Împăduriri şi defrişări
După ce a citit de pe o hârtie tot felul de informaţii nerelevante, aşa cum face totdeauna când "ia cuvântul" (câte judeţe are în grijă ITRSV, câte hectare de pădure, câte ocoale silvice şi câte fonduri de vânătoare activează pe această suprafaţă), şeful ITRSV, Dacian Iova, a relatat că în acest an s-au făcut împăduriri pe mai bine de 300 hectare în zonele Salonta şi Bratca, în timp ce pentru alte 113 hectare din Borş se aşteaptă semnarea contractului de finanţare de către conducerea Fondului Naţional de Mediu.
Pe de altă parte, însă, la nivelul ITRSV au fost emise 8 decizii de scoatere din circuitul forestier a unor suprafeţe de pădure, 7 dintre ele având un caracter temporar, pentru construirea unor obiective de interes naţional ori local (de pildă, antene de telefonie mobilă), iar una caracter definitiv, permiţând defrişarea a 1.700 mp din liziera de pădure a staţiunii Băile Felix pentru construirea unei pensiuni.
"Din punctul meu de vedere, e un abuz al celor care au aprobat construcţia acolo, pentru că nu ştiu unde au împădurit ei", a spus prefectul Claudiu Pop, referindu-se la faptul că Primăria comunei Sânmartin a emis o autorizaţie de construcţie tocmai în liziera pădurii Băilor Felix, iar ITRSV a dat decizia de scoatere a pădurii din circuitul forestier după ce proprietarul construcţiei a dovedit cu acte că a împădurit o altă suprafaţă de teren, dar aceasta nici măcar nu e situată în Sânmartin.
"Vi se pare normal?"
Iova a fost scuturat de prefect şi când a vorbit despre cele 12 controale făcute de ITRSV pe fondurile de vânătoare, fiind întrebat despre pagubele pe care le suportă agricultorii din cauza mistreţilor ce le distrug culturile. "Asemenea probleme vor fi mereu", a spus şeful ITRSV, astfel că prefectul l-a întrebat dacă i s-ar părea "normal" să-i fie distrusă lui munca dacă ar fi proprietar de teren agricol.
"Ce-aţi făcut în acest sens?", l-a întrebat Pop pe Iova, primind un răspund formal: "Noi facem parte dintr-o comisie care verifică dacă proprietarii de terenuri şi-au asigurat paza culturilor şi dacă gestionarul fondurilor de vânătoare şi-au îndeplinit obligaţiile de a recolta cota de mistreţi anuală".
Cine prinde hoţii?
După ce a primit permisiunea să-şi continue raportul, şeful ITRSV a spus că în urma controalelor de fond la ocoalele silvice de stat şi private angajaţii din subordinea sa au depistat 3.473 metri cubi de lemn tăiaţi ilegal (în valoare de 92.522 lei) şi au constatat 6 infracţiuni (cu un prejudiciu total de 41.000 lei) pentru care au sesizat parchetele, precum şi 11 contravenţii pentru care au dat amenzi de 6.700 lei. De asemenea, în ce priveşte circulaţia materialului lemnos, inspectorii silvici au făcut 74 controale, reţinând în vederea confiscării 254 mc de lemn în valoare de 48.000 lei.
La finalul prezentării lui Iova, şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, l-a atenţionat pe acesta să nu-şi mai aroge merite ce nu le aparţin, pentru că în timp ce inspectorii ITRSV au obţinut rezultate rizibile, cele ale poliţiştilor au fost cu adevărat consistente. "Am fost întotdeauna adeptul colaborării dintre instituţii, am avut cu domnul Iova o discuţie, dar acum o fac publică, îl rog să se ocupe mai puţin de ce nu face Poliţia şi mai mult de ceea ce trebuie să facă ITRSV", a spus chestorul. "Îmi spuneţi mie că Poliţia nu-şi face treaba, dar dumneavoastră aţi sesizat două infracţiuni, nu 6, că în 4 cazuri v-am chemat noi la constatări. Aţi raportat 250 mc de lemn confiscat, dar în aceeaşi perioadă Poliţia a avut confiscări de peste 3.000 mc", a adăugat şeful Poliţiei.
Disputa a fost în cele din urmă tranşată de prefect, Claudiu Pop spunând că "eu cred că aşa le este frică infractorilor de colaborarea ITRSV - Poliţie", încât acţionează în continuare pentru a fura şi transporta lemne furate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.