste eroilor: Un monument dedicat eroilor din Sîntandrei a fost inaugurat în cimitirul din localitate (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 34 de eroi din Sîntandrei, căzuţi în cele două războaie mondiale, au, începând de duminică, un monument dedicat lor, lângă capela din cimitirul comunal. În jur de 200 de localnici au participat la festivitate, care marchează şi împlinirea a 725 de ani de atestare documentară a comunei.

Ceremonia s-au derulat dumincă începând cu ora 13, fiind oficiată de 9 preoţi, dintre care doi slujesc în comună, iar 7 sunt din Sîntandrei, dar slujesc în alte localităţi.

După ce subprefectul Iulius Delorean a citit mesajul prefectului Claudiu Pop, primarul Ioan Mărcuş le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa evenimentului. "După părerea mea, eroismul este mai presus de orice fericire, fiindcă însuşi faptul de a fi capabil de eroism este o fericire. Eroismul nu este numai o reacţie fizică în faţa morţii, ci şi una spirituală în faţa vieţii. Cinstim acum, aici, eroii cunoscuţi şi necunoscuţi, care s-au jertfit pentru comuna noastră. Cinste lor şi veşnică pomenire! Dăruim astăzi acest monument eroilor noştri, bărbaţi adevăraţi, care, atât în primul cât şi în al doilea război mondial, au plecat şi nu s-au mai întors. Recunoştinţă veşnică!", a spus edilul.

Cadrele militare au pomenit, apoi, numele tuturor celor 34 căziuţi la datorie: Bitea Florian, Blaga Dumitru, Bodea Ioan, Botoş Florin, Botoş Petru, Cheregi Gheorghe, Covaci Dumitru, Erdeli Dumitru, Gherman Teodor, Glodan Ioan, Gubaş Alexandru, Here Ioan, Ilieş Andrei, Iordan Ioan, Iovan Ioan, Iuhaş Dumitru, Lobonţ Ioan, Matei Mihai, Naghi Alexandru, Nichita Ioan, Nichita Teodor, Pop Teodor, Porciş Iosif, Silvaş Ioan, Tăut Iuliu, Torjoc Dumitru, Torjoc Florian, Torjoc Gavril, Totoran Andrei, Ungur Ioan, Ungur Victor, Vaşadi Alexandru, Vidican Ioan, Zaharia Teodor.

După discursurile profesoarei de istorie a şcolii din localitate, Marieta Bot, şi a preotului Mihai Tocai, fiu al satului, care au vorbit despre însemnătatea istorică a celor două războaie mondiale şi despre importanţa actelor de eroism, doi elevi din comună au rostit poezia "Cântec" şi fragment din "Scut şi armă" de George Coşbuc. S-a trecut, apoi, la depuneri de coroane.

La eveniment au luat parte şi consilierii locali din comună, dar şi oameni politici, respectiv reprezentanţi ai unor instituţii publice, ca de exemplu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Municipiului Oradea, Alin Haniş, şi cel al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Bihor, Florian Sîrca.

Dezvelirea monumentului a fost integrată în Zilele Comunei Sîntandrei, care se află la prima ediţie şi cuprinde o serie de evenimente sportive şi momente artistice. Potrivit primarului Ioan Mărcuş, monumentul a costat 160.000 de lei şi a fost construit de Simbac Oradea, fiind proiectat de firma Term.

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, în sunet de fanfară, în aplauzele tuturor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
REPLICA
Glorie eterna si recunostinta vesnica eroilor martiri ai comunei Santandrei ! Povestea taicu fie iertat ca 1940 inainte de dictat au primit permisie el si mai multi consateni din Santandrei de la armata austro ungara ca sa -si rezolve problemele din agricultura campania de toamna ( sfecla de zahar, porumbul , etc),si a venit odiosul dictat iar acestia impreuna cu el au dezertat din armata austro ungara si au trecut in Romania mare lasand acasa in Santandrei sotiile si copii , pentru ca pe urma sa se refugieze si acestea la Arad si in Banat si sa se intalneasca cu ei acolo , aceste fapte nu le stiu multi dintre actualii locuitori ai comunei Santandrei ,locuitori doar dupa revolutie , locuitori ai comunei in cartierele rezidentiale din comuna Santandrei.Am fost acolo la inaugurare si am vorbit cu consatenii chiar si cu autoarea acestui articol, a fost frumos, a fost aproape perfecta toata organizarea , dar au mai fost si unele greseli de organizare, care trebuiau rezolvate de primarie si consiliul local.1) Apa minerala si racoritoarele trebuiau date la consateni tot timpul manifestari si nu la sfarsitul manifestari 2) niste oameni de ordine si de incredere care trebuiau sa mentina ordinea si disciplina .3)Era bine sa fie mai multa lume mai multi tineri acestia erau pe stadion la bere si mici. Felicitari Primariei comunei Santandrei , primarului comunei domnul Marcus Ioan si consiliului local al comunei pentru organizarea evenimentului . Aceasta a fost opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 12 Septembrie 2016, 09:22 de Romanul_Simplu
HOP si eu !
Ma bag acum in lucruri pe care nu le cunosc in detaliu , DAR ma intreb nu-I statea mai bine monumentului in fata primariaei sau undeva intr-un loc central sa fie vazut de toti cei ce trec prin localitatae? Asa v-a fi vazut si stiut doar de cei ce "fregventeaza" cimitirul ! Intreb si eu .
Postat 11 Septembrie 2016, 21:21 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON